Întâlnire Jens Stoltenberg - Viorica Dăncilă | Stoltenberg: Ne confruntăm cu o lume din ce în ce mai periculoasă şi imprevizibilă/ Dăncilă: Ne confruntăm cu atacul ştirilor false - VIDEO

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că e necesar ca alianţii să investească în apărare în contextul în care „ne confruntăm cu o lume din ce în ce mai periculoasă şi imprevizibilă”. La rândul ei, Viorica Dăncilă a vorbit despre dezinformarea prin ştiri false care este o ameninţare

1315 afișări
Imaginea articolului Întâlnire Jens Stoltenberg - Viorica Dăncilă | Stoltenberg: Ne confruntăm cu o lume din ce în ce mai periculoasă şi imprevizibilă/ Dăncilă: Ne confruntăm cu atacul ştirilor false - VIDEO

LIVE VIDEO Viorica Dăncilă, întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

„Aceasta este anul în care sărbătorim 15 ani de cât România s-a aliat NATO. Aţi contribuit la întărirea securităţii NATO şi a României. Forţele armate române sunt parte a misiunilor de antrenament ale NATO din Afganistan în sprijinul stabilizării ţării. România contribuie la asigurarea stabilităţii în Balcanii de Vest, cu trupele voastre în misiunile K4. România joacă un rol crucial în asigurarea securităţii în zona Mării Negre. România are un site de apărare antibalistică la Deveselu, care ajută la apărarea Europei de ameninţărilor din afara zonei euroatlantice. Mulţumim României pentru toate aceste contribuţii care ne fac să fim mai siguri. La începutul lunii ianuarie România şi-a asumat Preşedinţia Consiliului UE pentru prima oară. NATO şi EU lucrează îndeaproape în zone care includ mobilitate militară, ameninţări cibernetice şi hibride şi securitate maritimă.

Salut planurile voastre de consolidare a cooperării UE şi NATO în perioada Preşedinţiei române (a Consiliului UE - n.r.). Ne confruntăm cu o lume din ce în ce mai periculoasă şi imprevizibilă, de aceea este important ca toţi aliaţii să investească în apărare. Prin urmare, salut planurile României de a cheltui 2% din PIB anul acesta. pentru armată şi că intenţionaţi să modernizaţi forţele armate în următorul deceniu. Încurajez România să continue pe acest drum. Doamna premier mulţumim pentru conducerea dvs. şi angajamentului puternic oferit Alianţei”, a afirmat Jens Stoltenberg, în cadrul ueni declaraţii de presă comune alături de premierul Viorica Dăncilă, miercuri la Bruxelles.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că România îşi va îndeplini toate responsabilităţile în cadrul NATO. Aceasta a vorbit despre atacurile hibride şi utilizarea dezinformării prin ştiri false, fenomen care trebuie combătut.

„I-am prezentat secretarului general priorităţile României cu accent pe ceea ce înseamnă coeziunea, dar şi cele care urmăresc asigurarea unui rol mai proeminent al UE la nivel global. Ne dorim ca UE să îşi consolideze capacitatea de a răspunde problemelor de securitate, dar ca aliat al NATO. Acţiunea UE pe dimensiunea de securitate trebuie să fie complementară Alianţei. Ne confruntăm cu atacurile hibrite şi utilizarea dezinformării şi a ştirilor false pentru a crea neîncredere. Trebuie să le facem faţă. Aceste priorităţi se regăsesc pe agenda României pe perioada Preşedinţiei dar şi în cadrul NATO. Am transmis susţinerea Guvernului României faţă de proiectele importante de adaptare la noile realităţi”, a spus Viorica Dăncilă.

„Apărarea pe flancul estic şi regiunea Mării Negre este parte a acestor eforturi, iar România va continua să acorde o atenţie specială. Am subliniat că securitatea la Marea Neagră este parte integrantă a securităţii planului atlantic. Partenerii noştri necesită susţinerea aliaţilor pentru a face faţă riscurilor de securitate existente. România e pregătită să contribuie activ în acest sens. În concluzie vom continua cooperarea noastră excelentă cu alianţa şi îl aşteptăm cât de curând pe secretarul general să vină în România pentru a participa la evenimentele organizate în cadrul Preşedinţiei şi pentru a continua discuţiile”, a completat Dăncilă.

Şeful Executivului a reamintit de contribuţia României în cadrul NATO.

„Ne-am îndeplinit şi vom continua să ne îndeplinim toate responsabilităţile în cadrul NATO. Am crescut semnificativ bugetul alocat apărării şi acordăm o atenţie specială programelor de modernizare şi înzestrare a forţelor armate. Suntem prezenţi în teatrele aliate de operaţii. Aş dori să reamintesc Afganistan, unde România se regăseşte printre cei mai importanţi contributori, dar şi participarea noastră la măsurile de consolidare a apărării pe flancul estic, atât pe teritoriul naţional, cât şi în Polonia. Jertfa militarilor români, cărora doresc să le aduc un omagiu, reprezintă dovada supremă a angajamentului nostru în cadrul NATO. Am transmis susţinerea Guvernului României faţă de progresele importante obţinute în procesul de adaptare a NATO la noile realităţi şi am accentuat asupra necesităţii ca acest proces să continue. Consolidarea posturii de apărare şi descurajarea Alianţei în ansamblul său rămâne o prioritate caere necesită eforturi susţinute din partea tuturor aliaţilor”, a conchis Dăncilă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici