Ioan Cupşa, PNL: Toader minte că nu ştia de ce trebuiau încheiate două protocoale diferite. Este o manipulare

Preşedintele Comisiei juridice a PNL, Ioan Cupşa, l-a acuzat miercuri pe ministrul Justiţiei Tudorel Toader că a minţit când a afirmat că nu ştia de ce au fost încheiate două protocoale, susţinând că este doar o strategie de manipulare pentru a „motiva demersul de demitere a Procurorului general”.

408 afișări
Imaginea articolului Ioan Cupşa, PNL: Toader minte că nu ştia de ce trebuiau încheiate două protocoale diferite. Este o manipulare

Foto: Mediafax Foto/Andreea Alexandru

„Sunteţi un manipulator mincinos, atunci când afirmaţi că nu ştiţi de ce trebuiau încheiate două Protocoale diferite, independente ca obiect al colaborări şi cu regimuri de secretizare diferite...Aţi declarat că nu puteţi afirma că Protocoalele sunt nelegale(!?), dar sunt nefireşti (sic!)? Cum sunt Protocoalele? Nefireşti, adică = Anormale, nenormale, nenaturale, false, emfatice, prefăcute, silite, silnice, studiate... Conform definiţiei DEX, căci din punctul de vedere al teoriei juridice şi al practicii judiciare, înţelesul cuvântului ,,nefireşti” este definit doar în legătură cu infracţiunile sexuale...! <Protocoale nefireşti> semnifică cumva o calificare juridică a unui act juridic de natură administrativă? Este o inovaţie juridică pe care o veti patenta sau relevă doar lipsa d.voastră de scrupule în a motiva manipulatoriu demersul de demitere a Procurorului general?”, a transmis preşedintele Comisiei juridice a PNL, Ioan Cupşa, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Acesta îi cere demisia din nou ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

„Protocoalele sunt legale, dar sunt nefireşti?! Protocoalele v-au fost comunicate, dar nu aţi avut ce face cu ele fiind secrete?! Nu ştiţi de ce s-au încheiat două protocoale în aceeaşi zi, unul secret şi altul nesecret?! Sunteţi un mincinos domnule ministru, un mincinos lipsit complet de scrupule. Deci nu aţi aflat de existenţa acestor protocoale săptămâna trecută, aşa cum aţi comunicat public? Nu v-a ajutat <întâmplarea Vâlcov>? Nu <întâmplarea lăsării pe prag a Protocolului> a declanşat procedura de evaluare? Nu aşa ne-aţi justificat momentul declanşării procedurii de demitere (să nu ne mai amăgim!) a lui Augustin Lazăr? Dumneavoastră aţi fost şi săptămâna trecută Ministru de Justiţie, Tudorel Toader? Tocmai aţi recunoscut că sunteţi un mincinos! Este ruşinos domnule profesor, este nedemn pentru un Ministru de justiţie! Demisionaţi imediat! În fiecare săptămână care trece aduceţi atingere imaginii importantei demnităţi publice de Ministru al justiţiei”, a adăugat Ioan Cupşa.

Liberalul a amintit de perioada când Tudorel Toader era judecător la CCR şi de OUG nr.6/2016.

„Eraţi judecător la Curtea Constituţională a României în anul 2016? În calitatea d.voastră de jurist respectat, aţi auzit de OUG nr.6/2016? Răspunsul este, la ambele intrebări, simplu: Da! Aşadar ştiţi de ce s-a încheiat Protocolul nesecret - pentru accesul direct al Ministerului Public la infrastructura tehnică deţinută numai de către SRI, în acord cu decizia Curţii Constituţionale! Iar cel de-al doilea, Protocol secret, s-a încheiat pentru colaborarea în activitatea privitoare la securitatea naţională, lupta antiterorism precum şi cu privire la infracţiunile săvârşite de către cadrele SRI? Da! Trebuia să fie secret acest protocol, în considerarea activităţii de protejare a securităţii naţionale şi a luptei antiterorism? Da!”, mai precizează Cupşa în comunicatul de presă.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că doreşte ca procurorul general Augustin Lazăr să clarifice de ce există două protocoale semnate în aceeaşi zi a anului 2016, însă cu conţinut diferit, mai ales pentru că la Minister nu a ajuns această informaţie prin adresele oficiale.

„Am o nedumerire personală pe care mă voi strădui să o clarific, dacă nu o va clarifica procurorul general în funcţie. A vorbit şi dânsul în conferinţa de presă de ieri, am vorbit şi eu în această documentare, de protocolul din decembrie 2016. Numai că în aceeaşi dată, 8 decembrie 2016, la Ministerul Public, PÎCCJ, apar două protocoale în aceeaşi zi, sub numere diferite, având conţinuturi diferite, având şi număr de articole diferite. În corespondenţa oficială de la parchet, se face referire la protocolul din dată, dar fără menţiunea faptului că sunt două protocoale din aceeaşi dată, cu numere şi conţinuturi diferite. Evident, ne vom clarifica, pentru că niciodată nu clarificăm toate aspectele puse în discuţie. Le vom clarifica”, a spus Tudorel Toader.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici