Hrebenciuc: Băsescu i-a provocat, iresponsabil, pe tinerii maghiari, din motive electorale

Liderul grupului parlamentar al PSD din Cameră, Viorel Hrebenciuc, a declarat că preşedintele Traian Băsescu a dat dovadă de atitudine "iresponsabilă" când i-a "provocat" pe tinerii maghiari, sâmbătă, la Tuşnad, el acuzându-l că a făcut acest lucru din motive electorale.

23 afișări
Imaginea articolului Hrebenciuc: Băsescu i-a provocat, iresponsabil, pe tinerii maghiari, din motive electorale

Hrebenciuc: Băsescu i-a provocat, iresponsabil, pe tinerii maghiari, din motive electorale (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit lui Hrebenciuc, Traian Băsescu are o natură conflictuală şi iresponsabilă, care a produs efecte în plan extern, el aducând în discuţie "atitudinea rigidă" faţă de Republica Moldova, care ar avea tot o motivaţie strict electorală din partea şefului statului.

Hrebenciuc a mai arătat că Traian Băsescu priveşte "cinic" relaţiile cu minoritatea maghiară şi cu Republica Moldova, tratăndu-le strict din punct de vedere electoral, pentru a câştiga voturi.

"Am asistat cu uimire ieri (sâmbătă, n.r.) la o scenă pe care nu credeam că putem să o mai vedem în România secolului XXI, România – ţară membră a UE. Am asistat la provocarea de către preşedintele Băsescu a tinerilor aparţinând minorităţii maghiare", a spus Hrebenciuc.

El a ţinut să-i reamintească preşedintelui Băsescu că minoritatea maghiară a votat actuala Constituţie a României, cu articolul unu încorporat, la Referendumul din 2003 şi a subliniat că şeful statului încearcă să provoace reacţia tinerilor maghiari din motive strict electorale.

Hrebenciuc a arătat că România este recunoscută ca un model în Europa cu privire la maniera în care a reuşit să soluţioneze problemele aparţinând minorităţilor naţionale, fiind dată exemplu în ceea ce priveşte maniera inteligentă în care a abordat această problematică.

Deputatul PSD a precizat că în 2009, chiar dacă este an electoral, România nu îşi poate permite, ca ţară, să reprovoace discuţii în jurul unor „răni care poate încă nu s-au închis”, iar şeful statului, Traian Băsescu, ar trebui să ştie acest lucru.

"Atitudinea aceasta iresponsabilă pe care preşedintele Băsescu o are din motive strict electorale va crea enorm de multe deservicii României. Faptul că domnia sa este un individ conflictual îl ştim cu toţii în plan intern. Din nefericire natura sa conflcutuală şi iresponsabilă în plan extern creează mari deservicii României", a spus Hrebenciuc.

El a precizat că România are în acest moment relaţii încordate, dacă nu chiar reci, cu toţi vecinii săi.

"Nu dau exemplu decât de atitudine rigidă, uneori agresivă pe care preşedintele Băsescu o are în relaţia cu R. Moldova, practicată, de asemenea, din motive cinice şi electorale", a mai spus Hrebenciuc.

El a arătat că ieşirea României din criză de va produce în primul rând prin schimbarea lui Traian Băsescu, opinând că încă cinci ani la Cotroceni cu Train Băsescu este prea mult pentru România.

Hrebenciuc s-a referit şi la faptul că autorităţile române nu şi-au dat acordul pentru aterizarea unor elicoptere care urmau să-l aducă pe preşedintele Ungariei în Harghita, la manifestările organizate cu prilejul zilei de 15 martie. Deputatul PSD a calificat faptul drept "o gafă diplomatică".

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, sâmbătă dimineaţă, la Băile Tuşnad, la cea de a XX-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabăra Studenţească "Tusvanyos".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici