Iliescu: Revizuirea Constituţiei se face prin antrenarea "inteligenţelor", nu cu directivele cuiva

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, sâmbătă, că procesul de revizuire a Constituţiei trebuie realizat prin antrenarea"'inteligenţelor" şi nu prin idei preconcepute sau directive din partea unei anumite persoane, militând însă pentru menţinerea bicameralismului parlamentar.

306 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Revizuirea Constituţiei se face prin antrenarea "inteligenţelor", nu cu directivele cuiva

Iliescu: Revizuirea Constituţiei se face prin antrenarea "inteligenţelor", nu cu directivele cuiva (Imagine: Shutterstock)

Iliescu a fost întrebat cum vede posibil procesul de revizuire a legii fundamentale, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu militează pentru o serie de prevederi aflate în dezacord cu USL.

"Cea mai bună soluţie trebuie să rezulte dintr-o abordare fundamentală, se crează o comisie parlamentară, sunt invitaţi oameni care ştiu carte din acest punct de vedere, să gândească, să elaboreze, să o supună unei dezbateri publice, ce anume perfecţionări pot şi trebuiesc aduse Constituţiei. Aceasta este calea, nu cu idei preconcepute şi cu stabilirea de către cineva care să reperul 'asta faceţi şi mergeţi la referendum şi aprobaţi' . Discutăm şi antrenăm toate inteligenţele oamenilor care ştiu carte şi care ştiu despre ce e vorba", a susţinut fostul preşedinte al României.

În ceea ce priveşte sistemul bicameral sau unicameral parlamentar pentru care ar trebui să se opteze, Iliescu a susţinut că această discuţie a avut loc deja în 1990.

"Numai ţările foarte mici au parlamente unicamerale, noi suntem a şaptea ţară ca populaţie între membrele UE. Peste jumătate din ţările membre au parlamente bicamerale, avem şi noi o tradiţie istorică şi avem deja o realitatea consacrată în aceşti 20 de ani, de ce să trecem de la bicameralism la monocameralism? Nu este raţiune", a apreciat Iliescu.

De asemenea, în ceea ce priveşte procesul de regionalizare şi stabilirea capitalelor de regiune, Iliescu a spus că trebuie avută în vedere miza reală.

"Orgolii, interese, fiecare crede că dacă are poziţie de capitală într-o regiune are o importanţă mai mare faţă de alţii...Sunt mulţi factori subiectivi care intervin în această...şi se pot găsi soluţii rezonabile', a mai comentat Iliescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici