Ioana Mihăilă: Banii de care vorbeşte premierul „figurează necheltuiţi, dar angajaţi”

Ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă a reacţionat sâmbătă seara la declaraţiile premierului, potrivit căruia la minister au rămas necheltuiţi peste 400 de milioane de lei. „Aceştia figurează necheltuiţi, dar angajaţi”, susţine ministrul.

965 afișări
Imaginea articolului Ioana Mihăilă: Banii de care vorbeşte premierul „figurează necheltuiţi, dar angajaţi”

Ioana Mihăilă: Banii de care vorbeşte premierul „figurează necheltuiţi, dar angajaţi”

„Printre puţinele fonduri care apar disponibile la Ministerul Sănătăţii în buget şi la care a făcut referire prim-ministrul au fost cele 450 de milioane de lei la titlul Transferuri de capital. Din aceşti bani, 60 de milioane de lei au fost repartizaţi unităţilor sanitare, pe secţiile de neonatologie, pentru dotarea cu incubatoare, în baza unei achiziţii centralizate demarată în 2016, finalizată acum. Celelalte fonduri au fost repartizate unităţilor sanitare în aprilie şi mai 2021, pentru dotarea cu aparatură şi pentru reparaţii capitale”, a reacţionat pe Facebook Ioana Mihăilă.

Ea susţine că odată ce unităţile sanitare au primit fila de buget, au semnat contracte cu furnizorii.

„Banii se cheltuie în momentul în care este furnizată marfa. Aceştia figurează necheltuiţi, dar angajaţi. Din moment ce sunt angajaţi de unităţile sanitare, Ministerul Sănătăţii nu mai poate beneficia de aceste credite de angajament”, susţine ministrul.

Ioana Mihăilă spune că a apelat chiar şi la aceşti bani.

„Pentru informarea domnului prim-ministru, am apelat chiar şi la aceşti bani, în luna august Ministerul Sănătaţii a transmis unităţilor care beneficiau de sume mai mari o adresă prin care se solicita disponibilizarea banilor necheltuiţi, dar spitalele au răspuns că nu au sume de disponibilizat. La Ministerul Sănătaţii s-au făcut toate transferurile posibile între diferite programe pentru a putea asigura sume necesare nevoilor acute ale pacientilor (copii, bolnavi HIV-SIDA, tratamente urgente)”, mai spune ministrul.

Ea dă vina pe premier pentru actuala situaţie din sănătate, aşa cum a făcut şi în conferinţa de presă organizată sâmbătă după-amiaza: „Repet: faptul că astăzi vorbim de personalul neplătit, de lipsa de bani pentru programele de sănătate ale pacienţilor şi de lipsa de resurse pentru ambulanţe şi medicamente se datorează doar iresponsabilităţii prim-ministrului Cîţu”.

„A venit cu demisia domniei-sale?”, a fost reacţia premierului, la Oradea, când a fost rugat de un jurnalist să comenteze acuzaţiile Ioanei Mihăilă.

„Nu ştiu de ce lumea încearcă să îşi arate incompetenţa pe ultima sută de metri. La rectificarea bugetară se vede că sunt 480 de milioane necheltuiţi, care sunt redestribuiţi. Aceşti bani erau acolo la Ministerul Sănătăţii, iar dacă cineva avea curiozitatea să citească legea bugetului, aprobată la începutul anului, vedea că putea să redistribuie bani pentru orice cheltuială care ţine de vaccinare în timpul acesta. Deci erau 480 de milioane. Eu n-o să pot să fiu ministrul fiecărui portofoliu, există ministru care trebuie să fie responsabil pentru execuţia bugetară. Interesant cum de fiecare dată după ce se pregătesc să plece de la minister apar şi problemele, nu înainte”, a spus Florin Cîţu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici