Gorghiu: Modificarea legislaţiei pentru combaterea drogurilor va trebui să se facă în toată Europa

Toate raportările UE pe tema combaterii consumului de droguri spun că reglementările la nivelul Uniunii trebuie modificate pentru noul context, spune ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

178 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Modificarea legislaţiei pentru combaterea drogurilor va trebui să se facă în toată Europa

„Tema ţine agenda nu doar în acest zile în România, ci şi în alte zone ale Europei şi ale mapamondului, pentru că am văzut un raport recent al Uniunii Europene, pe această temă a traficului de droguri şi a consumului de droguri. Să ştiţi că nici Europa nu e ferită de subiectul acesta şi mă uitam la cifre, că ne-am speriat toţi în România când am vorbit de cifre, dar sunt aproape 84 de milioane de adulţi din Europa, pe acelaşi calup de vârstă, între 15 şi 65 de ani, care au încercat cel puţin un drog odată în viaţă. 29% spunea UE în statistică, pentru că drogurile de acum nu doar că sunt mult mai ieftine şi accesibile, ci sunt şi mai puternice şi atunci o să ajungem la discuţii mai elaborate, pentru că în Europa şi SUA au loc aceste discuţii mai elaborate. Riscul de supradoză, fiind vorba că sunt mult mai puternice, devine mult mai mare. Toate raportările UE pe tema combaterii consumului de droguri spun că reglementările la nivelul Uniunii trebuie modificate pentru noul context”, spune la Antena 3 Alina Gorghiu.

Ea menţionează că, la nivelul anului trecut, Agenţia UE Antidrog monitoriza 930 de noi substanţe psihoactive, dintre care 41 raportate în premieră pe piaţa europeană, în proximitatea României.

„Discuţia asta, nu doar în România trebuie să se facă cu privire la modificări legislative, ţinând cont de noul context, ci va trebui să se facă în toată Europa. Concluzia este că ne vom uita foarte atent la Europa când va face reglementări privind consumul şi traficul de droguri. Sunt două modele de legislaţie la momentul acesta în care noi vorbim: sunt state care au abordări foarte drastice privind combaterea consumului şi traficului de droguri, Suedia, de exemplu, este o ţară cu cea mai restrictivă politică. Pe partea cealaltă, avem Olanda şi Portugalia care sunt state cu o politică mult mai lejeră. Concluzia este că niciunul dintre modelele acestea, niciuna dintre abordări, că este cea super restrictivă sau cea super lejeră nu a dat rezultatele excepţionale pe care le imagina statul respectiv. Vorbim de măsuri care vor fi luate în acord cu specialiştii”, încheie Gorghiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici