Rareş Bogdan, la Interviurile lui Cristoiu, despre dictatura lui Orban în PNL: Şi-a închipuit că e câinele, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte, care le ştie pe toate

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan afirmă că liderul partidului, Ludovic Orban, conduce în mod dictatorial PNL, impunând decizii şi ignorându-i pe ceilalţi liberali din conducerea partidului.

12074 afișări

“Vă spun o chestiune dureroasă. Uneori mi se părea că atunci când eram la măsuţa mea de realizator cu o audienţă foarte mare şi o influenţă foarte mare în emisiune aveam mai multă putere decât ca prim-vicepreşedinte al partidului de guvernământ. Partidul nu a fost condus clasic, tradiţional, aşa cum a fost condus PNL, PDL în epoca pre Ludovic Orban. Partidul a fost condus de un singur om, de Ludovic Orban. Noi nu am avut, nici eu, nici Robert Sighiartău, nici Iulian Dumitrescu, nici Mircea Hava, nici Raluca Turcan, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc, nu am avut niciun fel de putere reală în cadrul guvernării”, a mărturisit duminică prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan, la Interviurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Rareş Bogdan spune că Ludovic Orban s-a opus propunerii sale de remaniere a unor miniştri precum Ion Ştefan sau Monica Anisie pe motiv că ar da un semnal de neîncredere.

“Eu, de exemplu, în iunie am solicitat împreună cu Robert Sighiartău primenirea Guvernului. Nu am făcut-o în spaţiul public (…) Am spus înaintea verii să schimbăm 4-5 miniştri. După aia am spus în septembrie. S-a refuzat, a spus nu, că asta înseamnă că nu avem încredere. S-a dovedit că schimbarea lui Costache cu Nelu Tătaru a fost de bun augur. Nelu Tătaru a fost unul dintre cei mai buni miniştri ai Sănătăţii. (…) Le-am atras atenţia că scenariul 1996-2000 (nr. guvernarea CDR, care a dus la dispairiţia PNTCD), este unul care îmi vine de fiecare data în minte (…) Dacă nu vreţi să trăim anul 2024 cu un PSD de 38-40% şi cu un AUR de 20-25% şi dacă nu vreţi să votaţi candidatul PSD la prezidenţiale, ca să nu iasă AUR sau să votaţi candidatul AUR să nu iasă candidatul PSD, alegeţi voi cum, pentru că nu va intra dreapta nici măcar în turul doi cu un candidat, trebuie să ne redefinim, să reformăm partidul”, a explicat europarlamentarul PNL.

Rareş Bogdan critică modul în care Ludovic Orban conduce partidul şi ia deciziile, denunţând comportamentul discreţionar al acestuia.

“Cu excepţia unui singur om, toţi premierii care au ajuns la Palatul Victoria au ieşit de acolo trăncăniţi la cap. Au ieşit de acolo cu capul umflat. La toţi li se pare că fără ei universul nu mai funcţionează, că sunt mesianici pentru România şi pentru omenire şi niciunul cu excepţia lui Emil Boc, restul sau stricat la cap.  Ludovic Orban, din păcate, în loc să intre acolo şi să rămână omul care a fost, la rândul lui i s-a umflat capul. Şi-a închipuit că e câinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte, el le ştie pe toate. Să ne înţelegem. El nu e un om rău. El e un premier care a fost bun într-o perioadă înfiorătoare pentru România. Eu îi contest modul în care a condus şi modul în care a fost discreţionar în decizii. El nu a consultat partidul când a vorbit despre un ministru. A venit cu o listă pe care a supus-o votului”, a afirmat prim-vicepreşedintele liberal.

Rareş Bogdan adaugă că, după alegeri,  Ludovic Orban ar fi trebuit să renunţe la funcţia de preşedinte al PNL şi nu la cea de premier şi regretă că nu i-a cerut demisia a doua zi după pierderea parlamentarlore, o problemă care nu trebuie însă să rămână nerezolvată.

“Regret că a doua zi dimineaţa, după alegerile parlamentare,  nu am ieşit cu Robert Sighiartău, cu Florin şi ceilalţi să cerem deimisia preşedintelui PNL pentru că a dus partidul la pierderea alegerilor. El nu avea de ce să demisioneze din poziţia de prim-ministru, trebuia să-şi dea demisia din poziţia de preşedinte de partid. E primul preşedinte de partid din ultimii 30 de ani, care a pierdut alegerile şi care a rămas în funcţie, ceea ce este anormal. Şi puteam să ne dăm noi ca exemplu demisia ca să-l obligăm şi pe el. Nu am făcut asta, tot aşa, ca să nu destabilizăm partidul înaintea negocierilor de formare a coaliţiei. Dar în momentul în care un premier şi un preşedinte de partid îţi obţine în locul în care candidează 21%, atât a luat PNL la Bucureşti, e o problemă şi ea trebuie rezolvată. Partidul ăsta trebuie să aibă viitor, nu numai trecut şi prezent”, a avertizat europarlamentarul PNL.

Rareş Bogdan crede ca şansa salvării PNL sunt reformiştii din partid, grup din care face şi el parte şi care  îl susţine pe Florin Câţu ca premier şi caută un candidat la şefia partidului împotriva lui Ludovic Orban.

“Dacă nu conştientizăm că situaţia PNL e una care poate duce la distrugerea, la căderea acestui partid, la sub 15-10%,  şi dacă nu înţelegem că trebuie să reconfigurăm pe baza oamenilor reformişti pe care îi avem, cu o imagine bună, susţinându-l pe Florin Cîţu… dvs ştiţi că au apărut chestiuni <Florin Cîţu nu va sta>, pornite din păcate chiar din PNL, nu va sta la putere decât 9 luni sau 6 luni. Asta este tragic. Noi trebuie să ne punem în spatele lui Florin Cîţu. Că-l iubesc unii sau nu-l iubesc, Florin Cîţu e liberal, reformist, Florin Cîţu trebuie sprijinit de tot PNL pentru că e unica noastră şansă să dovedim că vrem să facem ceva cu ţara asta, altfel populaţia ne va sancţiona. (…) Astăzi părerea mea e că partidul dacă nu-şi înţelege greşelile anului trecut se poate duce sub 20%, fără mari probleme”, a avertizat liderul PNL.

Rareş Bogdan mai spune că Ludovic Orban l-a marginalizat în partid şi a refuzat invitaţia unor filiale de a candida la parlamentare tocmai pentru a nu intra în conflict cu el.

“Nu am candidat la parlamentare pentru că nu am fost invitat. Ludovic Orban a încercat să mă izoleze imediat după europarlamentare. Eu am stat, am stat, am văzut că nu apar pe pagina oficială partidului, că sunt ocolit şi nu am zis nimic. Mai bine ziceam pentru că au fost organizaţii care m-au invitat în nume personal, dar intram în conflict cu Ludovic Orban dacă aş fi acceptat. Dar cel mai important era să-l duci pe Rareş Bogdan şi pe Robert Sighiartău, să-i responsabilizezi, nu ştiu dacă veneam eu, dar ridicam lista la diaspora. (…) Partidul nu a făcut nicio analiză. Preşedintele partidului trebuia să-şi dea demisia, să-şi depună mandatul; a mai spus prim-vicepreşedintele PNL.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici