Fost parlamentar plătit timp de trei ani de un spion chinez pentru a „diviza UE şi SUA”

Frank Creyelman, fost senator al unui partid populist flamand, a acţionat la instrucţiunile unui agent de la Beijing timp de trei ani.

871 afișări
Imaginea articolului Fost parlamentar plătit timp de trei ani de un spion chinez pentru a „diviza UE şi SUA”

Frank Creyelman

Vestea din Belgia a făcut furori: Frank Creyelman, fost parlamentar al partidului populist flamand de dreapta Vlaams Belang, a fost pe statul de plată al lui Daniel Woo, ofiţer al agenţiei de spionaj a Ministerului Securităţii Statului, timp de peste trei ani cu scopul de a influenţa discuţiile din Europa în favoarea Beijingului pe diverse probleme, de la reprimarea democraţiei de către China în Hong Kong până la persecuţia uigurilor din Xinjiang.

Cazul a fost explodat de la o anchetă condusă de Der Spiegel, Le Monde şi Financial Times. Relaţia dintre oficialul chinez şi politicianul belgian este documentată în mesajele text din 2019 până la sfârşitul anului 2022 pe care cele trei instituţii de presă le-au obţinut de la o sursă de securitate occidentală.

Într-un mesaj, Woo îi scrie lui Creyelman că „scopul nostru este de a îdiviza relaţiile dintre Statele Unite şi Europa”. Financial Times relatează că „în vreme ce cancelarul german Olaf Scholz era pe cale să viziteze China la sfârşitul lui 2022, Woo i-a cerut lui Creyelman să-i convingă pe doi membri de dreapta ai Parlamentului European să spună public că Statele Unite şi Regatul Unit subminează securitatea energiei europene!

Creyelman a fost expulzat din Vlaams Belang „cu efect imediat”.

Articolul explică faptul că „schimburile dezvăluie în mod explicit şi în detaliu modul în care serviciile de informaţii chineze încearcă să manipuleze discuţiile politice din întreaga lume în favoarea Beijingului – o preocupare semnalată din ce în ce mai mult de agenţiile de securitate occidentale”.

L-a „încercat” şi pe Martin Selmayr

Se mai relatează că „oficialul chinez s-a referit la încercările anterioare de a-l viza pe Martin Selmayr, fost secretar general al Comisiei Europene, care a fost cândva printre cei mai puternici oficiali de la Bruxelles”.

Nu există nicio dovadă – continuă ziarul – că asiaticii au avut succes, dar Selmayr, care acum conduce reprezentanţa Comisiei UE în Austria, a negat.

Ajuns vineri la Consiliul European, premierul belgian Alexander De Croo a explicat că ştia despre dezvăluiri de câteva săptămâni şi că a fost „şocat”.

Potrivit acestuia, acest lucru arată că „extrema dreaptă poate fi un pericol pentru societatea noastră”. În iunie, Belgia va vota la alegerile federale şi regionale, precum şi la alegerile europene.

Potrivit ziarului flamand Het Nieuwsblad, Filip Dewinter, membru al Vlaams Belang, este, de asemenea, legat de spioni chinezi şi face parte din aceeaşi reţea ca şi Daniel Woo.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici