Iohannis a criticat aproape zilnic PSD-ul şi a lăudat PNL-ul. Efectele se văd în sondaje: Liberalii au pierdut procente

  • Klaus Iohannis a ieşit aproape zilnic să laude PNL şi să critice PSD.
  • Efectul a fost exact invers decât cel sperat de preşedinte.
  • PNL a pierdut 7% în sondaje, în timp ce PSD a câştigat 4 procente, conform unui sondaj IMAS.
  • Un alt sondaj (IRSOP) arată procente apropiate de scorul de la alegerile locale.
  • A fost Iohannis agent electoral al PNL în campania electorală?
82487 afișări
Imaginea articolului Iohannis a criticat aproape zilnic PSD-ul şi a lăudat PNL-ul. Efectele se văd în sondaje: Liberalii au pierdut procente

Iohannis a criticat aproape zilnic PSD-ul şi a lăudat PNL-ul. Efectele se văd în sondaje: Liberalii au pierdut procente

După o perioadă în care Klaus Iohannis a ieşit aproape zilnic să laude PNL şi să critice PSD, efectul e exact invers decât a sperat preşedintele.

Aşa arată procentele din sondajul făcut de IMAS pentru EuropaFM. În ultimele trei luni, liberalii au scăzut constant, de la aproape 35% în septembrie, la 28,5% în noiembrie, un minus de vreo şapte procente.

În schimb, PSD a câştigat patru la sută în aceeaşi perioadă – de la 19,6 la sută, la 23,6 la sută.

Un alt sondaj, publicat cu patru zile înainte de alegerile parlamentare 2020, a plasat PNL aproape de scorul obţinut la alegerile locale din septembrie, când a câştigat peste 34% dintre primării. 

Potrivit acestui sondaj, PNL este la 33% în intenţia de vot a respondenţilor ultimului sondaj IRSOP, însă PSD vine strâns din urmă cu 30% în intenţia de vot. 

CITEŞTE ŞI O variantă de Guvern, după alegerile parlamentare: premier PNL, cu susţinere USR şi UDMR. Cum ar putea arăta noul Executiv

A fost Iohannis agent electoral al PNL?

Total atipic pentru preşedinte, şeful statului a organizat des declaraţii şi conferinţe extinse de la Cotroceni, în contextul Covid-19, dar care s-au suprapus campaniei electorale.

Acţiunile lui Klaus Iohannis au fost criticate de oponenţii politici. PSD a cerut CNA ca ieşirile publice ale preşedintelui să fie contorizate ca acţiuni de propagandă pro-PNL, şi să fie limitate de către televiziuni. PSD a considerat că Iohannis şi-a pierdut neutralitatea politică.

În plus faţă de discursurile solitare de la Palatul Cotroceni, Iohannis s-a afişat cu premierul Ludovic Orban - candidat pe prima poziţie la Camera Deputaţilor în Bucureşti şi lider al PNL - la două evenimente publice: la Caraş-Severin, la inaugurarea unui gazoduct şi la Bacău, la ceremonia de inaugurarea a unui tronson din centura oraşului.

Adversarii politici, dar şi analiştii, au considerat forţate evenimentele la care Iohannis s-a afişat cu membrii Guvernului, generate doar pentru ca PNL să aibă câştig de imagine.

FOTO 28 noiembrie 2020: Participarea preşedintelui în localitatea Jupa din judeţul Caraş Severin, la finalizarea lucrărilor gazoductului BRUA, o investiţie în valoare de 423 de milioane de euro

FOTO Miercuri, 2 decembrie 2020: Klaus Iohannis şi Ludovic Orban la ceremonia de inaugurarea a unui tronson din centura Bacăului

FOTO Luni, 1 decembrie: La ceremonia de 1 Decembrie au fost prezenţi doar oficiali ai statului, şeful statului şi reprezentanţi ai Guvernului, fără participanţi de altă coloratură politică.

Parada de Ziua Naţională s-a ţinut în condiţii speciale, cu participare restrânsă din cauza restricţiilor privind adunările publice în timpul epidemiei de Covid-19.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici