Hellvig: Am convenit cu directorul FBI să dezvoltăm cooperarea în privinţa securităţii cibernetice

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat că a convenit cu şeful FBI, James Comey, dezvoltarea dialogului şi a cooperării în privinţa securităţii cibernetice şi i-a mulţumit acestuia pentru "deosebita disponibilitate" cu care Biroul a răspuns la "solicitările operaţionale" ale SRI.

900 afișări
Imaginea articolului Hellvig: Am convenit cu directorul FBI să dezvoltăm cooperarea în privinţa securităţii cibernetice

Hellvig: Am convenit cu directorul FBI să dezvoltăm cooperarea în privinţa securităţii cibernetice (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Mă bucur că în prima zi la conducerea SRI am onoarea de a primi vizita reprezentantului unuia dintre cei mai importanţi parteneri internaţionali ai Serviciului, Biroul Federal de Informaţii al Statelor Unite. Ca orice vizită la acest nivel, nu a fost una de curtoazie, dimpotrivă, a fost o vizită aplicată, în care am evaluat stadiul cooperării dintre SRI şi FBI, dar şi direcţiile concrete de evoluţie viitoare a parteneriatului nostru", a declarat, marţi, directorul SRI, Eduard Hellvig, după o întrevedere cu directorul FBI, James Comey, aflat în vizită la Bucureşti.

Eduard Hellvig a precizat că, în cadrul discuţiilor, şi-a exprimat satisfacţia faţă de nivelul "foarte înalt" al cooperării care consolidează dimensiunea de securitate a Parteneriatului Strategic pentru secolul XXI încheiat între România şi SUA.

Totodată, el a afirmat că în cadrul parteneriatului bilateral SRI-FBI se realizează "un schimb intens de informaţii" şi se derulează "operaţiuni comune în mai multe domenii de interes prioritar, cum ar fi securitatea cibernetică, combaterea criminalităţii organizate şi a corupţiei, combaterea terorismului, precum şi contracararea acţiunilor de spionaj".

"Dialogul cu domnul Comey mi-a întărit convingerea că SRI şi FBI împărtăşesc aceleaşi valori şi au interese convergente, precondiţii esenţiale colaborării de succes pentru contracararea ameninţării la adresa securităţii statelor noastre şi a cetăţenilor români şi americani", a spus noul şef al SRI, adăugând că întâlnirea vine "pe fondul unor provocări majore la adresa stabilităţii geopolitice regionale şi mondiale, precum şi al unor atacuri la adresa dreptului internaţional şi a democraţiei".

"De aceea, consolidarea statului de drept şi supremaţia legii, precum şi combaterea activităţilor care slăbesc statul din interior, în special corupţia, capătă o semnificaţie aparte mai ales dată fiind situaţia actuală. Mă refer aici la criza din Ucraina, după cum bine ştiţi, România prin intermediul SRI este naţiune lider în Fondul de sprijinire al NATO pentru securitate cibernetică, la menţinerea efectelor crizei financiare, la intensificarea fără precedent a activităţilor mişcărilor radicale, fie ele religioase sau de altă factură. Cooperarea dintre SRI şi FBI oferă una dintre modalităţile concrete prin care putem gestiona mai eficient un mediu de securitate atât de complex şi de fluid", a subliniat Eduard Hellvig.

Noul director al SRI a precizat că a convenit cu şeful FBI dezvoltarea dialogului şi a cooperării "în special pe componenta de securitate cibernetică, domeniu în care SRI este autoritate naţională".

"Spaţiul cibernetic devine tot mai important pe zi ce trece din punct de vedere al securităţii, fie că vorbim de acţiuni infracţionale derulate online, fie că vorbim de cyberterorism, fie că avem în vedere spionajul cibernetic. Pentru a putea face faţă avansului accelerat al tehnologiilor de comunicaţii va trebui să ne asigurăm că avem resursele umane, tehnice şi nu în ultimul rând legale pentru a ne putera îndeplini misiunea", a spus Hellvig, subliniind importanţa schimbului de expertiză realizat prin intermediul parteneriatelor internaţionale, în special cel cu FBI.

Eduard Hellvig i-a mulţumit lui James Comey pentru "deosebita disponibilitate" cu care FBI a răspuns "solicitărilor operaţionale ale SRI" şi care au rezultat "într-o listă consistentă de succese comune", el dând ca exemplu două cazuri din 2014: arestarea şi extrădarea din SUA a soţilor Nemeş şi prinderea hackerului Guccifer.

De asemenea, el i-a mulţumit directorului FBI pentru pregătirea personalului SRI. "Ofiţeri SRI au beneficiat de stagii de instruire cu cei mai buni specialişti ai FBI, iar expertiza acumulată ca rezultat al acestei cooperări reprezintă o contribuţie importantă la capacitatea SRI de a-şi îndeplini cu succes misiunile", a subliniat Hellvig.

Totodată, el l-a asigurat pe Comey că FBI "va găsi întotdeauna în SRI un partener deschis şi de încredere".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici