Video Gândurile lui Cristoiu: Un proiect de lege privind adopţiile prevede indemnizaţii de 600-900 de lei

Autorităţile lucrează, în prezent, la un proiect de modificare a legii adopţilor, al cărui scop este stimularea românilor să înfieze copii. Prevederile acestui proiect au fost prezentate, joi, în exclusivitate, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.

1058 afișări

Jurnalistul Ion Cristoiu a afirmat că în cazul Sorina, fetiţa din Baia de Aramă luată cu mascaţi din casa asistenţilor maternali, conflictul a fost generat de DGASPC Mehedinţi. “S-a împins totul către procuroare, corect, şi procuroarea nu avea ce căuta să o târască pe ea, dar s-a uitat că de fapt esenţa conflictului este dată de o instituţie a Guvernului României. Pentru că cei de la Mehedinţi, în interesul copilului, nu poţi să iei un copil de opt ani”, a afirmat Ion Cristoiu.

În acest context, jurnalistul a prezentat prevederile unui proiectul de modificare a legii adopţilor care instituie o indemnizaţie lunară pentru sprijinirea familiilor mai puţin înstărite, dar iubitoare, dornice să adopte un copil.

“Spune aşa: acordarea unei indemnizaţii lunare de 600 de lei pentru fiecare copil adoptat care se află într-una din următoarele situaţii: între 3 şi 6 ani. O încurajare, decât asistent maternal, că nu e nicio deosebire. Este încadrat în grad de handicap uşor sau mediu, face parte dintr-un grup de doi fraţi adoptabili împreună”, a citat Ion Cristoiu din proiect.

Conform jurnalistului, cuantumul iundemnizaţiei creşte, odată cu vârsta copilului adoptat, gradul de handicap.

„Acordarea unei indemnizaţii lunare de 900 de lei pentru fiecare copil care are vârsta de şapte ani. E în avantajul copilului. Şi e foarte important aşa: cuantumul indemnizaţiei se majorează cu 25% dacă copilul adoptat este cu handicap accentuat sau grav este foarte important sau face parte dintr-un grup de trei fraţi adoptabili împreună. Deci dacă iei trei fraţi împreună pe lângă cei 900 mai iei încă 25%”, a explicat Ion Cristoiu.

Acesta a subliniat că părinţii adoptatori vor primi indemnizaţia până când copilul va împlini 18 ani şi se poate prelungi dacă acesta îşi continuă studiile, doar o dată, în fiecare formă de învăţământ până la vârsta de 26 de ani. Proiectul mai prevede o serie de facilităţi precum decontarea sumelor care reprezintă cheltuielile pentru asigurarea unor servicii destinate şi copilului, şi reabilitării dacă are handicap, în limita sumei de 1.500 RON pe an, declararea mai rapidă a adoptabilităţii copilului.

“Când s-a înfiinţat funcţia de asistent maternal s-a spus aşa: trebuie să scoatem copiii din orfelinate şi să-i dăm unei familii. Numai că a venit o nebunie ei erau daţi unei familii, cum a fost aia de la Baia de Aramă. Ei se ocupau, hai să spunem pentru că ei primeau nişte bani, corect da? Se ataşau, dar primeau nişte bani, dar nu puteau să-i adopte pentru că în timpul ăsta cei de la Protecţia copilului o dădeau unei alte familii, ca acum. Acum se desfiinţează funcţia de asistent maternal şi se facilitează adopţia”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu a susţinut adoptarea cât mai rapidă a acestui proiect de lege pentru a preveni traumatizarea copiilor, dar şi scandaluri mediatice, aşa cum s-a întâmplat în cazul Sorina.

“Decât să facem gură împotriva adopţiilor externe şi a adopţiilor de către oamenii cu bani, mai degrabă facem asta. Pentru că veţi găsi foarte multe familii care vor găsi în adopţia unui copil un mod de a trăi, care au asistenţi maternali, că de aici a venit criza în cazul de faţă. Mulţi asistenţi maternali au luat un copil, s-au ataşat şi încă o dată întreb: care e deosebirea între adopţie şi... nu e niciuna. El ia bani în continuare şi are şi copilul. Şi copilul e fericit, deci ar putea să fie foarte bună”, a conchis Ion Cristoiu.

Taguri:
adoptii,
cristoiu,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici