Guvernul i-a propus realizatoarei TV Lucia Hossu-Longin să-l reprezinte în CNSAS

Guvernul i-a propus Luciei Hossu-Longin să reprezinte Executivul în Colegiul Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS), pe locul rămas liber în urma decesului lui Constantin Ticu Dumitrescu, după cum a declarat pentru MEDIAFAX realizatoarea TV.

606 afișări
Imaginea articolului Guvernul i-a propus realizatoarei TV Lucia Hossu-Longin să-l reprezinte în CNSAS

Guvernul i-a propus realizatoarei TV Lucia Hossu-Longin să-l reprezinte în CNSAS

"Am fost sunată de la Guvern şi am fost întrebată dacă vreau să fiu la CNSAS şi am acceptat. Nu ştiu mai departe care sunt procedurile. Nu m-au anunţat dacă s-a definitivat. Înţeleg că trebuie să fiu validată de Parlament", a declarat Lucia Hossu Longin.

Propunerea făcută Luciei Hossu-Longin de către Guvern, pentru a reprezenta Executivul în Colegiul CNSAS, vine la circa o săptămână după decesul lui Constantin Ticu Dumitrescu.

Potrivit site-ului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, realizatoarea TV Lucia Hossu-Longin este vicepreşedintă a "Academiei Civice", fundaţie care administrează Muzeul - Memorial de la Sighet. A fost realizator de televiziune, la Redacţia Film, Seriale TV, Teatru a Televiziunii Române şi redactor la Teatru şi la Studioul de Film până în anul 1989.

Din 1991, începe realizarea serialului "Memorialul durerii", care a ajuns la 120 de episoade difuzate, serial consacrat spaţiului concentraţionar românesc şi rezistenţei românilor în faţa comunismului. Filmul a fost oprit în mai 2004, când serialul abordase ultimul deceniu al epocii Ceauşescu. "Memorialul durerii" – seria nouă "O istorie care nu se învaţă la şcoală" – a fost reluat la cererea adresată Televiziunii Române în noiembrie 2005 de către AFDPR şi Academia Civică.

Lucia Hossu Longin a fost producător în 2004 şi 2005 la seria "Monştrii sacri": Janny Holt, Marioara Voiculescu, Gina Patrichi, Octavian Cotescu, Colea Răutu, Leopoldina Bălănuţă, Gheorghe Cozorici, regia Dan Necşulea. Lucia Hossu Longin este, de asemenea, autoare a altor filme documentare precum "România versus Chang", "Cardinalul Iuliu Hossu şi Marea Unire", "Zbor deasupra unui cuib de oameni", "13 – 15 iunie 1990, Mineriada oră cu oră".

În 1992, i se decernează Premiul special al juriului pentru film documentar - UCIN - apoi Marele Premiu al Asociaţiei Profesioniştilor din Televiziunea Română, Premiul revistei Flacăra şi Premiul cotidianului Curierul Naţional. Primeşte premiul pentru cea mai valoroasă ziaristă a anului 1994, acordat de "Edgar Surin Production".

În 1994, ea a fost propusă de PNŢCD pentru Consiliul de Administraţie al Radiodifuziunii. Cu numai câteva luni înainte, pe fundalul acţiunilor întreprinse de Sindicatul Liber din TVR pentru demiterea lui Paul Everac, demisionează din Organizaţia Redactorilor de Televiziune, solicitând înscrierea în Sindicatul condus de Dumitru Iuga. În iulie 1995, în Aula Facultăţii de Drept din Bucureşti, se sărbătoreşte realizarea celui de-al 40-lea episod din "Memorialul durerii".

Lucia Hossu Longin este şi membră a Academiei Europene de Film cu sediul în Germania. S-a născut la Brăila şi a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura română - secţia ziaristică, la Universitatea din Bucureşti.

În anul 2006, Valentin Hossu-Longin, fostul soţ al Luciei Hossu-Longin, a recunoscut că a dat note informative la Securitate.

Citeşte şi:

Constantin Ticu Dumitrescu a încetat din viaţă

Ticu Dumitrescu a fost decorat post-mortem

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici