Fritz: Guvernul pregăteşte un jaf al bugetelor locale. Este un asalt fără precedent la banii oraşelor

Primarul Timişoarei Dominic Fritz a criticat dur ordonanţa de urgenţă adoptată vineri de Guvern, care vizează reducerea cheltuielilor bugetare.

357 afișări
Imaginea articolului Fritz: Guvernul pregăteşte un jaf al bugetelor locale. Este un asalt fără precedent la banii oraşelor

Fritz: Guvernul pregăteşte un jaf al bugetelor locale. Este un asalt fără precedent la banii oraşelor

„Guvernul pregăteşte un jaf al banilor timişorenilor şi al altor bugete locale din România. Prin această ordonanţă vrea să ne forţeze să nu mai putem cheltui bani de la bugetul local, pentru a rămâne cu un excedent la finalul anului. Acel excedent, cel mai probabil, prin fondul de rezervă va ajunge în bugetul statului de unde îl vor distribui discreţionar pentru a acoperi alte găuri din bugetul de stat. Este un asalt fără precedent la banii oraşelor din România şi fac un apel la toţi primarii să se opună acestei măsuri. Mă adresez şi parlamentarilor să corecteze această ordonanţă în Parlament”, a spus Dominic Fritz.

Primarul Timişoarei spune că efectele acestei OUG sunt catastrofale pentru oraşele României pe termen mediu şi lung.

„Ce nu înţelege Guvernul, sau poate înţelege dar nu îi pasă, este că dacă oprim acum toate investiţiile făcute din bugetul local este ca o bombă cu ceas pentru absorbţia fondurilor europene în România în anii ce vin. Dacă nu putem acum să pornim anumite studii de fezabilitate sau proiecte tehnice pe care să le licităm şi să le finalizăm în următoarele 6-9 luni, anul viitor nu vom avem ce proiecte să depunem pentru atragerea de fonduri europene. Asta va însemna că toată România va întârzia pentru următorul ciclu de finanţare a fondurilor europene. Iar aceste întârzieri se văd zilnic în viaţa fiecărui român, prin infrastructură proastă, şcoli şi spitale din secolul trecut sau insuficient spaţiu verde”, a mai declarat Dominic Fritz.

El atrage atenţia că noul act normativ va avea un impact devastator asupra investiţiilor imediate planificate de Primăria Timişoara.

„Ce înseamnă pentru noi în Timişoara? Înseamnă că nu mai putem încheia contracte noi nici măcar pentru partea de investiţii. De exemplu, nu mai putem să semnăm contractul cu câştigătorul concursului internaţional de arhitectură pentru Piaţa Victoriei sau să achiziţionăm servicii de reparaţii pentru Sinagoga din Fabric care se va prăbuşi în această iarnă dacă nu o punem în siguranţă. Dar ne blochează şi o serie de alte proiecte pe care trebuie să le începem acum ca să putem aplica pentru fonduri europene anul viitor”, a conchis primarul USR al Timişoarei.

„Aprobăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar asumat prin Programul de Convergenţă. Am spus de la bun început că statul trebuie să fie primul care face economii. De aceea, limităm şi reducem cheltuielile bugetare până la sfârşitul acestui an. Trebuie să ţinem deficitul sub control şi să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR-ul”, a spus premierul Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern în care a fost adoptată ordonanţa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici