În PSD se discută ca referendumul pe Constituţie să fie o singură zi, simultan cu euroalegerile. Dragnea: Organizarea euroalegerilor şi a referendumului într-o zi, probabil cea mai bună soluţie

Social-democraţii discută despre organizarea referendumului de revizuire a Constituţiei într-o singură zi, simultan cu europarlamentarele, şi nu în două zile, aşa cum au anunţat săptămâna trecută liderii USL, au relatat, marţi, pentru MEDIAFAX surse din PSD, vicepremierul Liviu Dragnea arătând că aceasta ar fi cea mai bună soluţie.

379 afișări
Imaginea articolului În PSD se discută ca referendumul pe Constituţie să fie o singură zi, simultan cu euroalegerile. Dragnea: Organizarea euroalegerilor şi a referendumului într-o zi, probabil cea mai bună soluţie

În PSD se discută ca referendumul pe Constituţie să fie o singură zi, simultan cu euroalegerile (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Vicepremierul Liviu Dragnea, preşedinte executiv al PSD, a declarat, marţi, că organizarea alegerilor europarlamentare şi a referendumului pentru revizuirea Constituţiei într-o singură zi ar reprezenta, probabil, cea mai bună soluţie din punctul de vedere al condiţiilor de organizare.

Dragnea a precizat că, în opinia sa, organizarea pe parcursul a două zile a referendumului şi pe parcursul unei zile a algerilor pentru PE nu înseamnă, neapărat, o soluţie mai bună.

"Sunt mai multe păreri. Eu, de exemplu, nu sunt foarte sigur că două zile înseamnă mai bine, din punct de vedere al condiţiilor de organizare. Nu ştiu dacă este chiar foarte uşor să organizezi în două zile. Poate o singură zi este cea mai bună soluţie şi pentru referendum şi pentru europarlamentare", a spus Dragnea.

Întrebat dacă speră ca într-o singură zi să fie mobilizaţi cetăţenii pentru a fi realizat pragul de 50% pentru revizuirea Constituţiei, Dragnea a precizat: "În situaţia asta, unu plus unu nu e obligatoriu să fie egal cu doi, pentru că s-ar putea ca un cetăţean să nu fie hotărât în ce zi să vină şi până la urmă să nu mai vină în nicio zi - sâmbătă să zică că se duce duminică şi duminică să constante că nu are timp sau chef".

Dragnea a precizat că se întâlneşte marţi, în cadrul celei de-a doua runde, cu reprezentanţii a 12 sau 13 organizaţii judeţene ale PSD, pentru a discuta despre organizare alegerilor europarlamentare.

"Discut cu toate organizaţiile. Asta este a doua serie de întâlniri. Discut cu fiecare preşedinte de organizaţie în primul rând despre starea organizaţiei din punct de vedere al structurii organizatorice, care este sentimentul în rândul organizaţiei, care este relaţia cu PNL şi orice altă problemă specifică pe care organizaţia o are în judeţul respectiv, în aşa fel încât în următoarele săptămâni să începem să realizăm structura organizaţională pentru campania electorală pentru europarlamentare", a spus Dragnea.

El a spus că PSD se va pregăti pentru referendum "aşa cum fiecare partid se pregăteşte pentru europarlamentare".

Anterior, surse din PSD au relatat pentru MEDIAFAX că social-democraţii discută despre organizarea referendumului de revizuire a Constituţiei într-o singură zi, simultan cu europarlamentarele, şi nu în două zile, aşa cum au anunţat săptămâna trecută liderii USL.

Motivele invocate de social-democraţi în sprijinul acestei variante sunt de ordin tehnic şi privesc faptul că desfăşurarea referendumului pe parcursul a două zile - sâmbătă şi duminică - ”ar crea confuzie în rândul electoratului”, potrivit surselor citate.

Astfel, în PSD se discută despre faptul că desfăşurarea referendumului pe parcursul a două zile ar crea posibilitatea ca alegătorii care s-ar prezenta, de exemplu, sâmbătă la vot pentru referendum să nu mai vină încă o dată duminică la urne pentru a-şi exprima opţiunea în ceea ce priveşte candidaţii pentru europarlamentare.

De asemenea, social-democraţii au invocat şi o serie de temeri legate de ”încurcăturile” organizatorice care ar fi generate de cele două scrutinuri paralele - alegeri europarlamentare şi referendum, unul de două zile şi celălalt într-o singură zi.

În PSD se discută ca alegerile pentru PE şi referendumul de revizuire a Constituţiei să se desfăşoare pe parcursul unei singure zile, respectiv duminică, 25 mai, au arătat sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici