Guvernul impune Parlamentului un termen de 10 zile pentru a se pronunţa pe învestirea Cabinetului

Guvernul a decis să impună Parlamentului un termen maxim, de cel mult 10 zile, în care trebuie să aprobe sau să respingă lista Cabinetului propus şi programul de guvernare, termen peste care se consideră că acest candidat este respins, iar şeful statului nominalizează un alt prim-ministru.

18 afișări
Imaginea articolului Guvernul impune Parlamentului un termen de 10 zile pentru a se pronunţa pe învestirea Cabinetului

Guvernul impune Parlamentului un termen de 10 zile pentru a se pronunţa pe învestirea Cabinetului (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Termenul a fost inclus în proiectul de lege pentru revizuirea Constituţiei, aprobat miercuri de Guvern şi înaintat preşedintelui.

Proiectul de lege mai prevede că Parlamentul trebuie să îşi exprime în maximum 30 zile calendaristice un punct de vedere la solicitarea preşedintelui de iniţiere a unui referendum, în condiţiile în care în prezent nu este stabilit un astfel de termen.

"În cea ce priveşte referendumul, în practica anterioară existat o problemă la termenul în care Parlamentul se pronunţă la propunerea preşedintelui de a organiza un referendum consultativ. Neexistând în momentul de faţă un termen în care Parlamentul să spună cu aviz consultativ «da sau nu» cu privire la propunerea de organizarea referendumului, în textul pe care îl propunem spunem că Parlamentul trebuie să îşi exprime punctul de vedere în cel mult 30 de zile calendaristice de la solicitarea preşedintelui. După expirarea acestui termen, preşedintele emite decretul de organizare a refendumului, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită", a spus Boc.

El a precizat că proiectul de lege nu schimbă natura referndumului pe care îl poate organiza preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici