Guvernul va acorda ajutoare Turciei şi Libiei

Guvernul a decis, în şedinţa specială organizată joi, acordarea cu titlu gratuit a unui ajutor umanitar de urgenţă, constând în 100 corturi, pentru Turcia, afectată de cutremurul produs la sfârşitul săptămânii trecute.

118 afișări
Imaginea articolului Guvernul va acorda ajutoare Turciei şi Libiei

Emil Boc (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Corturile, în valoare totală de 250.000 de lei, vor fi scoase din rezerva Autorităţii Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale şi transportate prin intermediul Ministerului Apărării Naţionale.

Guvernul a mai decis să acorde, contra cost, asistenţă medicală pentru aproximativ 100 de cetăţeni din Libia răniţi şi mutilaţi de război, răspunzând astfel unei solicitări transmise de autorităţile libiene.

"Reprezentanţi ai Consiliului Naţional de Tranziţie au solicitat României sprijin constând în primirea de tratament şi/sau intervenţii chirurgicale în spitale româneşti pentru aproximativ 100 de răniţi şi mutilaţi de război din Libia. Executivul a dat curs solicitării, urmând ca trierea bolnavilor care vor ajunge în România să fie făcută în Libia, de către o echipă de medici români", precizează Guvernul într-un comunicat.

De asemenea, a fost solicitat părţii române sprijin constând în livrarea unei cantităţi de vaccinuri de producţie românească, precum şi primirea, pentru perioade de refacere de 2-3 săptămâni, a unor copii traumatizaţi de conflictul armat din Libia sau rămaşi în custodia instituţiilor publice de asistenţă.

Partea română a fost de acord să răspundă favorabil acestor solicitări.

Cutremurul de duminică din Turcia s-a soldat cu cel puţin 523 de morţi şi 1.650 de răniţi, potrivit unui nou bilanţ provizoriu anunţat joi de Direcţia oficială pentru situaţii de urgenţă, citat de AFP.

Guvernul turc, care a refuzat iniţial ofertele de asistenţă, a decis să accepte ajutorul din străinătate după ce serviciile de gestionare a situaţiilor de urgenţă au avertizat că sunt necesare locuinţe prefabricate pentru a-i adăposti pe sinistraţi.

Pentru Turcia, Executivul va asigura corturi şi câini salvatori.

În cazul Libiei, ajutorul pregătit de Guvern constă în furnizarea asistenţei medicale pe teritoriul României, contra cost, pentru cetăţeni libieni.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat, vineri, la o zi după moartea fostului lider libian Muammar Kadhafi, că NATO va pune capăt operaţiunii sale militare în Libia la 31 octombrie.

De la începutul intervenţiei, condusă de la o bază NATO din apropiere de Neapole (Italia), aparatele (avioane, elicoptere şi avioane fără pilot) Alianţei au efectuat peste 9.600 de misiuni "ofensive" dintr-un total de peste 26.000. Mai multe ţări arabe, precum Qatarul şi Emiratele Arabe Unite, au participat la această misiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici