Gabriel Oprea, despre acuzaţia DNA de ucidere din culpă în dosarul morţii lui Bogdan Gigină: Sunt nevinovat. În seara accidentului veneam de la SRI

Fostul vicepremier, senatorul Gabriel Oprea, spune, în legătură cu acuzaţia DNA de ucidere din culpă în dosarul morţii lui Bogdan Gigină, că este nevinovat, iar "procurorii sunt pe un drum greşit", susţinând că în seara în care a avut loc accidentul se întorcea de la SRI.

3205 afișări
Imaginea articolului Gabriel Oprea, despre acuzaţia DNA de ucidere din culpă în dosarul morţii lui Bogdan Gigină: Sunt nevinovat. În seara accidentului veneam de la SRI

Gabriel Oprea, despre acuzaţia DNA de ucidere din culpă: Sunt nevinovat. În seara accidentului veneam de la SRI (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Arhiva Mediafax Foto)

"După aproape un an, procurorii DNA au anunţat că solicită aviz pentru începerea urmăririi penale faţă de mine, în legătură cu accidentul în care a murit Bogdan Gigină. Am spus-o şi o repet: regret enorm această pierdere şi cuvintele sunt prea puţine pentru a descrie cât de mult m-a marcat, ca părinte mai ales, tragedia din octombrie 2015. Vreau să se facă dreptate, însă, citind comunicatul DNA, cred că procurorii sunt pe un drum greşit", a scris Gabriel Oprea pe facebook.

El precizează că nu a avut acces la dosar, dar că doreşte să sublinieze o serie de aspecte.

"Nu era vorba despre o coloană oficială, ci despre un dispozitiv de însoţire. Există o reglementare din anul 2000 care prevede că miniştrii de stat beneficiază de însoţire şi protecţie. De altfel, tot DNA detaliază, într-un comunicat mai vechi, despre ce este vorba: <<însoţirea unui demnitar de către poliţia rutieră presupune atât asigurarea echipajului de însoţire şi a vehiculului corespunzător, cât şi instalarea în teren a unui dispozitiv de dirijare şi siguranţă a traficului format din posturi fixe, posturi mobile şi patrule auto-moto, atât pe traseul care urmează a fi parcurs, cât şi pe traseele alternative>>", a menţionat fostul ministru de Interne.

El mai susţine că nu ministrul stabileşte cine face parte din dispozitiv, nici dacă se folosesc sau nu motociclete, şi adaugă că nu a cerut niciodată ca deplasările să fie făcute cu o anumită viteză, ci, de obicei, doar întreba care va fi durata deplasării. "DNA spune că <<am determinat prezenţa lui Bogdan Gigină>> în acel dispozitiv. Iarăşi un lucru greşit pentru că traseul, asigurarea lui, gestionarea resursei umane şi a vehiculelor utilizate nu sunt treaba ministrului. (...) DNA spune spre finalul comunicatului că <<accidentul a avut drept cauză viteza de deplasare (84km/h) şi neadaptarea la condiţiile meteorologice>>. În aceeaşi frază însă procurorii spun că aceste cauze ale accidentului (viteza şi neadaptarea la condiţii) au fost <<determinate>> de mine personal. Repet: nu ministrul stabileşte viteza de deplasareşi nu am cerut niciodată nimănui să meargă mai repede decât permit condiţiile meteo", a susţinut fostul ministru al Afacerilor Interne.

El mai susţine că în ziua respectivă a mers la mai multe instituţii ale statului.

"Dacă susţinerile vehiculate de unii anul trecut ar fi fost adevărate, să fiţi siguri că detaliile picante ar fi apărut în comunicat. Adevărul este aşa cum l-am spus încă de atunci. Nu veneam nici de la restaurant, nici de la vreo întâlnire privată şi nici nu eram însoţit de altcineva în afară de şofer şi aghiotant. Veneam de la una din instituţiile statului aflată în strânse relaţii de colaborare cu Ministerul, adică de la Serviciul Român de Informaţii", a precizat Gabriel Oprea.

El mai spune că DNA "uită ceva esenţial: Bogdan Gigină nu a alunecat, nu s-a lovit de un copac, nu a intrat pe contrasens, ci a căzut cu motocicleta într-o groapă imensă din carosabil".

"Dragi prieteni, nu este un moment uşor pentru mine. Dar ştiu că sunt nevinovat. Aştept să văd tot dosarul şi tot ceea ce pot spune acum este că voi utiliza, ca de fiecare dată, pârghiile legale pentru a arăta că spusele procurorilor nu au nicio bază reală", îşi încheiae Gabriel Oprea postarea.

Cererea de urmărire penală a senatorului Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă trimisă de DNA a ajuns vineri dimineaţa la biroul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Conducerea Senatului va discuta luni solicitarea DNA de încuviinţare a urmăririi penale, urmând să sesizeze comisia juridică. Votul decisiv în plen ar putea avea loc însă abia peste două săptămâni, potrivit vicepreşedintelui Ioan Chelaru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici