Gorghiu: Anticipatele sunt o necesitate, dar PSD se dă peste cap să blocheze votul popular

  • Liberalul a mai spus că PSD blochează extinderea votului în Diaspra la trei zile.
  • Ea a precizat că PSD se foloseşte de argumente false ca să justifice respingerea OUG pe anticipate.
1943 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Anticipatele sunt o necesitate, dar PSD se dă peste cap să blocheze votul popular

Gorghiu: Anticipatele sunt o necesitate, dar PSD se dă peste cap să blocheze votul popular

Senatorul PNL Alina Gorghiu a afirmat că alegerile anticipate sunt o necesitate, însă PSD vrea să pună piedici votului liber al românilor şi să menţină un vid legislativ în acest domeniu.

„Respingerea OUG26/2020 orchestrată de PSD, astăzi, în plenul Senatului, arată că acest partid acţionează în continuare pentru a pune piedici votului liber al românilor. PSD, care de fiecare dată când a fost la guvernare a organizat catastrofal procesele electorale, generând nemulţumirea multor români care nu au putut vota şi indignând o ţară întreagă, a ratat şi de această dată şansa de a dovedi că nu a rămas fidel aceloraşi metode politice folosite şi la alegerile din 2014, şi din mai 2019 pentru a împiedica exercitarea dreptului de vot”, a declarat Alina Gorghiu, printr-un comunicat de presă remis, miercuri, MEDIAFAX.

Ea a adăugat că social-democraţii au avut din nou acţiuni iresponsabile.

„Senatorii PSD au răspuns iar cu iresponsabilitate. În loc să dezbată cu simţ de răspundere şi să voteze această OUG absolut necesară pentru buna desfăşurare a alegerilor legislative anticipate, au dat un vot prin care România revine la vid legislativ în acest domeniu”, a completat Gorghiu.

Liberalul a mai spus că PSD blochează extinderea votului în Diaspra la trei zile, creşterea numărului de aleşi pentru românii de peste hotare şi posibilitatea ca orice român să voteze în orice secţie de vot.

„Prin încercarea de a sabota în Parlament adoptarea OUG 26, PSD blochează acum măsuri precum extinderea la 3 zile a intervalului de vot pentru românii din diaspora, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora, asigurarea dreptului românilor din ţară de a vota la orice secţie de vot sau posibilitatea de a se prelungi votarea după ora 21 pentru a permite persoanelor aflate la coadă să-şi exercite acest drept fundamental. Toate aceste reglementări sunt esenţiale pentru că permit o prezenţă mai mare la vot şi o mai bună reprezentativitate a sistemului electoral”, a completat Gorghiu.

Ea a precizat că PSD se foloseşte de argumente false ca să justifice respingerea OUG pe anticipate.

„Grav este că PSD foloseşte argumente în întregime false pentru a-şi justifica votul. Prin schimbările propuse nu se schimbă sistemul electoral, nici sistemul de repartizare a mandatelor. Nici un vot nu va fi irosit, toate voturile exprimate pentru un partid politic vor fi utilizate proporţional pentru determinarea numărului de mandate la care acesta are dreptul”, a subliniat Alina Gorghiu.

Senatorul PNL a mai atras atenţia „că planul PSD de a bloca OUG 26 va genera şi o serie de probleme foarte grave de ordin administrativ şi organizatoric, care vor îngreuna organizarea alegerilor anticipate şi vor genera costuri enorme pentru a fi depăşite”.

„De exemplu, în ipoteza în care vom avea alegeri parlamentare anticipate în luna iunie, votul prin corespondenţă va deveni inoperabil din cauza timpului mult prea scurt până la începerea perioadei electorale.

O altă consecinţă ar fi că nu se va putea utiliza o infrastructură electorală comună pentru alegerile de anul acesta în cazul în care se vor suprapune alegerile locale şi parlamentare ceea ce va duce la existenţa a două infrastructuri electorale paralele”, a completat Gorghiu.

Liberalul a somat PSD să renunţe la minciună.

„Având în vedere toate acestea, somez PSD să renunţe la minciună. Această OUG trebuie dezbătută cu responsabilitate, pentru că ea cuprinde măsuri pozitive, care asigură exercitarea dreptului de vot în bune condiţii pentru români şi care clarifică o serie de proceduri şi termene care nu erau adaptate pentru situaţia alegerilor anticipate în legile existente. Guvernul PNL a acţionat cu bună credinţă şi a înaintat Parlamentului această OUG pentru a permite o dezbatere reală, care să urmărească găsirea celor mai bune soluţii pentru a asigura o desfăşurare impecabilă a alegerilor”, a mai declarat ea.

Nu în ultimul rând, Gorghiu a precizat că democraţia necesită o legislaţie modernă.

„Democraţia românească are nevoie de această legislaţie modernă, care să asigure garantarea unor alegeri corecte şi libere. De aceea, Guvernul PNL a adoptat OUG 26 dovedind precauţie în contextul depunerii moţiunii de cenzură pentru că se ştia foarte bine că dacă aceasta va fi votată de Parlament nu mai este o altă cale de clarificare a scenei politice decât organizarea de alegeri anticipate”, a conchis Gorghiu.

Senatorii au respins, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă pentru organizarea alegerilor anticipate. Proiectul de respingere va ajunge la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici