Iohannis a semnat decretul privind încetarea raporturilor cu MAI ale fostului şef ONPM

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul privind încetarea raporturilor de muncă ale fostul şef al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM), Adrian Bărăscu, cu MAI, acesta fiind trimis în judecată de DNA în februarie pentru abuz în serviciu şi alte fapte asimilate corupţiei.

608 afișări
Imaginea articolului Iohannis a semnat decretul privind încetarea raporturilor cu MAI ale fostului şef ONPM

Iohannis a semnat decretul privind încetarea raporturilor cu MAI ale fostului şef ONPM (Imagine Octav Ganea / Mediafax Foto)

Adrian Bărăscu a fost arestat în noiembrie 2015, în urma deciziei judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti de a emite un manadat de arestare pentru 30 de zile, alături de alţi şase angajaţi ai Oficiului pentru Protecţia Martorilor.

Astfel, în perioada 2014 - octombrie 2015, Adrian Bărăscu, ordonator terţiar de credite la ONPM, împreună cu Viorel Croitoriu şi Octacian Nanu (împuterniciţi ai lui Bărăscu), au folosit documente şi date inexacte (estimarea cheltuielilor viitoare, în cuantum total de 565.850 lei, în anul 2014 şi, respectiv, 854.530 lei, în anul 2015), privind cuantumul cheltuielilor destinate protecţiei martorilor, în sensul supradimensionării acestora, susţin procurorii.

Procurorii susţin că membrii grupului au deturnat sume de bani alocate protecţiei martorilor către achiziţia directă, de la furnizori preferaţi, a unor bunuri şi servicii destinate înzestrării ONPM, inutile sau neperformante, precum şi pentru dotarea funcţionarilor instituţiei.

Bărăscu mai este acuzat că, împreună cu Daniel Gomeajă, reprezentant al Compartimentului Logistică al ONPM, a întocmit în fals, prin antedatare, şase documente justificative, care au fost înregistrate în evidenţele instituţiei, pentru a crea aparenţa respectării procedurii legale de achiziţie directă a unor bunuri şi servicii.

Anchetatorii au mai stabilit că, în 4 august, şeful ONPM a încercat să determine un subordonat, folosind afirmaţii cu caracter intimidant şi ameninţări referitoare la continuarea acţiunilor de hărţuire profesională, să nu mai formuleze sesizări penale şi să nu mai dea declaraţii defavorabile conducerii instituţiei, cu prilejul unor cercetări penale. 

Iohannis a semnat decretul pentru trecerea în rezervă a generalului SRI Marian Enescu

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi un decret privind înaintarea în gradul de general-maior cu două stele, la trecerea în rezervă, a lui Marian Enescu din Serviciul Român de Informaţii.

Marian Enescu a primit gradul de general de brigată cu o stea în martie 2009, decretul fiind semnat atunci de preşedintele Traian Băsescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici