Instanţa supremă a desemnat cei cinci judecători care vor face parte din BEC

Instanţa supremă a desemnat, joi, prin tragere la sorţi, cei cinci judecători care vor face parte din Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului din data de 30 noiembrie 2008, preşedintele BEC urmând a fi ales în termen de 24 de ore.

18 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă a desemnat cei cinci judecători care vor face parte din BEC

Instanţa supremă a desemnat cei cinci judecători care vor face parte din BEC

Colegiul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-a desemnat, joi dimineaţă, în şedinţă publică, prin tragere la sorţi, pe cei cinci judecători membri ai BEC.

Aceştia sunt Iulian Dragomir, judecător la Secţia Penală, Ştefan Ciontu şi Ioana Dragomir, ambii de la Secţia Comercială, Magdalena Carmen Frumuşelu, judecător pe rolul Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal, şi Raluca Moglan, de la Secţia Civilă şi de Proprietate Intelectuală.

Preşedintele BEC va fi desemnat în termen de 24 de ore, tot prin prin tragere la sorţi, dintre cei cinci membri.

Desemnarea judecătorilor care vor face parte din BEC s-a făcut conform dispoziţiilor articolului 14 (2) din Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind statutul aleşilor locali astfel cum a fost modificată prin Ordonanţa de urgenţă 97/2008 privind modificarea şi completarea titlului I al Legii 35/2008, potrivit ICCJ.

Hotărârea Guvernului privind aprobarea programului calendaristic privind acţiunile din perioada electorală, publicată în Monitorul Oficial, prevede însă că în cea de-a treia zi de la stabilirea datei alegerilor, respectiv 3 septembrie, ar fi trebuit făcută desemnarea judecătorilor în BEC, în şedinţă publică. Programul stabileşte, totodată, ca în 4 septembrie să aibă loc alegerea preşedintelui Biroului Electoral Central şi a locţiitorului acestuia, de către judecătorii BEC.

În termen de 24 de ore de la alegerea preşedintelui BEC, în 5 septembrie, ar urma completarea BEC cu preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente, cu câte un reprezentant al partidelor politice parlamentare, precum şi al grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor.

Unele dintre partide ar putea desemna pentru Biroul Electoral Central de la alegerile parlamentare aceleaşi persoane care le-au reprezentant şi în Birourile constituite la alte scrutine. Un exemplu este PSD, care ar urma să fie reprezentat din nou de Nicolae Vasilescu. De asemenea, grupul parlamentar al minorităţilor naţionale ar putea să o desemneze pentru a face parte din BEC pe Tamara Baciu.

Din partea PNL, un posibil reprezentant este Bogdan Găurean.

Conform calendarului menţionat, 3 septembrie este şi data limită până la care se pot formula solicitări către conducerea serviciilor publice de radio şi televiziune în vederea acordării timpilor de antenă, de către partide politice, alianţe politice sau electorale, organizaţii ale minorităţilor, candidaţi independenţi.

Documentul mai stabileşte că în termen de şapte zile de la stabilirea datei alegerilor, dar cel mai târziu la 7 septembrie, vor fi stabilite măsurile necesare pentru buna organizare a alegerilor (modele ale copiei listelor electorale permanente şi suplimentare, ale listei membrilor organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, modele ale ştampilei birourilor electorale şi ştampilei cu menţiunea "VOTAT", ale listei candidaţilor, ale declaraţiei de acceptare a candidaturii, respectiv de renunţare la candidatură, etc). În acelaşi termen va fi aprobat bugetul necesar organizării alegerilor.

În termen de 21 zile de la începerea perioadei electorale, deci cel mai târziu la data de 21 septembrie, vor fi desemnaţi judecătorii în birourile electorale de circumscripţie. În termen de 24 ore de la data desemnării acestora, cel mai târziu până la data de 22 septembrie, vor fi aleşi preşedinţii birourile electorale de circumscripţie.

Legea 35/2008 privind alegerea Camerei Deputatilor şi a Senatului prevede că Biroul Electoral Central constituit la nivel naţional este format din 3 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente şi din cel mult 12 reprezentanţi ai partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale care participă la alegeri, precum şi un reprezentant desemnat de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici