Geoană: Voi ţine cont de majoritatea parlamentară; Băsescu: Voi înfrunta o majoritate

Candidatul PSD la Preşedinţie, Mircea Geoană, a promis, la dezbaterea de vineri seara, că va respecta voinţa majorităţii parlamentare, în timp ce preşedintele Traian Băsescu a susţinut că va înfrunta întotdeauna o majoritate parlamentară dacă aceasta nu se supune voinţei alegătorilor.

16 afișări
Imaginea articolului Geoană: Voi ţine cont de majoritatea parlamentară; Băsescu: Voi înfrunta o majoritate

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Confruntat cu întrebarea ce ar face ca preşedinte dacă partidul care îl susţine nu va putea face parte dintr-o majoritate guvernamentală, iar politica Guvernului format nu îi este convenabilă, Geoană a spus că va respecta voinţa majorităţii parlamentare.

El a trimis la articolul din Constituţie care dă dreptul preşedintelui să nominalizeze un candidat la funcţia de prim-ministru şi s-a angajat, astfel, să accepte un premier cu care nu este de acord, dar care are în spate o majoritate politică, aşa cum a fost cazul cu Klaus Iohannis, susţinut de PNL şi PSD.

Preşedintele Traian Băsescu a fost confruntat cu o întrebare care punea aceeaşi problemă, în formulare diferită.

"Păi, suntem în situaţia de faţă, iar cum am acţionat, vedeţi", a răspuns Băsescu.

El a explicat că a respectat Constituţia, cutuma democratică prin încercarea de a propune un Guvern condus de partidul care are cei mai mulţi parlamentari.

"Şi sunt sigur că va trece", a continuat Băsescu.

Preşedintele a lansat un mesaj asemănător şi în discursul de două minute de la final, subliniind că va înfrunta întotdeauna o majoritate parlamentară dacă aceasta nu se va supune voinţei alegătorilor.

"Voi miza pe majoritatea adevărată, nu cea adunată de interese conjucturale de un Parlament, ci pe majoritatea românilor", a încheiat preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici