Fostul ministru al Agriculturii, trimis în judecată de procurorii DNA

Fostul ministru al Agriculturii, Adrian-Ionuţ Chesnoiu şi alţi foşti angajaţi ai Ministerului Agriculturii, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA.

625 afișări
Imaginea articolului Fostul ministru al Agriculturii, trimis în judecată de procurorii DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului ministru pentru „patru infracţiuni de instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite, şi a infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată un fost director general adjunct pentru comiterea a „patru infracţiuni de complicitate la infracţiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite”.

Au mai fost trimişi în judecată un fost şef serviciu şi un fost consilier din cadrul Ministerului Agriculturii, un fost director executiv adjunct la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Arad şi un consilier judeţean din Dâmboviţa. Aceştia sunt „cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite”.

Procurorii au stabilit că „în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, inculpatul Chesnoiu Adrian Ionuţ, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze inculpatului Răducan Andrei-Cristian (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene”.

Procurorii au mai stabilit că subiectele au ajuns la candidaţii „agreaţi”.

„Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidaţii “agreaţi”, respectiv Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin, Pârv Mihai şi Lăscaie Cătălin Ionuţ. După primirea subiectelor şi promovarea probei scrise, inculpatul Lăscaie Cătălin Ionuţ ar fi fost respins la proba interviului. De menţionat este faptul că, la intervenţia directă a ministrului, în cazul candidatului Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiţi să-l promoveze în condiţiile în care acesta nu obţinuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcţia de şef serviciu, obţinând, în perioada ocupării funcţiei, venituri salariale în valoare de 50.995 lei”, a mai anunţat DNA.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu suma menţionată mai sus, în vederea recuperării cheltuielilor salariale efectuate pentru inculpatul Sandu Aurel cât timp acesta a ocupat funcţia de şef serviciu, a precizat DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici