Gray: Autorităţile ştiu, cu siguranţă, că modul de numire a procurorilor şefi nu trebuie schimbat

Publicat: 04 09. 2008, 17:22
Actualizat: 06 11. 2012, 09:02

Gray a spus că Executivul UE a urmărit cu atenţie, începând din momentul prezentării, în iulie, a raportului pe Justiţie, evenimentele din România, inclusiv votul de joi din Comisia juridică a Senatului.

El a amintit că în raportul pe Justiţie se arată foarte clar că modul de numire în funcţie a procurorilor şefi trebuie să rămână neschimbat, aşa cum a fost stabilit la instituirea mecanismului de cooperare şi monitorizare existent între autorităţile din România şi Comisie. Gray a ţinut să sublinieze că autorităţile de la Bucureşti cunosc "cu siguranţă" acest lucru.

"În acest stadiu, nu se poate vorbi despre o decizie a autorităţilor de la Bucureşti, a Parlamentului, de schimbare a modului de numire a procurorilor şefi, ci doar de un vot într-o comisie a Senatului. Parlamentul nu a votat în plen această schimbare", a spus Gray, menţionând că instituţia pe care o reprezintă va urmări cu atenţie evoluţiile legate de acest subiect.

El a adugat că specialiştii Comisiei urmăresc modul în care autorităţile române se preocupă de respectarea celor prevăzute în raportul pe Justiţie prezentat în iulie.

Comisia juridică a Senatului a adoptat, joi, un amendament la Legea 303/2004, prin care procurorii şefi ai DNA, DIICOT şi Parchetului ICCJ nu mai sunt numiţi de şeful statului, ci de plenul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Secţiei de procurori a CSM.