Geoană: Funcţia de comisar european a României ar trebui să revină PSD în 2014

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat că social-democraţilor ar trebuie să le revină în 2014 funcţia României de comisar european, el adăugând că ţara noastră ar trebui să ţintească, dincolo de un portofoliu important pentru acesta, şi poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene.

399 afișări
Imaginea articolului Geoană: Funcţia de comisar european a României ar trebui să revină PSD în 2014

Mircea Geoană (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

"E un element de normalitate, prim-ministrul este social-democrat şi Victor Ponta cred că are o obligaţie faţă de familia noastră politică ca în viitoarea Comisie, care este un for politic, să avem din partea unui Guvern condus de un social-democrat un comisar care să facă parte din familia social-democrată", a afirmat Geoană sâmbătă.

Întrebat dacă au fost discuţii în USL în această privinţă, Geoană a spus că nu intră în discuţia internă a USL, care trebuie decisă de liderii partidelor membre, însă a amintit că precedenţii comisari europeni ai României au provenit din familiile liberală şi populară, iar acum inclusiv liderii Partidului Socialiştilor Europeni se aşteaptă ca noul comisar european al României să provină din rândurile PSD.

"Şi poate mai puţin important decât culoarea politică, este ce portofoliu va avea. Şi unul, apropo de ambiţia României, cred că ar trebui să ţintim o poziţie viitoare de vicepreşedinte al Comisiei. România are potenţial de negociere şi o influenţă regăsită astfel încât să putem ţinti un portofoliu important, dar şi o poziţie politică pentru viitorul comisar la conducerea Comisiei Europene", a spus Geoană.

De asemenea, întrebat dacă se va înscrie pentru a candida din partea României la funcţia de secretar general al NATO, Geoană a spus că înainte de a se decide cine va candida, trebuie stabilită o decizie oficială a statului român dacă urmăreşte această funcţie, iar în obţinerea acesteia nu ajută contradicţiile interne.

El a arătat că, la fel ca şi funcţia de secretar general al NATO, şi cea de secretar general al ONU trebuie să revină în 2015 zonei Europei Centrale şi de Est, iar poziţii însemnate se vor deschide în următorii doi ani şi la nivelul OSCE şi Consiliului Europei, iar România trebuie să aibă ambiţia să le ţintească, chiar dacă nu le va obţine pe toate.

"Există un carusel al funcţiilor mari în plan internaţional pe care România trebuie să le ţintească, nu le putem obţine pe toate, fără îndoială, dar a intra în competiţie, a fi ambiţioşi, este un lucru obligatoriu (...) Înainte să vorbim despre cine va candida, să hotărâm dacă vrem să candidam, apoi ce persoană şi apoi să tragem împreună, cu toţii, pentru acea persoană, persoane, pentru a avea poziţii cât mai multe în aceste instituţii", a mai spus senatorul PSD.

Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Paşcu a declarat, la finalul lunii aprilie, pentru MEDIAFAX, că Mircea Geoană este "categoric" un candidat viabil la funcţia de secretar general al NATO, deoarece a fost ministru de Externe, iar turneul întreprins recent în SUA a vizat obţinerea sprijinului în acest sens.

El a arătat că funcţia de secretar general al NATO este de obicei atribuit unui ministru de Externe sau al Apărării, fost sau actual, care s-a remarcat pozitiv în privinţa contribuţiei aduse Alianţei, iar Geoană se înscrie, deoarece are şi un profil european, nu doar în planul NATO.

Senatorul PSD Mircea Geoană declara, în aceeaşi perioadă, pentru MEDIAFAX că, vizita recentă în Statele Unite ale Americii a pledat ca funcţia de secretar general al NATO să revină în 2014 uneia dintre ţările nou aliate la organizaţie, afirmaţia sa fiind făcută în contextul informaţiilor privind o eventuală candidatură a sa pentru acest post.

Informaţii privind o candidatură a lui Mircea Geoană la postul de secretar general al NATO au fost vehiculate în presa română.

De altfel, Damon Wilson, vicepreşedintele executiv al Consiliului Altantic (grupul strategic american de promovare a politicilor NATO), a scris pe contul său de Twitter că Mircea Geoană este "un candidat credibil pentru funcţia de Secretar general al NATO".

În presă au apărut şi informaţii referitoare la o candidatură a preşedintelui Traian Băsescu pentru acest post, negate însă de Administraţia Prezidenţială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici