Geoană: Trebuie să ne aşteptăm ca Rusia să încerce federalizarea Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat, miercuri, că Federaţia Rusă nu va aplica aceeaşi metodă ca în cazul anexării Crimeei în ceea ce priveşte Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, de aşteptat fiind să încerce federalizarea acestor state, pentru a le inhiba mersul către Occident.

239 afișări
Imaginea articolului Geoană: Trebuie să ne aşteptăm ca Rusia să încerce federalizarea Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei

Senatorul PSD Mircea Geoană (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

"E clar că Federaţia Rusă nu va aplica aceeaşi metodă pentru Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi Azerbaidjan cum a aplicat în cazul anexării Crimeei. (...) Pentru etapa a doua trebuie să ne aşteptăm la o încercare de centrifugare a Ucrainei, Republicii Moldova şi a Georgiei. Se va merge pe un proces de federalizare sau cofederalizare a acestor ţări, pentru a le inhiba orice formulă de a merge către Occident", a spus Geoană.

El a arătat că, după semnarea acordului de asociere a Republicii Moldova, Georgia şi Ucraina şi a acordului de liber schimb cu UE este posibil să se asiste la un val de sancţiuni economice şi comerciale extrem de dure, dar care nu va implica şi o acţiune militară ca în Crimeea.

Geoană a spus că invazia şi anexarea Crimeei reprezintă al treilea eveniment epocal din ultimii 25 de ani după căderea comunismului şi destrămarea URRS şi atentatele de la 11 septembrie 2001.

"Spre norocul nostru geopolitic, suntem de partea bună a baricadei, de această dată", a spus Geoană.

El a menţionat că doctrina Putin nu e diferită "nici măcar cu o virgulă" de moşternirea lui Petru cel Mare şi doctrina Brejnev, fiind vorba de aceeaşi doctrină a unei ţări care are o geografie dată şi interese permanente.

Geoană a opinat că este obligatoriu ca România împreună cu aliaţii săi din NATO să îşi regândească pe următorii zece ani un concept operaţional în care să se cunoască situaţia actuală şi obiectivele de atins.

"Unde suntem azi, stăm prost. Din punct de vedere al dotărilor Armatei şi al apărării teritoriului românesc, stăm prost. Stăm foarte bine în zonele de elită, de trupe speciale", a mai spus Geoană.

El a mai arătat că aderarea României la NATO şi la UE nu era inevitabilă şi că se putea să nu se întâmple.

"Dacă nu se întâmpla 11 septembrie, şi o schimbare de paradigmă globală, probabil că o extindere cu şapte state de la baltici până la Bulgaria nu s-ar fi putut face", a mai spus Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici