Moţiunea "România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor" va fi votată miercuri. Moţiunea, semnată de 222 de parlamentari. Ce conţine documentul | FOTO

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, "România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor", a fost citită duminică în plenul Parlamentului, fiind semnată de 222 de parlamentari.

9200 afișări
Imaginea articolului Moţiunea "România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor" va fi votată miercuri. Moţiunea, semnată de 222 de parlamentari. Ce conţine documentul | FOTO

Moţiunea "România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor", citită în plenul comun. Text moţiune: "Guvernul" Ponta-Grindeanu-Jianu demonstrează că există politicieni care şi-au pierdut iremediabil onoarea | FOTO DOCUMENT

UPDATE 17:06

Dragnea: Dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură va avea loc miercuri, ora 11:00

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a declarat, duminică, în plen, că moţiunea de cenzură va fi dezbătută şi votată în şedinţa comună de miercuri a Parlamentului, la ora 11:00, potrivit deciziei Birourilor Permanente Reunite.

"Birourile Permanente ale celor două camere, în şedinţa comună (...) au stabilit ca dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură să aibă loc în ziua de miercuri 21 iunie 2017, la ora 11:00, în şedinţa comună (a Parlamentului-n.r.)", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, declarând închisă şedinţa de plen în care s-a citit textul moţiunii de cenzură.

UPDATE 16:50

Moţiunea de cenzură a fost semnată de 222 de parlamentari. Va fi votată miercuri la ora 11:00 

UPDATE 16:40 

Moţiunea de cenzură este citită în plenul comun. Aleşii Opoziţiei lisesc din sală

UPDATE 16:31

Ponta: Am convins mai mult de 14 parlamentari PSD să nu voteze moţiunea de cenzură

UPDATE 15:27

Ponta: Dacă moţiunea pică, Sorin Grindeanu va discuta joi cu PSD şi ALDE despre noul Cabinet

Preşedintele SGG, Victor Ponta, aflat duminică la grupul PSD din Camera Deputaţilor, a declarat că premierul Sorin Grindeanu va discuta joi cu PSD şi ALDE despre formarea Cabinetului Grindeanu 2, în cazul în care moţiunea va pica.

"Am vorbit în interiorul grupului şi îi mulţumesc domnului Ciolacu, care mi-a dat cuvântul. Am transmis un punct de vedere al meu, ca fost preşedinte, fost premier, depunerea efectivă a moţiunii e un război atomic în care va pierde PSD şi va câştiga preşedintele Iohannis. Mai e timp. Vă spun în numele premierului că dacă moţiunea nu îndeplineşte numărul, Sorin Grindeanu va discuta cu conducerea PSD şi ALDE cum se formează Guvernul Grindeanu 2", a declarat Victor Ponta.

Acesta a declarat că în cazul celuilalt scenariu, dacă moţiunea va trece, atunci "singura persoană care va putea numi premierul este Iohannis".

UPDATE 15:12

Partidele din opoziţie au boicotat şedinţa Biroului Permanent al Senatului

Senatorii PNL, USR, UDMR şi PMP din Biroul Permanent nu s-au prezentat la şedinţa de duminică, care se desfăşoară doar cu prezenţa parlamentarilor puterii. Membrii USR din BP au venit la Parlament, dar au rămas în faţa sălii.

Senatorii USR din Biroul Permanent al Senatului Mihai Goţiu şi Cristian Ghica s-au prezentat în faţa sălii de şedinţă, dar nu au intrat pentru a participa la lucrări. Ei au fost invitaţi în sală de vicepreşedintele Senatului Nicolae Bădălău, însă au refuzat.

"Din păcate, i-am urat o duminică frumoasă în continuare. Aceşti domni şi doamne din PSD şi din ALDE au uitat că au câştigat nişte alegeri şi au obligaţia să îşi asume acest lucru în mod responsabil. Din păcate, prin ceea ce fac arată că nu pot să îşi asume acest lucru şi pun ţara în blocaj la începutul verii. Mi se pare inadmisibil", a declarat senatorul USR Mihai Goţiu.

La şedinţa Biroului Permanent al Senatului au participat numai membrii PSD şi ALDE. Senatorul PSD Nicolae Bădălău a explicat că şedinţa a avut cvorum, chiar dacă opoziţia ”"şi-a luat liber".

"Am avut cvorum la Biroul Permanent, şapte, dar a întârziat puţin domnul Manda. Ceilalţi colegi astăzi şi-au luat liber, nu au vrut să lucreze, PNL şi USR, dar e problema dânşilor", a declarat vicepreşedintele Senatului Nicolae Bădălău.

UPDATE 15:05

Dragnea merge personal la grupurile PSD, care se reunesc pentru a semna moţiunea de cenzură

Liderul PSD Liviu Dragnea merge, la ora transmiterii acestei ştiri, la grupul parlamentar al PSD din Senat, urmând ca ulterior să ajungă şi la grupul de la Camera Deputaţilor, parlamentarii social-democraţi reunindu-se în şedinţe pentru a semna moţiunea de cenzură.

La ora transmiterii, se întrunesc şi grupurile parlamentare ale ALDE, tot în şedinţe separate.

În timp ce Dragnea merge la grupul de la Senat, Ponta a venit la grupul PSD din Camera Deputaţilor. El a spus că a venit pentru a-şi spune punctul de vedere privind moţiunea de cenzură.

UPDATE 15:04

Şeful SGG, Victor Ponta, la Parlament în ziua citirii moţiunii

Şeful Secretariatului General al Guvernului, Victor Ponta, a ajuns duminică la Parlament pentru "a-şi spune punctul de vedere", în ziua în care va fi citită moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

"Eu sunt membru al grupului PSD, nu m-a exclus nimeni din grupul PSD, sunt deputat PSD şi am venit alături de colegii mei să îmi spun punctul de vedere. Îl spun în interior, nu în afară", a spus Ponta, înainte de a intra în sala de şedinţe a grupului PSD din Camera Deputaţilor.

Întrebat dacă le crede că îi va convinge pe social-democraţi să renunţe la demersul moţiunii de cenzură, Ponta a răspuns: "Cred că sunt obligat să spun ceea ce gândesc şi să spun că eu sper că PSD nu declanşează războiul nuclear împotriva PSD. Întotdeauna există loc de dialog până în ultima secundă".

Fostul premier a mai spus că împotriva sa s-au făcut multe moţiuni de cenzură, dar aceasta este prima pe care o face PSD şi care este o "mare greşeală".

UPDATE 14:03 Numele moţiunii: România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor

 "România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor" este numele moţiunii de cenzură care va fi citită duminică în plenul Parlamentului împotriva Guvernului Grideanu.

Potrivit textului moţiunii de cenzură, "La cinci luni de la instalarea Guvernului condus de domnul Sorin Grindeanu, partidele coaliţiei majoritare, în cadrul forurilor statutare de conducere au analizat, au dezbatut şi au evaluat stadiul îndeplinirii măsurilor programate pentru perioada de referinţă scursă de la învestirea Guvernului şi au decis retragerea sprijinului politic acordat prim-ministrului Sorin Grindeanu şi echipei guvernamentale. În urma deciziei de retragere a sprijinului politic, 25 din cei 27 de membri ai Guvernului şi-au prezentat demisiile din funcţii, înţelegând corect responsabiltatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale".

Liderii coaliţiei de guvernare precizează modalitatea în care Executivul a fost învestit şi situaţia în care s-a ajuns.

"Dovedind dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor statului, imaturitate şi iresponsabilitate politică, primul- ministru şi unul dintre miniştri, în loc să respecte votul de învestitură şi încrederea acordată de Parlament, au înţeles că guvernarea se poate exercita şi în nume personal, că dispoziţiile constituţionale şi legale sunt facultative şi că pot sfida votul acordat de cetăţeni şi democraţia. Doi din cei 27 de membri ai Guvernului, trecuţi voluntari sub comanda unui deputat/înalt funcţionar public, îşi împart posturi ministeriale şi lansează atacuri ridicole în toate direcţiile, oferind o nedorită şi halucinantă caricaturizare a actului de guvernare", arată textul moţiunii.

Totodată, liderii coaliţiei îşi pun şi câteva întrebări legate de legitimitatea actualului Guvern şi posibilitatea ca acesta să pună în aplicare măsurile promise prin program.

""Guvernul" Ponta-Grindeanu-Jianu nu reuşeşte altceva decât să demostreze că există politicieni care şi-au pierdut iremediabil busola bunului-simţ, onoarea şi demitatea, confirmând, odată în plus, justeţea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD şi ALDE. Întrebări de bun simţ elementar sunt rostite astăzi de orice cetăţen onest: Este Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu, guvernul legitim învestit de Parlament în 4 ianuarie 2017? Poate Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu să pună în aplicare programul de guvernare aprobat de Parlament la 4 ianuarie 2017? Există susţinere în Parlamentul României pentru Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu? Este constituţional Guvernul actual? Reprezintă Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu votul exprimat de cetăţenii români la alegerile din 11 decembrie 2016? Evident, răspunsul pentru aceste întrebări legitime este NU", se mai precizează în document.



Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Chiţoiu, Niculae Bădălu şi ministrul demisionar al Transporturilor, Alexandru Cuc s-au întâlnit duminică în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Potrivit unor surse politice, liderii coaliţiei de guvernare au pus la punct ultimele detalii legate de moţiunea de cenzură.

Pentru a trece, moţiunea are nevoie de 233 de voturi.

Potrivit unor surse politice, liderii coaliţiei de guvernare pun la punct ultimele detalii legate de moţiunea de cenzură.

Birourile Permanente Reunite urmează să se întâlnească de la ora 16.00, iar de la 16.30 va avea loc plenul reunit în cadrul căruia se va citi moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici