Hoyt Yee: Declaraţiile politicienilor care încalcă dreptul la liberă exprimare trebuie descurajate

Declaraţiile politicienilor care încalcă sau împiedică dreptul la liberă exprimare ar trebui descurajate puternic, fiind absolut vital pentru orice democraţie să aibă o presă liberă şi jurnalişti care să se poată exprima liber, a declarat, marţi, Hoyt Yee, asistent adjunct al secretarului de Stat.

337 afișări
Imaginea articolului Hoyt Yee: Declaraţiile politicienilor care încalcă dreptul la liberă exprimare trebuie descurajate

Hoyt Yee (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rugat să comenteze modul în care premierul Victor Ponta a minimalizat atacurile asupra mai multor jurnalişti în timpul unui protest şi comentariile postate pe Facebook de fostul său purtător de cuvânt Mirel Palada, Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat al SUA, a declarat că nu este la curent cu incidentele, dar a precizat că este "absolut vital" pentru o democraţie să aibă o presă liberă.

"Sprijinim ferm, după cum ştiţi, libertarea de exprimare, libertatea presei. Cred că este absolut vital pentru orice democraţie să aibă o presă liberă şi jurnalişti care să poată face investigaţii, să scrie şi să vorbească deschis despre ce subiecte doresc şi orice declaraţii ale politicienilor sau ale oricui altcuiva care încalcă sau împiedică exercitarea acestui drept la liberă exprimare ar trebui să fie descurajate puternic", a precizat oficialul american, răspunzând unei întrebări MEDIAFAX.

Hoyt Yee a subliniat faptul că oamenii trebuie "să fie conştienţi că ceea ce spun ei poate avea efecte. Cuvintele sunt importante, pot avea un impact semnificativ, în special dacă sunt folosite într-un sens greşit".

Diplomatul SUA a mai precizat că nu este loc în social media sau în media mainstream pentru discursuri care incită la violenţă sau discriminare.

"Sperăm foarte mult ca, fie în dezbaterile politice, sau în dezbateri publice în mediul online, în conversaţiile de pe Facebook, oamenii să folosească un limbaj civilizat pentru a-şi exprima opiniile. Categoric nu este loc, fie în social media sau media mainstream, pentru orice care aduce cu discursul instigator la ură, sau orice incită la violenţă, sau orice care incită la discriminare sau aduce prejudicii oricărui cetăţean", a mai precizat Hoyt Yee.

În luna august, Mirel Palada a avut pe pagina de Facebook o postare cu următorul conţinut: "Cum apare câte un subiect politic care învârtoşează spiritul bejboinic în opinanţi, de zici că-i catastrofă şi dezastru mondial, cum mai scot capul câte doi-trei-zece-douăzeci, depinde de intensitatea subiectului, de bezmetici acoperiţi de pe lista mea care îşi fac seppuku comunicaţional şi trântesc cu cuvintele anti-guvernamentale în baltă propagandistică la mine pe wall. Şi uite aşa mai frigem nişte purceluşi anti-guvernamentali la proţap şi le dăm block şi mai bem o bere în cinstea sufletelor răposaţilor care nu mai este. În seara asta era unul care acum era reporter la Gândul, iar inainte fusese la Hotnews, şi care făcea clăbuci cu spume la mine pe pagină. Ce plăcere să-l execut electric! Câta îndemânare am să omor prin blocare ziariştii obiectivi, deci anti-guvernamentali. Pufoşilor, nici nu ştiţi câtă plăcere îmi provocaţi".

Palada şi-a prezentat, pe19 august, "scuzele publice celor care s-au simţit ofensaţi de maniera" în care s-a exprimat "pe pagina personală de Facebook zilele trecute la adresa unor jurnalişti".

"Respect dreptul la liberă exprimare al fiecărui jurnalist şi consider esenţial rolul presei într-o democraţie. Cât voi fi purtător de cuvânt al Guvernului voi aprecia munca făcută cu onestitate de către jurnalişti şi voi face tot ce îmi stă în putere să apăr principiile profesionalismului, responsabilităţii sociale, toleranţei, bunului-simţ şi apărării democraţiei statului de drept", se spune într-o scrisoare adresată preşedintelui interimar al Clubului Român de Presă, Indira Crasnea de către oficialul guvernului, scrisoare scanată şi postată pe pagina de Facebook a lui Palada.

Răspunsul lui Mirel Palada a venit după ce Clubul Român de Presă i-a solicitat premierului Victor Ponta ca purtătorul său de cuvânt să prezinte scuze publice ca urmare a postării de pe Facebook ofensatoare la adresa jurnaliştilor.

La începutul lunii septembrie, premierul Victor Ponta a decis ca Mirel Palada, consilier pentru strategii guvernamentale, să nu mai îndeplinească şi funcţia de purtător de cuvânt al Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici