Guvernul va fi informat de SUA despre rachetele balistice identificate de sistemul antirachetă

SUA vor informa Guvernul de la Bucureşti despre situaţia operaţiunilor desfăşurate în cadrul amplasamentului din România, prezentând inclusiv informaţii despre rachetele balistice identificate de sistemul de apărare antirachetă şi despre situaţia sistemului american de apărare.

409 afișări
Imaginea articolului Guvernul va fi informat de SUA despre rachetele balistice identificate de sistemul antirachetă

Guvernul va fi informat de SUA despre rachetele balistice identificate de sistemul antirachetă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De asemenea, SUA vor informa Guvernul României despre situaţia sistemului american de apărare a Europei.

Informaţia este prevăzută într-un material de presă al Departamentului de Stat, difuzat cu ocazia semnării de către şefii diplomaţiilor de la Washington şi Bucureşti a acordului privind amplasarea de elemente ale scutului antirachetă în România.

Acordul prevede amplasarea şi operarea în România a unui sistem terestru de apărare împotriva rachetelor balistice. Dislocarea sistemului în România este prevăzută în orizontul de timp 2015, ca parte a celei de-a doua etape a Abordării Europene Adaptive în Etape.

După ratificarea de către Parlamentul României şi intrarea în vigoare, acordul privind apărarea antirachetă va permite SUA să construiască, să întreţină şi să opereze un amplasament ce va include sistemul terestru de apărare împotriva rachetelor balistice SM-3.

SUA şi România au ales de comun acord baza aeriană de la Deveselu pentru a găzdui sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice, care utilizează un interceptor SM-3 (numit de asemenea şi "Sistemul Terestru Aegis").

Documentul prevede că forţele militare americane şi române vor coopera pentru asigurarea protecţiei fizice a amplasamentului sistemului de interceptare. Amplasamentul va consta dintr-un sistem radar şi sistemul Aegis de comandă, control şi comunicaţii aferent. Separat, va găzdui un număr de module de lansare care conţin sisteme de interceptare SM-3. Guvernul Statelor Unite ale Americii va suporta costurile realizării construcţiei, precum şi pe cele de dislocare, operare şi întreţinere a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.

De asemenea, SUA vor suporta costurile serviciilor solicitate şi primite, cum ar fi utilităţile.

Amplasamentul sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice are o suprafaţă de aproximativ 175 de hectare. Un număr de 150-200 de militari, angajaţi civili şi personal contractant vor opera sistemele americane aflate în amplasament.

Sistemele de interceptare SM-3 amplasate în România nu vor fi utilizate pentru teste de zbor şi vor fi lansate numai ca mijloc de apărare împotriva unui atac real.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici