Fricţiuni în coaliţia de Guvernare. Tăriceanu: Nu am avut, nu am şi nici nu voi avea de gând să rup coaliţia/ Fără dialog, în final România va fi o ţară distrusă

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a respins, luni seara, la o emisiune TV, zvonurile potrivit cărora coaliţia de guvernare ”se va rupe”, afirmând că ”nu a avut, nu are şi nici nu va avea de gând” să iniţiaze acest lucru.

872 afișări
Imaginea articolului Fricţiuni în coaliţia de Guvernare. Tăriceanu: Nu am avut, nu am şi nici nu voi avea de gând să rup coaliţia/ Fără dialog, în final România va fi o ţară distrusă

Tăriceanu: Nu am avut de gând, nu am de gând şi nici nu voi avea de gând să rup coaliţia

”Nu am avut de gând, nu am de gând şi nici nu voi avea de gând să rup coaliţia. Şi acelaşi lucru cred că-l împărtăşeşte şi colegul meu, preşedintele PSD, dl. Dragnea”, a declarat la Antena 3 preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

El a respins şi informaţiile apărute în spaţiul public, potrivit ar urma să fie desemnat premierul unui guvern din care să facă parte PNL şi USR.

Am văzut zvonuri care s-au răspândit în stânga, în dreapta, cu o rapiditate fantastică şi care dădeau drept sigură, nu numai la nivel jurnalistic am auzit acest zvon care a circulat în ultimele zile, dădeau drept sigură ruperea coaliţiei, Tăriceanu prim-ministru al unui guvern bazat pe o majoritate cu PNL, cu USR şi aşa mai departe”, a adăugat Tăriceanu.

El a mai spus că nu se va rupe coaliţia de guvernare.

”Eu cred că nu. Am o oarecare experientă politică, sigur în USL nu am fost atât de implicat la nivelul deciziilor, aveam o poziţie mai retrasă în partid atunci, dar o aliantă poate să funcţioneze bine atâta timp cât există încredere în parteneri. Cei care vor să rupă coaliţia trebuie să instileze neîncrederea. De ce cred că va merge coaliţia mai departe? Pentru că noi în fond, mă refer la PSD şi la ALDE ne-am angajat în fată românilor la un program politic şi economic. Programul politic a fost clar să facem o reforma în justiţie şi să punem capăt abuzurilor şi pe de altă parte avem şi un program economic care inseamnă creştere economică, bunăstare economică, infrastructura pe invatamanmt, educaţie, pe transport.

O alianţă poate funcţiona atâta vreme cât există încredere între cei doi parteneri. Atunci când intervine neîncrederea, o alianţă se poate destrăma. Sigur că la treaba asta mai există şi prostănaci, inclusiv din cele două partide membre ale coaliţiei, care s-au aruncat cu capul înainte şi care nu fac decât să deterioreze şi mai mult atmosfera. Eu consider că între parteneri şi între prieteni poţi să discuţi fără să existe riscul să îţi trântească uşa în faţă şi să spună: eu plec”, a mai spus preşedintele ALDE.

Liderul ALDE a afirmat că este o relaţie pe care o priveşte în perspectivă angajamentului fată de cetăţean şi a obligaţiei de a duce la sfârşit acest lucru.

”E uşor să spui am obosit, plec. Eu cred că avem această responsabilitate împreună şi cred că o să reuşim. Nu e simplu. Asta se intamplă peste tot în politică. Faptul că la legea Offshore colegii mei au spus: domnule, nu putem să votăm legaţi la ochi, haideţi să stăm să analizăm, de aici nu trebuie făcut un cap de ţară. Nu înseamnă că în acest fel ALDE s-a coalizat cu cei din opoziţie, dar avem totuşi o problemă pe care trebuie să o recunoaştem”, a mai spus Tăriceanu.

Tăriceanu: Fără dialog, în final România va fi o ţară distrusă

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a reluat, luni, ideea că România nu este pregătită pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE, fiind o fractură uriaşă între putere şi opoziţie, iar dacă nu va exista dialog între partidele parlamentare, România va fi ”o ţară distrusă”.

România nu e pregătită pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene ar însemna pentru România o extraordinară ocazie pentru a-şi promova pe agenda Consiliului şi atât timp cât deţine preşedinţia, a unor subiecte importante pentru ea. De exemplu trebuie să rezolvăm problemă aderării la Schengen, trebuie să rezolvăm problemă ridicării MCV-ului. Dar România nu va putea să facă acest lucru, pentru că este o ţara ruptă în două. Este o fractură uriaşă între putere şi opoziţie. Este o luptă pentru putere fără amejamente, sălbatică, camuflată prost sub etichetă luptei împotriva corupţiei. Eu spun că este camuflată foarte bine. (...) Este o luptă furibundă pentru putere într-un stil care a fost instalat de Băsescu. Dacă mergem mai departe în acest fel distrugem nu numai democraţia, dar distrugem şi ţara. România va fi în final o tară distrusă, fără elite politice, fără elite economice, fără nimic. Va fi o ţară care va fi la cheremul tuturor”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3.

Preşedintele Senatului a susţinut că singura soluţie de a salva preluarea preşedinţiei Consiliului UE de România, ar fi un dialog între toate partidele parlamentare.

„Dacă există un dialog, şi eu asta aş fi vrut, şi cu celelalte partide parlamentare... Dacă mă întrebaţi dacă am speranţa că acest dialog poate să fie fructos, nu prea cred. Eu trăiesc speranţa că un dialog ar putea duce la găsirea unei soluţii care să închidă această pagină şi să putem, apropiindu-ne de preluarea preşedinţiei, să facem o altă figură. Eu îmi doresc mai mult de la ţara mea. În condiţiile acestea cred că preşedinţia României nu va fi un succes. Ceilalţi, străinii, se vor bucura, pentru că fievcare ţara are propriile obiective pe care să le promoveze pe următoarele şase luni. Noi nu o să profităm de niciun fel”, a adăugat Tăriceanu.

Liderul ALDE a afirmat că nu crede într-un dialog cu PNL şi USR, deoarece USR e un partid format de ”servicii”, iar PNL „a devenit un căţeluş” care se „gudură” pe lângă instituţiile de forţă.

„Nu am mari speranţe din partea PNL şi USR, pentru că USR am convingerea fermă că este un partid care a fost format de servicii la un anumit moment, cu un a numit scop, de cei care făceau parte din fostă conducerea a SRI şi au menirea clară şi direcţia pentru a se opune revenirii la normele statului de drept. Cei de la PNL li s-a sucit mână la spate într-un anumit moment şi au devenit un fel de căţeluşi care se gudura pe lângă instituţiile de forţă şi nu sunt capabile să aibă curajul şi să spună -e de ajuns, haideţi totuşi să incepen să gândim şi să ţinem cont de obiectivele României şi să ducem mai departe, folosind instrumentele democratice, nu plângeri la Parchet pentru că să scăpam de adversarii politici şi să ajungem la putere cu mijloacele nedemocratice”, a conchis Tăriceanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici