Guvernul a acceptat majorarea pensiilor de la 1 octombrie

Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat, marţi, că Guvernul a acceptat propunerea PSD privind devansarea majorării pensiilor pentru data de 1 octombrie, motiv pentru care social-democraţii renunţă la intenţia de a depune o moţiune de cenzură.

5022 afișări
Imaginea articolului Guvernul a acceptat majorarea pensiilor de la 1 octombrie

Guvernul a acceptat majorarea pensiilor de la 1 octombrie

Geoană a precizat, după întlânirea cu premierul Călin Popescu Tăriceanu şi cu membri ai Guvernului, că PSD susţine că 1 octombrie este data corectă pentru majorarea pensiilor, deoarece factura la utilităţi şi scumpirile afectează pensionarii.

El a menţionat că, în urma discuţiilor purtate marţi seară, la care au particpat şi ministrul Muncii şi cel al Finanţelor, Guvernul a acceptat devansarea majorării pensiilor pentru 1 octombrie.

"În aceste condiţii, moţiunea de cenzură pe care intenţionam să o depunem îşi pierde justificarea", a declarat liderul PSD.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a delcarat că Guvernul va majora pensiile de la 1 octombrie şi va efectua din noiembrie a doua creştere salarială, de 9%, pentru personalul din învăţământ, invitând partidele politice să renunţe la "circul" lansat prin depunerea de moţiuni, ca formă de campanie electorală.

"Suntem un partid al dialogului, nu al circului politic. Suntem dispuşi atât la dialog, cât şi la parteneriat cu orice actor politic semnificativ şi raţional care sprijină programul nostru şi măsurile care au ca scop să creeze o Românie prosperă. De aceea, invit toate forţele politice să renunţe la circul politic şi la interesele electorale şi politicianiste legate de apropiata campanie electorală", a spus Tăriceanu, la finalul discuţiei cu reprezentanţii PSD, iniţiatorii celor două moţiuni simple adoptate, marţi, în Camera Deputaţilor şi în Senat.

Tăriceanu a arătat că a avut cu reprezentanţii PSD "o discuţie cu cărţile pe faţă" şi că i se pare firesc să existe un dialog între putere şi opoziţie pe subiecte de interes public general sau particular. El a apreciat însă că România nu are nevoie de un spectacol politic şi de vorbe goale, ci de măsuri în interesul public care să răspundă la problemele zilnice ale cetăţenilor.

"Părerea mea este că demersurile acestea la care asistăm în ultima perioadă din motive politicianiste iniţiate de adversarii noştri politici, care s-au năpustit cu o avalanşă de moţiuni ca formă de campanie electorală, nu fac decât să pună în discuţie stabilitatea politică şi economică a României, cu toate consecinţele defavorabile care decurg de aici", a spus şeful Executivului.

El a explicat majorarea cu o lună mai devreme a pensiilor, de la 1 octombrie în loc de 1 noiembrie, cum era stabilit iniţial, prin rezultatele foarte bune de creştere economică, relevate în discuţiile pe care le-a avut "zilele trecute" cu miniştrii Finanţelor şi Muncii, şi a arătat că a doua majorare salarială în sistemul de învăţământ respectă acordurile încheiate cu sindicatele din sistem.

Tăriceanu a ţinut să precizeze că de majorarea pensiilor vor beneficia, începând cu luna octombrie, şi pensionarii din agricultură, iar majorarea va fi acompaniată de recalcularea pensiilor pentru persoanele care au lucrat în grupele de muncă I şi II.

Vicepreşedintele PSD Marian Sârbu a declarat, joi, că social-democraţii vor introduce o moţiune de cenzură dacă până în data de 22 septembrie Guvernul nu va modifica actul normativ pentru devansarea majorării pensiilor de la 1 octombrie.

Guvernul a decis recent ca valoarea punctului de pensie să fie majorată începând cu 1 noiembrie 2008, cu două luni în avans faţă de temenul stabilit iniţial.

Ministrul Muncii Paul Păcuraru a declarat, la sfârşitul lunii august, că majorarea valorii punctului de pensie cu 20 la sută de la 1 octombrie, aşa cum solicită PSD, ar însemna transferuri suplimentare de la bugetul de stat şi afectarea altor domenii, cum ar fi sănătatea, educaţia şi infrastructura.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici