Geoană: Ţinta noastră este ca de la celelalte alegeri să avem un prim-ministru femeie

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, joi, la dezbaterea "Leader She. Soluţii creative de leadership pentru secolul XXI", că primul pas pentru a avea o majoritate a femeilor în politică este ca "de la celelalte alegeri" să fie o femeie prim-ministru.

18 afișări
Imaginea articolului Geoană: Ţinta noastră este ca de la celelalte alegeri să avem un prim-ministru femeie

Geoană: Ţinta noastră este ca de la celelalte alegeri să avem un prim-ministru femeie (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat cum s-ar simţi într-o societate în care preşedintele să fie femeie, iar Guvernul şi Parlamentul să fie formate exclusiv din femei, liderul PSD Mircea Geoană a declarat că s-ar simţi "discriminat".

Mircea Geoană a declarat că, deşi nu crede că în România se poate ajunge atât de repede la o situaţie atât de dominantă, încât să fie Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia dominate de femei.

"În opinia mea, un prim pas mai uşor de făcut este să ţintim ca de la celelalte alegeri, ciclul celălalt de alegeri, să avem un prim-ministru femeie în România, pentru că este decizie politică pozitivă, în sensul că este o decizie eminamente politică", a arătat Geoană.

El a mai precizat că, dacă lucrurile vor merge bine, competiţia pentru Preşedinţia României este deschisă pentru umătorii cinci-zece ani şi pentru femei.

Geoană a mers şi mai departe cu implicarea femeilor în funcţii cheie din politică, arătând că viitorul guvern şi-ar putea propune ca viitorul comisar european din partea României să fie o doamnă.

"În America, preşedintele Camerei Reprezentanţilor este o femeie. Noi nu am avut în 20 de ani în România o şefă de Senat sau Camera Deputaţilor", a explicat Geoană, adăugând că la fel de bine o femeie ar putea fi ministru al Apărării.

Referindu-se la situaţia actuală a reprezentării femeii în politică, în România, Geoană a afirmat că "lucrurile stau submediocru, având singurul Guvern din Europa fără nici o femeie membru al Guvernului".

"Aici ajungem în extrema cealaltă, şi nici acest lucru nu este sănătos. Avem lideri care se laudă la televizor că nu şi-au bătut nevasta niciodată, ceea ce este interesant. Avem lideri sau care nu şi-au scos soţia în lume niciodată, la fel de interesant. Sunt lideri care încă se sfiesc să foloseacă parteneriatul între bărbatul politician şi soţie", a mai declarat Geoană.

Liderul PSD a dat exemplul din Spania, unde în guvern sunt nouă femei ministru, şi a precizat că este nevoie de "un anumit tip de discriminare pozitivă, în sensul că femeia nu trebuie să fie lider în sensul profesional, ci şi un lider de opinie, pentru că sunt mai influente şi mai credibile în crearea de curente de opinie".

"Adriana Săftoiu este un lider de opinie şi a avut o opinie zilele trecute şi drept răspuns i-au zgâriat maşina şi i-au spart cauciucurile, în semn de apreciere pentru contribuţia sa la dezvoltarea curentelor de opinie în această ţară", a spus Mircea Geoană.

Geoană a vorbit şi despre introducerea votului uninominal, care creează un risc major, întrucât poate duce la un procent mult mai mic de femei care să ajungă în funcţii alese, în urma acestui tip de scrutin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici