Gorbaciov: Rusia şi Polonia să treacă împreună peste această tragedie

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a declarat, referindu-se la accidentul în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei Lech Kaczynski, soţia acestuia Maria şi înalţi oficiali, că este un lucru de "neînchipuit", iar Rusia şi Polonia trebuie să treacă peste această tragedie împreună.

21 afișări
Imaginea articolului Gorbaciov: Rusia şi Polonia să treacă împreună peste această tragedie

Gorbaciov: Rusia şi Polonia să treacă împreună peste această tragedie (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Este o tragedie pe care trebuie să o descoperim. În memoria mea nu a fost niciodată aşa ceva, nu ţin minte. A venit toată conducerea Poloniei. Este o chestiune importantă şi pentru polonezi, şi pentru relaţiile noastre. Atunci când am inceput munca de a ne lămuri ce s-a întâmplat la Katyn am găsit, în 1990, urmele şi am descoperit că a avut loc această tragedie", a spus Gorbaciov, miercuri, la sosirea la Bucureşti.

De asemenea, el a precizat că în tragedia de la Katyn, din 1940, au murit şi 4.000 de soldaţi ruşi.

"Acum, când a luat sfârşit această muncă comună (de a descoperi cauzele masacrului polonezilor din 1940, n.r.), importantă şi pentru polonezi şi pentru noi, e de neînchipuit", a subliniat Gorbaciov.

"Dar consider că, pentru ceea ce am trăit noi şi polonezii impreună, trebuie să facem absolut totul pentru ca această apropiere ce are loc între ţările noatre să continue. Facem totul pentru a trece peste această tragedie împreună. Până în acest moment tabloul nu e clar, nu ştim care e imaginea. (...) Chiar înainte de această tragedie, în avion totul a fost în ordine, dar se pare că totuşi... Lucrează două comisii împreună asupra acestei probleme, şi din partea poloneză şi din partea rusă", a mai spus fostul lider sovietic.

El a precizat că în prezent preşedintele Rusiei Dimitri Medvedev se află în Statele Unite ale Americii pentru a se întâlni cu omologul său american Barak Obama, după care ambii vor participa la ceremoniile funerare din Polonia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici