Guvernul va adopta, joi, OUG de extindere a înregistrării la votul în diaspora. Alte proiecte pe ordinea de zi

Guvernul va adopta, joi, o OUG de extindere a termenului de înregistrare pentru votul în străinătate. Executivul va mai emite o OUG de modificare a Codului administrativ, prin care secretarii generali din ministere să poată semna state de plată şi facturi au declarat surse oficiale, pentru MEDIAFAX.

612 afișări
Imaginea articolului Guvernul va adopta, joi, OUG de extindere a înregistrării la votul în diaspora. Alte proiecte pe ordinea de zi

OUG de extindere a înregistrării la votul în diaspora, adoptată joi.Alte proiecte pe masa Guvernului

Reuniunea Executivului are loc joi, începând cu ora 10.00.

Referitor la ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului administrativ, secretarii generali vor avea acest drept de semnătură, ca ordonatori de credite, au explicat sursele citate.

Actul normativ vine în contextul în care aproape 4.200 de angajaţi din Ministerul Mediului şi agenţiile care ţin de această instituţie, precum şi aproximativ 200 de angajaţi de la Energie nu şi-au primit, marţi, salariile. Potrivit surselor MEDIAFAX, situaţia a apărut în urma demisiei celor doi miniştri.

La finalul lunii august, miniştrii Mediului şi ai Energiei, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton, au demisionat din funcţii după ce partidul din care fac parte, ALDE, a decis să se retragă din coalişie de guvernare.

Cât despre ordonanţa de urgenţă care vizează diaspora, aceasta prevede extinderea termenului de înscriere la vot al românilor din străinătate, de la 11 la 15 septembrie.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că AEP a decis să menţină aplicaţia de înregistrare deschisă.

Potrivit documentului obţinut de MEDIAFAX, legislaţia electorală se modifică astfel încât „la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019 (...) termenul de înregistrare ca alegător în străinătate se împlineşte la data de 15 septembrie 2019”.

Tot până pe 15 septembrie se va prelungi şi termenul de înregistrare ca alegător prin corespondenţă.

Miercuri a fost ultima zi de înscriere a românilor din străinătate la votul pentru alegerile prezidenţiale.

OUG prevede totodată că „partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri beneficiază de timpi de antenă, la serviciile private de radio şi televiziune, contra cost”, potrivit completării legislaţiei.

STS şi AEP vor avea la alegerile prezidenţiale obligaţia de a asigura asistenţa şi suportul tehnic pentru funcţionarea echipamentelor şi aplicaţiilor informatice.

Formaţiunile politice care participă la alegeri, precum şi candidaţii independenţi pot desemna experţi în tehnologia informaţiei cu drept de acces la infrastructura informatică în condiţiile stabilite prin decizie a Biroului Electoral Central.

Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Alte proiecte aflate pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Guvernului ar fi proiect de hotărâre pentru aprobarea unui număr de 198 de autoturisme necesare desfăşurării activităţilor specifice Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti S.A. sau proiectul de lege privind incubatoarele şi acceleratoarele de afaceri.

Un alt proiect de hotărâre vizează repartizarea unor sume de la bugetul de stat către bugete locale pentru finanţarea în 2019 a unor cheltuieli de capital ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat.

Acest act normativ prevede repartizarea sumei de 462.000 lei din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale pe anul în curs pentru finanţarea unor lucrări de amenajare a unor grupuri sanitare şi asigurarea cu utilităţi a acestora la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.

Transferul se face către bugetele locale, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene, la finalul anului sumele neutilizate fiind virate în bugetul de stat.

Pe ordinea de zi se mai află şi proiectul de hotărâre privind trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al statului, în vederea scoaterii din funcţiune şi valorificării prin casare a unor mijloace fixe concesionate Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice - „Transelectrica” - S.A., Sucursala de Transport Bacău, Sucursala de Transport Bucureşti, Sucursala de Transport Cluj, Sucursala de Transport Constanţa, Sucursala de Transport Piteşti, Sucursala de Transport Sibiu şi Sucursala de Transport Timişoara.

„Ministerul Economiei prin CNTEE „Transelectrica” S.A. asigură administrarea bunurilor având datele de identificare din anexă până la finalizarea procesului de scoatere din funcţiune, valorificare şi, după caz, casare, în condiţile legii”, potrivit proiectului de act normativ.

Taguri:
guvern,
oug,
diaspora

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici