Instituţiile publice care nu angajează persoane cu handicap, obligate să plătească lunar la buget echivalentul unui salariu minim brut

Deputatul PMP Petru Movilă a depus un proiect, la Senat, ce prevede ca autorităţile publice, persoanele juridice, publice sau private să plătească lunar către bugetul de stat o sumă care reprezintă salariul de bază minim brut, înmulţit cu locurile de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

505 afișări
Imaginea articolului Instituţiile publice care nu angajează persoane cu handicap, obligate să plătească lunar la buget echivalentul unui salariu minim brut

Instituţiile publice care nu angajează persoane cu handicap, obligate să plătească luna la buget echivalentul unui salariu minim brut

Iniţiativa legislativă propune modificarea Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin introducerea unor noi puncte la articolul 78.

„Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condiţiile prevăzute la alin. (2), pot opta pentru una din următoarele variante:

a) Să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

b) Să plătească lunar către bugetul de stat minim 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar pentru diferenţa datorată la bugetul de stat, să achiziţioneze produse şi servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap, angajate în unităţile protejate autorizate”, se arată în proiectul de lege.

Conform legii în vigoare, autorităţile şi institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.

De asemenea, potrivit legii actuale, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap pot opta pentru plătirea lunară către bugetul de stat a unei sume reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

Proiectul de lege al deputatului PMP mai prevede includerea organizaţiilor neguvernamentale în categoria unitatile protejate care pot fi înfiinţate de orice persoană fizică sau juridica, de drept public sau privat, care angajează persoane cu handicap.

„La articolul 81, alin. (2), se va adauga lit. c) care va avea următorul cuprins: c) fără personalitate juridică, cu gestiune proprie, sub formă de secţii, ateliere sau alte structuri în cadrul ONG-urilor cu condiţia de a avea minim 3 persoane cu dizabilităţi angajate, din care minim 30% normă de muncă din total angajaţi în cadrul secţiei”, mai stipulează iniţiativa legislativă.

Propunerea legislativă este semnată şi de alţi parlamentari PNL şi PMP. Proiectul de lege este înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Taguri:
handicap,
parlament,
lege

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici