Guvernul îşi asumă marţi răspunderea pe Codul Muncii, opoziţia depune moţiune de cenzură

Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului, marţi, pe Codul Muncii, proiect la care a adoptat doar opt amendamente din 144, iar opoziţia va depune, în aceeaşi zi, moţiunea de cenzură "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate".

62 afișări
Imaginea articolului Guvernul îşi asumă marţi răspunderea pe Codul Muncii, opoziţia depune moţiune de cenzură

Guvernul îşi asumă marţi răspunderea pe Codul Muncii, opoziţia depune moţiune de cenzură (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Guvernul a aprobat, luni seară, doar opt amendamente la proiectul Codului Muncii, dintr-un total de 144 propuneri formulate de parlamentarii coaliţiei, printre care şi cel care acordă prioritate la reangajare persoanelor disponibilizate colectiv pentru o perioadă de 45 de zile.

Executivul a decis, totodată, ca articolul referitor la negocierile colective să prevadă că "părţile, reprezentarea acestora şi procedura de negociere şi încheiere a contractelor colective de muncă se stabilesc potrivit legii". În forma iniţială, acest articol stabilea că negocierea şi încheierea contractelor colective de muncă se reglementează prin lege specială.

Contractele colective de muncă şi actele adiţionale ale căror prevederi sunt limitate la 31 decembrie 2011 vor putea fi încheiate după această dată pe durate care vor fi stabilite prin lege specială, a mai decis Guvernul în şedinţa de luni, printr-un amendament. De asemenea, contravaloarea pagubei provocate de către angajat în timpul muncii şi imputată acestuia pentru recuperare de către angajator va fi limitată la echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie, a mai decis Guvernul.

Şedinţa de plen reunit a celor două Camere ale Parlamentului în care Guvernul îşi va asuma răspunderea este programată pentru ora 10.00.

PSD a anunţat că nu va propune amendamente, ci va depune moţiune de cenzură şi va sesiza Curtea Constituţională.

USL a pregătit draftul moţiunii de cenzură, intitulată "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate", care va fi depusă imediat ce Guvernul îşi va angaja răspunderea , în text fiind înserat îndemnul adresat parlamentarilor PDL de a-l înlătura pe Emil Boc din fruntea Guvernului.

Textul moţiunii are 15 pagini şi se constituie într-o înşiruire de critici la adresa politicii guvernamentale a Guvernului Boc şi a filosofiei conomice promovate de acesta.

"Prezenta moţiune de cenzură se doreşte a fi o formă de sancţionare care vizează atât modificările aduse legii Codului Muncii pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea în urmă cu câteva zile, cât şi la adresa acestei proceduri şi a reprezentanţilor actualei puteri, în frunte cu domnul Boc, care abuzează în continuare de angajarea răspunderii pentru a-şi impune punctul de vedere, pentru a impune legi nedemocratice şi contrare intereselor cetăţenilor români", se precizează în text.

Pe de altă parte, reprezentanţi ai opoziţiei, cum ar fi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, sau purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, au declarat că demersul nu are prea multe şanse de reuşită.

Parlamentarii PDL vor fi prezenţi la moţiunea de cenzură pe care opoziţia o va depune la asumarea răspunderii pe Codul Muncii şi vor avea acelaşi comportament de a sta în bănci la vot, pentru a dovedi că "Uniunea Socialistă nu are forţă de a impune un alt guvern", a declarat, luni, Sever Voinescu, purtător de cuvânt al PDL.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, luni, să fie găsită o "formulă de securizare" a balcoanelor de la sala de plen, astfel încât evenimente precum cel din decembrie 2010, când Adrian Sobaru s-a aruncat de la balcon, să nu se mai repete.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că decizia Biroului Permanent ca, marţi, la asumarea răspunderii Guvernului asupra Codului Muncii să poată fi prezenţi, ca invitaţi, doar reprezentanţii presei, nu şi cetăţenii, este "o măsură excepţională", până se va face securizarea balcoanelor din sala de şedinţe.

Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici