Înghesuială la bilanţul guvernării / PNL: avem cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană

  • Primii au făcut bilanţul celor aflaţi la putere cei din Opoziţie.
  • Apoi, a urmat PSD, partid aflat la guvernare alături de PNL.
  • Liberalii închid ziua. „Avem cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană şi peste 90 de miliarde de euro la dispoziţie pentru dezvoltarea României”, se arată în bilanţul PNL, după 6 luni de guvernare.
735 afișări
Imaginea articolului Înghesuială la bilanţul guvernării / PNL: avem cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană

Înghesuială la bilanţul guvernării / PNL: avem cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană

„Astăzi, după o jumătate de an de guvernare, avem cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană şi peste 90 de miliarde de euro la dispoziţie pentru dezvoltarea României. Avem o ţară sigură, cu cele mai puternice garanţii de securitate, care se dovedesc cu atât mai importante cu cât la graniţa noastră invazia militară rusă a generat un război devastator. Siguranţa de care ne bucurăm, dată de apartenenţa la NATO şi UE, dar mai ales de Parteneriatul strategic cu SUA, oferă României protecţia teritoriului, a economiei şi, mai ales, a cetăţenilor. Şi nu doar a noastră, a românilor. Dacă performanţa economică şi siguranţa sunt, astăzi, certitudini, cea mai importantă valoare care străluceşte, acum, este Solidaritatea noastră. Generozitatea românilor şi mobilizarea autorităţilor au oferit celor peste un milion de ucraineni care ne-au trecut graniţa, de la invadarea ţării lor, nu doar un adăpost sigur, dar şi dovada capacităţii noastre de a ne arăta compasiunea şi de a sări în ajutorul celor aflaţi la nevoie”, se arată în bilanţul liberalilor.

PNL menţionează „ajutorul masiv” acordat şi românilor care aveau cea mai mare nevoie de ajutor, din categoriile vulnerabile, afectaţi de creşterile de preţuri.

„Pachetele de măsuri implementate de îndată ce preţurile la energie şi gaze naturale au început să crească într-un ritm intens au venit atât în sprijinul gospodăriilor, precum şi al mediului de afaceri. Mix-ul de plafonări şi compensări a reuşit să salveze situaţia economică, fără a bloca sau afecta funcţionarea pieţei libere, pentru a menţine lanţurile de aprovizionare. Am extins protecţia faţă de alte posibile valuri de scumpiri până la 31 martie 2023, generând, astfel, predictibilitate, stabilitate şi încrederea că Guvernul are capacitatea de a susţine aceste măsuri pe termen lung. <Sprijin pentru România> este mecanismul pe care l-am gândit, la nivelul Coaliţiei, pentru a oferi Guvernului instrumentele de lucru care să facă faţă noilor efecte ale crizei generate de creşterea preţurilor, mai ales pe fondul războiului din regiune. Milioane de români aflaţi în zona categoriilor vulnerabile beneficiază de o bună parte din cele 17,3 miliarde de lei din acest pachet, inclusiv prin intermediul voucherelor pentru alimente şi produse de bază. Dar, pentru că dezvoltarea noastră economică depinde de evoluţia mediului de afaceri, am alocat mai bine de jumătate din aceşti bani măsurilor economice, care să permită antreprenorilor susţinerea activităţilor. Pentru a consolida securitatea noastră alimentară, am oferit bonusuri de sute de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole româneşti şi alte 300 de milioane de euro fermierilor noştri. Cea mai mare parte dintre aceste măsuri, luate din timp, după consultări cu partenerii sociali, sindicate, patronate, sunt deja în implementare şi generează efecte concrete”, se mai arată în bilanţ.

În această săptămână, un al treilea pachet de măsuri a fost decis la nivelul Coaliţiei, spune PNL: „Venind în completarea demersurilor de până acum, vom sprijini românii şi companiile care au dificultăţi în a-şi plăti ratele, pe care le vor putea amâna cu nouă luni. Pensionarii cu venituri mici vor primi un ajutor de 700 de lei, iar salariaţii din sistemul public vor primi un sfert din diferenţa salarială cuvenită conform Legii salarizării unitare. Aşa cum am promis, cetăţeanul este în centrul Programului nostru Guvernamental, iar pentru ca noi să menţinem siguranţa şi dezvoltarea acestei ţări folosim toate resursele pe care le putem accesa. Am alocat cele mai mari fonduri pentru investiţii de după 1989 - 88 de miliarde de lei. Mai ales în perioade de criză, cum din păcate trebuie să trecem acum, economia are nevoie de finanţare, de lucrări de infrastructură ample, de modernizare şi de reformă a statului. Cele 96 de miliarde de euro - bani europeni din programele operaţionale şi din PNRR reprezintă resursa esenţială pentru dezvoltare. În întreaga ţară, şantierele deschise vor recupera decalajele acumulate şi vor oferi locuri de muncă, infrastructură modernă şi oportunităţi pentru investitori. În aceste şase luni de guvernare, ne-am asigurat că menţinem capacitatea de a absorbi aceste sume uriaşe de bani prin sprijinirea constructorilor, afectaţi de creşterea preţurilor la energie, materie primă şi forţă de muncă. Peste 5 miliarde de lei au fost alocaţi pentru a absorbi aceste efecte negative, la care se adaugă alte 300 de milioane de euro pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de creşterea preţurilor”.

Potrivit liberalilor, toate aceste măsuri au permis României să performeze la nivel european, într-o perioadă de crize multiple: „Am reuşit să accesăm resursele necesare printr-un efort intens, care a vizat atât implementarea PNRR, care ne oferă 30 de miliarde de euro, cât şi cadrul Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027, adică alte 50 de miliarde de euro. În ciuda crizelor cărora le-am făcut faţă, a fost esenţială capacitatea Guvernului şi ministerelor de linie de a reprezenta interesele României cu profesionalism şi eficienţă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
pnl,
bilanţ,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici