Fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, cercetat sub control judiciar pe cauţiune

Fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, în prezent deputat PSD, este cercetat sub control judiciar pe cauţiune, suma stabilită de procurori fiind de 150.000 de lei, anunţă DNA.

1271 afișări
Imaginea articolului Fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, cercetat sub control judiciar pe cauţiune

Constantin Niţă, fost ministru al Energiei, audiat la DNA (Imagine Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Deputatul PSD Constantin Niţă, fost ministru al Energiei, s-a prezentat luni, la sediul DNA, pentru a i se aduce la cunoştinţă faptul că s-a început urmărirea penală pe numele său pentru trafic de influenţă. Procurorii au dispus şi măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune în cazul parlamentarului, suma stabilită fiind de 150.000 de lei.

"În cursul anului 2013, Niţă Constantin, deputat în Parlamentul României şi, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunţător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu. Comisionul a fost pretins de Niţă Constantin în schimbul exercitării influenţei sale asupra primarului de municipiu şi a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea şi buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri", transmite DNA printr-un comunicat de presă.

Comisionul de 5% din valoarea contractului însemna aproximativ 3,4 milioane de lei , bani pe care i-ar fi solicitat atât cash cât şi printr-un contract de consultanţă fictiv, încheiat de omul de afaceri cu o persoană apropiată lui Constantin Nită, susţin procurorii.

În luna iulia a anului 2013, Constantin Niţă ar fi primit 30.000 de euro de la omul de afaceri, la un restaurant cu specific libanez, dintr-un hotel din Bucureşti. De asemenea, prin intermediul contractului fictiv, "reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014", explică DNA.

"Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizaţiei judeţene de partid, la solicitarea lui Niţă Constantin", mai arată procurorii.

În luna aprilie, când i-a expirat mandatul la conducerea PSD Braşov, Constantin Niţă, s-a retras din viaţa politică, anunţând că nu va mai candida pentru un mandat de deputat în viitorul Parlament.

Constantin Niţă a precizat atunci că se retrage şi din conducerea centrală a PSD. "Am fost onorat să fac parte din conducerea celui mai mare partid din România, un partid care a scris istorie, cu momente extraordinare, dar şi perioade mai puţin bune”, a spus acesta.

În luna februarie a acestui an, Constantin Niţă era principalul candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD. Surse din PSD susţin că acesta a fost înlăturat de Liviu Dragnea, în urma unei discuţii avute cu câteva ore înainte de alegerile pentru Consiliul Naţional.

Fost ministru al Energiei, Constantin Niţă a fost audiat la DNA în dosarul ”Mită la Hidroelectrica”, legat de negocierea unui contract pentru vânzarea de energie ieftină în valoare de peste 260 de milioane de euro.

Niţă a afirmat că respinge "orice acuzaţie, afirmaţie, asociere" privind implicarea sa în scandalul şpăgii de la Hidroelectrica, el menţionând că a atenţionat conducerea companiei asupra consecinţelor penale ale unui contract cu preţ fix.

Constantin Niţă este de profesie economist, specializat în marketing. El a fost ministru al IMM-urilor în 2009, în Cabinetul PSD-PDL. De asemenea, în Guvernul Ponta II, Niţă a condus departamentul pentru Energie, iar în Guvernul Ponta III a fost ministru al Economiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici