Gabriela Firea – prima femeie primar a Capitalei după doar 4 ani de carieră politică - FOTO

Gabriela Firea a devenit, la 43 de ani, prima femeie primar a Bucureştiului, câştigând mandatul cu o diferenţă confortabilă faţă de al doilea clasat, la mai puţin de patru ani de când a intrat în partidul care a susţinut-o în alegerile locale de duminică şi după o carieră de 22 de ani în presă.

2994 afișări
Imaginea articolului Gabriela Firea – prima femeie primar a Capitalei după doar 4 ani de carieră politică - FOTO

Gabriela Firea – prima femeie primar a Capitalei după doar 4 ani de carieră politică - FOTO (Imagine Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Deşi a intrat în viaţa politică oficial în 2012, Gabriela Firea a devenit în ianuarie 1999 consilierul pentru relaţii publice şi imagine a premierului Mugur Isărescu şi în perioada februarie-decembrie a aceluiaşi an a fost purtătorul de cuvânt al Guvernului şi secretar de stat în acelaşi Cabinet.

Cariera de jurnalist şi-a început-o la un cotidian săptămânal din Bacău şi a încheiat-o la trustul Intact, condus de un alt om politic, fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, condamnat pentru corupţie.

Cu toate acestea, Gabriela Firea a optat pentru înscrierea în PSD şi a câştigat, în 2012, un mandat de senator pe listele social-democraţilor, apoi a fost purtătorul de cuvânt al fostului premier Victor Ponta în campania pentru alegerile prezidenţiale din 2014, cariera sa politică culminând cu câştigarea unui mandat la Primăria Generală.

Gabriela Firea a renunţat la viaţa de jurnalist în 2012, spunând atunci că a primit din partea conducerii trustului Intact o ofertă pe care a considerat-o inadecvată. "Dacă în septembrie 2010, eram asociat şi director general la două dintre companiile de media ale grupului şi realizam un talk-show zilnic în prime-time la Antena 3, acum, în septembrie 2012, sunt doar realizatoarea cu contract expirat a unui show de divertisment la Antena 1, care nu se mai regăseşte în grila de toamnă", a justificat Firea decizia.

La zece zile după "oferta inadecvată", Gabriela Firea s-a înscris în Partidul Social Democrat, fiind convinsă atunci să facă această alegere de fostul şi actualul primar al sectorului 3, Robert Negoiţă, dar şi de soţul său, social-democratului Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari, ea arătând că şi acesta a încurajat-o să intre în PSD, dându-i şi unele sfaturi.

La începutul anului 2013 PSD Ilfov a ales-o cu unanimitate de voturi pe Gabriela Firea în funcţia de preşedinte al organizaţiei, din echipa de conducere aleasă făcând parte, ca vicepreşedinte, şi soţul acesteia, Florentin Pandele. Anterior, Firea a ocupat funcţia de preşedinte interimar al PSD Ilfov, fiind numită în această calitate de BPN al PSD.

La începutul anului 2014, Firea şi-a dat demisia din PSD după decizia PNL de a accepta colaborarea cu PDL în Ilfov, ea criticând faptul că niciun lider al PSD nu a luat poziţie faţă de gestul liberalilor, însă după ce a semnat un protocol de colaborare cu preşedintele PNL Ilfov, Marian Petrache, a revenit asupra deciziei.

Ce spune Firea despre bărbaţii care au susţinut-o într-un interviu pentru femeide10.ro:

''În afară de tatăl meu, fără de care n-aş fi existat, şi fără profesorul de limba română din liceu, care mi-a deschis ochii în direcţia cea bună, în viaţa mea importanţi au fost acei bărbaţi care mi-au acordat încredere în momente importante. Au fost, pe rând, dl Octavian Ştireanu, care mi-a oferit primul job în presa centrală, la ziarul „Azi”, apoi dl Tăriceanu, care m-a angajat la Radio Contact, deschizându-mi practic porţile audiovizualului, dl Mugur Isărescu, datorită căruia am avut prima mea experienţă în administraţie, la cel mai înalt nivel, la doar 27 de ani şi desigur, profesorul Voiculescu, care a văzut în mine nu doar o jurnalistă de viitor, ci şi un manager, dându-mi şansa să-mi dovedesc aceste aptitudini. Nu pot lipsi de pe această listă primul meu soţ, Răsvan, plecat dintre noi din păcate mult prea devreme, şi Florentin, actualul meu soţ care a fost primul care a văzut omul politic din mine şi m-a încurajat în această direcţie, el fiind totodată şi cel mai important sprijin pe care îl am în această lume atât de necruţătoare. I-am lăsat la urmă pe cei mai importanţi bărbaţi din viaţa mea, care sunt cei trei fii ai mei: Tudor, care este un bărbat în adevăratul sens al cuvântului la 21 de ani, şi mult mai micuţii David-Petru şi Zian-Mihail''.

Firea: Sunt foarte comunicativă de felul meu, poate chiar prea comunicativă după gustul unora

Cariera politică a Gabrielei Firea a fost presărată cu declaraţii controversate ca urmare a tendinţei de a fi ''poate chiar prea comunicativă''.

Una dintre ieşirile ei memorabile a fost înainte de a intra oficial în politică - în 2010 în calitate de moderatoare tv l-a întrebat pe deputatul PDL Cristian Boureanu dacă "a mâncat ceva stricat înainte de emisiune", adăugând "ceva din toaletă". Boureanu i-a răspuns cu aceeaşi monedă, "ce mâncaţi dumneavoastră în fiecare seară aici", acuzând-o că a fost părtinitoare şi că el nu a primit timp egal de exprimare. "Aveţi febră de vorbiţi aşa? V-aţi luat temperatura înainte?" a fost răspunsul Gabrielei Firea. Boureanu i-a spus că nu are şi a provocat-o să arate timpii de emisie. "Cine v-a spus că sunteţi băiatul cu mucii în freză a avut dreptate. Nu sunteţi băiatul cu mucii în freză (referire la o declaraţie a lui Călin Popescu Tăriceanu-n.r.)?, a continuat Firea.

Implicată în demersurile Parlamentului de anchetare a afacerii cu terenuri de la Călăraşi legată de Traian Băsescu, ea a intrat într-un conflict cu preşedintele de atunci, conflict care nu a fost încă soluţionat, dosarul fiind redeschis la jumătatea lunii februarie, în 2016.

Urmărirea penală a fost suspendată pentru o perioadă de trei de luni, timp în care fostul preşedinte Traian Băsescu şi senatorul PSD puteau să ajungă la o înţelegere prin mediere.

Disputa Băsescu - Firea a început după ce fostul preşedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că şi acum poate spune că aceasta este "o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist". "Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", a spus Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus şi că îi recomandă premierului Victor Ponta să nu o ia pe "senatoarea şantajistă" Gabriela Firea ca purtător de cuvânt la alegeri pentru coaliţie, pentru că aceasta poartă ghinion bărbatului despre care spune că vrea să îl protejeze, recomandare ignorată de Ponta.

Ulterior, el a dat publicităţii contractul prin care o firmă condusă în 2007 de actualul senator PSD împrumuta de la Crescent, firmă a fostei Securităţi, sub semnătura sa, 1,8 milioane de dolari şi 400.000 de euro.

În timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, după ce mai multe găini, unele dintre ele moarte, au fost găsite în curtea sediului PNL, unde au fost aruncate în saci, păsările având la gât bileţele pe care scrie: "Eu sunt Iohannis","Mi-e frică de dezbatere", Firea a răspuns acuzaţiilor liberalilor – că PSD este "un partid al găinarilor". "Despre acest gest, nu ştim dacă nu cumva chiar echipa de campanie a domnului Iohannis i-a înscenat acest eveniment, pe care ulterior l-au pus pe seama adversarilor politici. Este regretabil că domnul Iohannis apelează la astfel de strategii, pentru a distrage atenţia de la fuga sa de la dezbaterea electorală", a spus atunci Firea.

În ziua votului pentru preşedintele României, în vreme ce în presa română şi pe reţelele de socializare au fost prezentate imagini din toată Europa cu români stând la coadă în faţa secţiilor de votare, campania PSD a venit cu un clip menit să demonstreze că există şi secţii goale în diaspora, Gabriela Firea prezentând într-o conferinţă de presă un astfel de video. Firea a acuzat presa că induce sentimentul că "votul nu este bine organizat". Or, a continuat purtătoarea de cuvânt a prezidenţiabilului Ponta, există secţii "lângă Londra" unde nu era nimeni. Titlul fişierului video prezentat de Firea arăta, însă, că secţia goală era din Liverpool, la 350 de kilometri de Londra.

În calitate de purtător de cuvânt, senatorul Gabriela Firea a declarat că Ponta "este un foarte bun familist, ceea ce, din nefericire pentru el, Klaus Iohannis nu are această calitate". "Intervenţia mea l-a vizat STRICT pe Dl. Johannis, care în tinereţe făcea traduceri, unii spun chiar mai mult, în afaceri dubioase cu înfierea de copii români, pentru că, ulterior, în 2014, să ne informeze că, deoarece nu a investit în educaţia copiilor, a investit în imobiliare - o jignire la adresa tuturor familiilor cu copii din România, după opinia mea", a explicat ea apoi ce a vrut să spună. Aceste declaraţii i-au adus o sancţiune cu avertisment din partea Consiliul Naţional pentru Combaterea Dicriminării, instituţia condamnând public astfel de declaraţii şi apreciind că sunt discriminatorii şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor.

Poeziile, muzica şi Dumnezeu

Imaginea pe care Gabriela Firea a luptat să şi-o construiască în campania electorală pentru alegerile locale şi care a adus în premieră PSD la Primăria Generală are suficiente elemente care pot fi regăsite în idealul feminin promovat în comunism - luptătoare pentru dreptate, muncitoare neobosită, gospodină destoinică, soţie devotată şi mamă eroină, care îşi găseşte, în plus, timp să scrie şi poezii. Peste acestea se adaugă însă o doză generoasă de ortodoxism, iar fotografiile în care apare la slujbe religioase au fost frecvente în campanie.

''Am mare încredere în ceea ce fac, pentru că dacă eu mă rog şi sunt într-o relaţie permanentă cu Dumnezeu, ceea ce mi se întâmplă este cumva de la El. Asta mă ajută foarte mult să testez anumite decizii. Mă rog foarte mult şi, dacă în urma unui post sau a unor rugăciuni mai intense, îmi vine o idee sau o hotărâre, consider că e cea bună'', a mărturisit ea într-un alt interviu.

Noul primar al Bucureştiului s-a măritat cu Răsvan Firea la 20 de ani, cu care are un băiat, Tudor Ştefan. După o căsnicie de 17 ani, Răsvan Firea a murit din cauza unui atac cerebral în ianuarie 2010, iar Gabriela Firea s-a căsătorit cu primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, opt luni mai târziu. Firea şi Pandele au împreună doi copii.

Gabriela Firea a fost distinsă de fostul preşedinte Ion Iliescu în 2000, de Ziua Naţională a României, cu Ordinul naţional Steaua României în grad de Ofiţer.

De asemenea Gabriela Firea este membră al Uniunii Scriitorilor din 2002, debutul său literar fiind în 2001 cu volumul de poezie "O altă lume".

A cochetat şi cu muzica, la îndemnul lui Ovidiu Komornyik, care a şi editat cele două albume scoase împreună cu Simona Gherghe: ''Trandafir de la Moldova'' în 2008 şi ''De petrecere'' în 2011.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici