Video Gândurile lui Cristoiu: Tensiunile Dragnea-Dăncilă erau inevitabile. Premierul a dat de gustul puterii

Premierul Viorica Dăncilă a ajuns la manete şi, influenţată de camarila pe care şi-a creat-o, s-a distanţat de liderul PSD, Liviu Dragnea, afirmă Ion Cristoiu. Jurnalistul a declarat la emisiunea “Gândurile lui Cristoiu” că Viorica Dăncilă ar putea fi înlocuită după alegerile europarlamentare.

5142 afișări

Ion Cristoiu spune că tensiunile între Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă nu puteau fi evitate, iar acestea au apărut din relaţia de putere.

„Erau tensiuni inevitabile, aşa cum au fost inevitabile între el (n.r. Liviu Dragnea) şi Grindeanu, şi între el şi Mihai Tudose, pentru că sunt tensiuni ivite din relaţia de putere. În cazul PSD de după decembrie 2016 din start a fost o schizofrenie. Era imposibil ca premierul să fie premier şi şeful partidului să fie altul. Nu există. În postdecembrism, şeful partidului a fost şi premier”, a explicat Ion Cristoiu.

Jurnalistul consideră că Liviu Dragnea s-a înşelat atunci când a pus premieri crezând că-i vor fi obedienţi, iluzie care a dus la apariţia conflictelor între şeful Guvernului şi liderul partidului. „Şi atunci, inevitabil domnul Dragnea, care nu cunoaşte fărâmă de istorie, a crezut că pune pe X, pe Grindeanu, apoi pe Tudose, apoi pe Dăncilă, pentru că în felul acesta el va stăpâni, iar ăia vor fi nişte rotiţe. Ori, viaţa şi istoria arată că nu are cum. În momentul în care ajungi premier al României, într-o democraţie, ajungi la manete, ajungi chiar şi inevitabil să intri în conflict cu şeful partidului dintr-un sinplu motiv: eşti obligat să rezolvi probleme de minut, nu ştiu, eşti premier şi ai nevoie să iei o decizie. Ce faci? Îl suni pe domnul Dragnea şi îi spui: Alo, domnul Dragnea, ce ziceţi? Să iau decizia asta?”, a punctat Ion Cristoiu.

Mai mult, spune jurnalistul, premierul Viorica Dăncilă a dat şi ea de gustul puterii, chiar dacă mai greu, şi s-a răzvrătit împotriva liderului PSD, influenţată de oamenii din anturajul său.

„Doamna Viorica Dăncilă a dat şi ea de gustul puterii. Probabil mai greu decât ceilalţi. (...) Inevitabil, conflictele cu preşedintele, conflictele preşedinte premier, premierul îşi face o camarilă, nu are cum, inevitabil, Cotroceniul îşi face o camarilă, în cazul de faţă domnul Dragnea şi-a făcut o camarilă, domnul Dragnea o avea, între timp şi-a făcut şi ea o camarilă, consilieri, apropriaţi, oameni de afaceri, jurnalişti, care-i spun: <Stai puţin, doamna Dăncilă, eşti supusă lui ăla? Cine-i ăla?>”, a explicat Ion Cristoiu.

Jurnalistul a adăugat că obedienţa a fost singurul motiv care a recomandat-o pe Viorica Dăncilă pentru postul de premier şi a dezvăluit discuţii din partid înainte de numirea ei. “Ea a plecat din start la acest drum de premier cu o idee de <modestă> Adică, <lasă că o să fiu eu acolo...fac ce spune domnul Dragnea>. În timp ce Grindeanu şi Tudose erau oameni care aveau pretenţia să fie premier, doamna Dăncilă a fost pusă, nu ştiu, cum m-aţi pune pe mine astronaut. Adică, nu avea nicio legătură cu funcţia asta. O recomanda că era supusă. Domnul Dragnea a pus pe cineva care să fie supusă. Şi, ca să vă dau o ştire din cafenele, unii lideri PSD spun că s-a întâmplat în felul următor: după ce l-a dat jos pe Tudose, ei s-au întâlnit, fără Dragnea, şi au zis: ce facem? Că dacă punem pe unul dintre noi, Dragnea iar dă jos Guvernul. Şi aunci, zic ei, au ajuns la concluzia să o pună pe Dăncilă”, a povestit Ion Cristoiu.

În opinia sa, Viorica Dăncilă va fi înlocuită dacă PSD va câştiga alegerile europarlamentare, iar Liviu Dragnea va fi achitat în dosarul angajărilor fictive de la DGSAPC Teleorman.

„După alegerile europarlamentare, în funcţie de rezultat, o să o dea jos. În funcţie de două lucruri: dacă scapă Dragnea acum de hotărârea Înaltei Curţi, dacă e achitat. Dacă nu e achitat, doamna Viorica Dăncilă a învins, ea va deveni preşedinte interimar şi premier, s-a terminat până după prezidenţiale. Dacă nu, atunci mai e un alt hop, şi anume rezultatul la europarlamentare”, a explicat jurnalistul.

Pe de altă parte, Ion Cristoiu nu a exclus posibilitatea unei candidaturi la prezidenţiale din partea PSD la prezidenţiale a Vioricăi Dăncilă dacă Liviu Dragnea va fi condamnat. „Nu e exclus. Ştiu eu ce e în....să ştiţi că în momentul în care ajungi acolo şi te ţine Timmermans de mână şi tu crezi că Timmermans e un fel de Napoleon I combinat cu Napoleon al III-lea ... Ea e fericită că ăia de acolo, ştabii de acolo o ţin de mână. Mare lucru”, a conchis Ion Cristoiu.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, joi seară că nu a mai discutat aşa de mult cu premierul Viorica Dăncilă în ultimele luni, precizând că aceasta a devenit în ultima perioadă mai stăpână pe Guvern. „Nu vreau să facem pereche Dăncilă-Toader", a spus Dragnea. De asemenea, întrebat miercuri dacă Parlamentul va modifica proiectele Codului penal şi Codului de procedură penală, Liviu Dragnea a spus că Legislativul a luat o pauză pentru a fost păcălit de către Guvern, însă acum forul legislative îşi va relua atribuţiile.

La 18 martie, judecătorii instanţei supreme au stabilit ca Liviu Dragnea să fie audiat în dosarul privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman pe data de 15 aprilie, punându-li-se în vedere aparatorilor să fie pregătiţi pentru dezbateri.

În acest caz, există posibilitatea ca avocaţii să pună concluziile, iar procesul să se încheie prin pronunţarea unei sentinţe definitive.

Emisiunea “Gândurile lui Cristoiu” va fi difuzată duminică, 14 aprilie 2019, de la ora 17:00, pe MEDIAFAX şi Gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici