Geoană ar putea înfiinţa un partid dacă e exclus din PSD. Varianta UNPR e improbabilă

Mircea Geoană ar putea înfiinţa un nou partid de stânga dacă va fi exclus din PSD, varianta unei înscrieri în UNPR fiind improbabilă, au declarat surse apropiate preşedintelui Senatului.

729 afișări
Imaginea articolului Geoană ar putea înfiinţa un partid dacă e exclus din PSD. Varianta UNPR e improbabilă

Mircea Geoană (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

O eventuală înscriere a lui Geoană în UNPR sau altă formaţiune nu este luată în calcul la această oră, potrivit surselor citate.

Fostul lider al PSD ar putea, în schimb, înfiinţa un nou partid de stânga, dacă demersurile de excludere din partid vor fi duse la capăt.

Varianta unui nou partid este "serios luată în calcul", însă aceasta va fi precedată de o încercare de a responsabiliza politic actuala conducere a PSD de pierderea funcţiei de preşedinte al Senatului, susţin apropiaţii lui Geoană.

Dacă Mircea Geoană va fi exclus din PSD, acesta ar putea, susţin apropiaţii lui, să încerce inclusiv forţarea unui congres extraordinar, scenariul având totuşi puţine şanse de reuşită.

În condiţiile în care PSD a renunţat la continuarea demersurilor de revocare a acestuia de la şefia Senatului, Geoană ar putea fi menţinut în funcţie chiar şi ca senator independent, dacă BPN al PSD va decide sancţionarea acestuia cu excluderea din partid.

Excluderea lui Geoană din PSD ar putea, pe de altă parte, să fie urmată de o demisie a acestuia din funcţie, ca reacţie politică la probabilele acuze ale actualei conduceri a PSD că se cramponează de o funcţie, chiar dacă acest lucru implică sprijinul PDL şi al UNPR.

Deşi s-a decis să nu fie continuate demersurile de revocare a lui Geoană din funcţia de la Senat, începerea procedurii de excludere a acestuia din partid este, de asemenea, legată de posibilitatea ca fostul preşedinte al PSD să înfiinţeze un nou partid.

Calculul acestor decizii este că, pe de o parte, această nouă structură politică ar putea afecta electoratul PSD, implicit al USL, iar pe de altă parte, liderii PSD vor încerca reducerea pierderilor prin acreditarea ideii că partidul lui Geoană ar fi apropiatul PDL şi UNPR, au relatat surse social-democrate.

În cazul în care Geoană va fi exclus şi va merge pe varianta înfiinţării unui nou partid, demersului s-ar putea ralia şi unii senatori şi deputaţi PSD, estimările optimiste fiind că numărul acestora va fi între 10 şi 15.

Ion Iliescu şi Adrian Năstase au anunţat marţi la prânz că PSD nu va solicita revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, întrucât partidul riscă să piardă şefia Senatului.

Iliescu şi Năstase au făcut această precizare la scurt timp după ce preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că a depus la Comisia de arbitraj a partidului o sesizare în care invocă nerespectarea Statutului de către Mircea Geoană.

Întrebat dacă Geoană mai are loc în PSD, Victor Ponta a răspuns: "Nu, nu mai are loc în PSD".

În schimb, Ion Iliescu şi Adrian Năstase au evitat să se pronunţe asupra excluderii lui Geoană din partid, spunând că va avea loc o discuţie cu acesta în partid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici