BREAKING NEWS  Întrebarea decisivă: Se va opune Olanda aderării României la Schengen? Mark Rutte: În principiu nu, DAR...

  • România s-a bucurat în Parlamentul European de un larg sprijin pentru aderare, iar acesta pare că depinde de un vot favorabil al Olandei, care are drept de veto.
  • Premierul Mark Rutte a spus că Olanda „nu este de principiu împotriva aderării României", dar a ţinut să menţioneze că toate condiţiile trebuie să fie îndeplinite înainte de a se lua o decizie.
  • Premierul olandez a mai spus că informaţiile vor fi analizate în continuare.
  • Oficialii au refuzat să spună dacă aderarea României se va produce în acest an.
7504 afișări
Imaginea articolului Întrebarea decisivă: Se va opune Olanda aderării României la Schengen? Mark Rutte: În principiu nu, DAR...

Premierul Olandei, despre aderarea României la Schengen: toate condiţiile trebuie să fie îndeplinite

„(Olanda n.r.) nu este de principiu împotriva cererii. România a făcut numeroşi paşi în direcţia bună...  toate condiţiile trebuie să fie îndeplinite”, a declarat Mark Rutte.

Premierul olandez a mai spus că informaţiile vor fi analizate în continuare.

„Olanda nu se opune, dar trebuie să o facem aderarea într-o manieră transparentă şi corectă. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi un mecanism de colaborare şi verificare, paşii următori vor veni (...)  Comisia a început procedurile, eu cred că misiunea de evaluare trebuie să fie mai profundă şi nu ştiu când vor veni rezultatele. Nu pot să vă dau un termen, dar nu vom lua mai mult timp decât necesar ”, a mai spus acesta.

„Discuţia a fost una pozitivă, nu ne imaginăm că putem să eşuăm”, l-a completat Klaus Iohannis.

Oficialii au refuzat să spună dacă aderarea României se va produce în acest an.

Iohannis: Sperăm să se întrunească în scurt timp condiţiile politice pentru aderarea la Schengen

Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la Spaţiul Schengen”, spune Klaus Iohannis, în prezenţa premierului olandez, Mark Rutte.

Este un moment foarte bun să salut pe pm Mark Rutte. Suntem deja într-un format care a avut mai multe întâlniri. Am avut ocazia să aprofundăm o serie de cehstiuni care ne privesc pe toţi atât bilaterale, cât şi europene.

Am discutat şi despre aşteptarea legitimă a României de a adera la Spaţiul Schengen”, spune Klaus Iohannis.

El afirmă că a reiterat toate argumentele care susţin că aderarea României la Schengen „nu e doar necesară, ci şi extrem oportună”.

România îndeplineşte cerinţele tehnice privind apartenenţa sa la Spaţiul Schengen şi acţionează deja ca un membru de fapto al acestuia, în deplin spirit de solidaritate europeană. Suntem parte integrantă a reformei Spaţiului Schengen şi ne implicăm activ în eforturile de modernizare a acestuia. Aderarea României va contribui la securitatea şi consolidarea Spaţiului Schengen. Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la Spaţiul Schengen”, încheie Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul olandez, Mark Rutte, precum şi şeful Executivului de la Bucureşti, Nicolae Ciucă, au vizitat Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, Braşov.

Declaraţii iniţiale

RUTTE: "Mulţumesc mult domnule preşedinte, domnule premier, este o onoare pentru mine să fiu aici astăzi, este foarte special să văd colaborarea dintre România, Olanda, Franţa şi Belgia, şi bineînţeles că totul se desfăşoară în cadrul NATO. 

Arată că parteneriatul nostru este mai puternic ca niciodată, suntem umăr la umăr, nu cedăm agresiunii, nu cedăm tiraniei. România ştie deja din cauza poziţiei geografice cât de agresivă poate să fie Rusia. Toată lumea a aflat că apărarea noastră comună este mai importantă ca niciodată. NATO lucrează demult la flancul estic, iar desfăşurarea militarilor din mai multe ţări NATO în acest grup NATO arată că suntem hotărâţi să apărăm teritoriul popoarelor noastre.

Este foarte frumos să văd acest lucru cu ochii mei şi cât de motivaţi sunt militarii români, olandezi, francezi şi belgieni.

Mulţumesc şi guvernului României pentru colaborare paşnică.

Trebuie să sprijinim Ucraina cu toate mijloacele militare, economice şi umanitare. Atacurile recente la ţintele civile este o escaladare gravă şi arată cât de necesar este sprijinul acesta. 

Aşa că Olanda a decis să trimită echipamente suplimentare pentru apărare către Ucraina împotriva Rusiei.

Îmi exprim aprecierea pentru toate eforturile pe care România le-a făcut şi le face pentru a primi grupuri mari de cetăţeni ucraineni. 

Am vorbit azi foarte mult despre relaţiile bilaterale şi oportunităţile pentru a întări relatia respectivă.

În ultimii 10 ani, schimburile economice s-au dublat între toate ţările noastre. Avem loc şi mai mult pentru agricultură. A fost important şi util pentru Consiliul European de săptămâna viitoare, precum chestiunea preţurilor energiei cu care se confruntă toată Europa.

Acum la Praga vorbesc toţi miniştrii Energiei şi este foarte important să vorbim în Consiliul European în baza propunerilor Comisiei Europene să scadem preţul la energie. Noi vom continua coordonarea noastră. Urmează să purtăm convorbiri cu trupele olandeze. Vă mulţumesc".

 

IOHANNIS: " Sperăm să se întrunească condiţiile politice pentru aderarea la Schengen. Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la Spaţiul Schengen”, spune Klaus Iohannis, în prezenţa premierului olandez, Mark Rutte.

„Am discutat şi despre aşteptarea legitimă a României de a adera la Spaţiul Schengen”, spune Klaus Iohannis.
 
El afirmă că a reiterat toate argumentele care susţin că aderarea României la Schengen „nu e doar necesară, ci şi extrem oportună”.
 
„România îndeplineşte cerinţele tehnice privind apartenenţa sa la Spaţiul Schengen şi acţionează deja ca un membru de fapto al acestuia, în deplin spirit de solidaritate europeană. Suntem parte integrantă a reformei Spaţiului Schengen şi ne implicăm activ în eforturile de modernizare a acestuia. Aderarea României va contribui la securitatea şi consolidarea Spaţiului Schengen. Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la Spaţiul Schengen”, încheie Iohannis.
 
„Am discutat in extenso. Discuţia a fost una pozitivă. Toţi căutăm calea cea mai bună pentru a finaliza procesul de finalizare la Spaţiul Schengen cu un răspuns pozitiv. Niciunul nu ne imaginăm că putem să eşuăm în acest demers, dar e destul de limpede că acei 11 ani de la ultima evaluare s-au scurs, iar cei din UE doresc să primească confirmarea că nu doar am aderat la anumite proceduri, ci ne-am făcut temele şi în celelalte domenii”, menţionează Klaus Iohannis.
 
El arată că procedurile Schengen nu au rămas la nivelul anului 2011, ci au evoluat.
 
„Întregul Spaţiul Schengen e supus unor modernizări. Pentru a avea claritate, e nevoie încă de multă muncă. Nu vreau să fac o afirmaţie exagerat de optimistă asupra duratei. Încercăm cât mai repede să finalizăm procedura cu succes. Nu, nu există solicitări speciale, nemaiauzite sau nemaidiscutate. Solicitările se referă strict la chestiunile legate de Schengen. Eu sunt optimist”, afirmă şeful statului.
 
Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat miercuri despre aderarea României la Schengen că toate condiţiile trebuie să fie îndeplinite înainte de a se lua o decizie.
 
Preşedintele Klaus Iohannis, premierul olandez, Mark Rutte, precum şi şeful Executivului de la Bucureşti, Nicolae Ciucă, au vizitat Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, Braşov.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici