Video Geoană: Iohannis va avea ultimul cuvânt privind guvernul; Băsescu: Pe Vanghelie l-aţi întrebat?

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, joi, că premierul propus de coaliţia PSD-PNL, Klaus Iohannis, va avea ultimul cuvânt în desemnarea membrilor Guvernului, Traian Băsescu întrebându-l dacă Marian Vanghelie ştie despre această promisiune.

40 afișări

Mircea Geoană a declarat, în dezbaterea organizată de IPP, că Iohannis va avea ultimul cuvânt în desemnarea membrilor Guvernului, aceasta fiind garanţia pe care el şi Crin Antonescu i-au dat-o acestuia, noul Executiv urmând să intre în activitate până de Crăciun cu un program de guvernare pentru salvarea locurilor de muncă.

Traian Băsescu a intervenit, întrebându-l pe Mircea Geoană dacă pe Marian Vanghelie l-a întrebat dacă este de acord cu acordarea ultimului cuvânt lui Iohannis în numirea miniştrilor Guvernului.

Mircea Geoană a vorbit despre relaţia dintre preşedinte-guvern, precizând că are o viziune total diferită de cea a preşedintelui Băsescu.

"Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii cinci ani de mandat, avem de fapt două situaţii extrem de negative la adresa bunei funcţionări a României. La inundaţii, preşedintele Băsescu a considerat că cea mai bună metodă de luptă împotriva inundaţiilor o reprezintă anticipatele. Tipul de conflict, ură personală, tipul de schimb de bileţele, reprezintă un model pe care nu am să îl încurajez", a spus Geoană.

El a arătat că a doua experienţă cu guvernul a lui Traian Băsescu pe care nu o acceptă este aceea de "totală subordonare a premierului Boc faţă de dominaţia completă a preşedintelui".

"Pentru mine, a avea o relaţie corectă cu premierul Iohannis reprezină un crez. Am ambiţia ca preşedinte, ca, în premieră în ultimii 20 de ani, să pot să asigur o bună şi corectă funcţionare a unei coaliţii în această ţară. Vreau ca pentru prima oară să avem o bună guvernare, în interesul poporului şi nu a preşedintelui, a premierului şi a partidelor", a mai spus Geoană.

Traian Băsescu a arătat că preşedintele şi guvernul trebuie să fie parteneri, pentru că atât guvernul, cât şi preşedintele sunt factori executivi. El a spus că preşedintele trebuie să ceară nişte principii de activitate pentru premier, trebuie să vegheze la buna guvernare a Guvernului, iar dacă constată că nu acţionează la inundaţii, de exemplu, să se manifeste şi să atenţioneze Guvernul şi acesta nu este scandal.

Băsescu a mai spus că preşedintele are rolul de a remania unii miniştri când nu se schimbă structura Guvernului, iar această remaniere să fie una corespunzătoare nivelului cerut ca un om să fie parte a Guvernului.

Traian Băsescu a mai spus că preşedintele este lider al politicii externe a României şi va trebui să lucreze bine cu ministrul de Externe, iar, în calitate de şef al CSAT şi al armatei, va trebui să lucreze cu toate instituţiile de forţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici