Fritz este indignat faţă de Turcan: Ministerul Culturii încearcă să saboteze programul Timişoara 2023

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, se declară indignat de modificările aduse unei ordonanţe de urgenţă privind Capitala Europeană a Culturii. Modificările ar putea periclita succesul programului Timişoarei 2023.

496 afișări
Imaginea articolului Fritz este indignat faţă de Turcan: Ministerul Culturii încearcă să saboteze programul Timişoara 2023

Dominic Fritz, Facebook

„Modificarea Ordonanţei de Urgenţă privind Capitala Europeană a Culturii, votată de Guvern în şedinţa de joi, 31 august, a fost făcută fără implicarea sau consultarea Primăriei Timisoarei, spune primarul Timişoarei, Dominic Fritz. Ea ar putea să pună în pericol succesul programului Timişoarei 2023. Deşi modificarea vizează aparent doar prelungirea termenului până când pot fi finalizate investiţiile de infrastructură co-finanţate de guvern, ea ascunde de fapt o întoarcere cu 180 de grade a abordării Ministerului Culturii (PNL), cu miza de a avantaja Consiliul Judeţean Timiş (PNL) şi de a cere Primăriei Timişoara înapoi peste 40 milioane lei deja decontate”, se arată într-un comunicat transmis, sâmbătă, de Primăria Timişoara.

“Sunt stupefiat de tupeul politic cu care Ministerul Culturii încearcă să saboteze succesul Capitalei Culturale pe ultima suta de metri - strict pe linie de partid”, declară Dominic Fritz.

Conform comunicatului citat, la intrarea în vigoare a Ordonanţei Guvernului în iunie 2022, respectiv a Legii de adoptare a ei în octombrie 2022, Ministerul Culturii a insistat pe două condiţii pentru a susţine financiar investiţiile în infrastructura culturală a Timişoarei: investiţiile să fie din lista dosarului de candidatură şi să fie puse în valoare toate investiţiile pentru care Municipalitatea solicită co-finanţare până la sfârşitul anului Capitalei: „Prin urmare, investiţiile trebuiau începute cât de repede posibil, chiar înainte de adoptarea ordonanţei, Ministerul urmând să returneze ulterior banii investiţi de Primărie. Primăria Municipiului Timişoara, de bună credinţă, a acţionat în consecinţă, a grăbit investiţiile în cele 5 cinematografe reabilitate (unul finalizat anul trecut, trei urmează să fie deschise în anul Capitalei) şi a absorbit toată suma de 52,9 milioane lei pusă la dispoziţie de Ministerul Culturii”.

”Acum câteva săptămâni, am primit o scrisoare că Ministerul consideră că toate investiţiile începute înainte de iunie 2022 nu sunt eligibile, ceea ce ar însemna că trebuie să returnăm 40 de milioane de lei. In acelasi timp, fără niciun fel de consultare cu noi, Ministerul Culturii a împins o modificare a termenului de finalizare până la 30 iunie 2024. De ce? Pe când Primăria Timişoara a absorbit toţi banii transferaţi, CJT şi Teatrul Naţional nu au absorbit încă nimic şi nu au proiecte ce pot fi puse în valoare încă în acest an. Este absurd să pedepseşti singura instituţie care a respectat termenele date, cerând înapoi aproape toată suma, şi în acelaşi timp să schimbi regulile jocului pentru cei care încă nu au reuşit să facă nimic, adică Consiliul Judeţean condus de PNL. Nu voi accepta ca Ministerul Culturii să dea ţeapă Primăriei Timişoara. Cer Ralucăi Turcan, ministrul culturii, să modifice cadrul legal cu respect pentru timişoreni şi cu implicarea Primăriei, astfel ca toţi banii angajaţi de Guvern să fie folosiţi pentru succesul acestui proiect de importanţă strategică”, a concluzionat primarul Dominic Fritz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici