Iohannis anunţă cooperare cu Argentina pe protecţia mediului şi gestionarea situaţiilor de urgenţă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, anunţă că a agreat cu omologul său argentinian Alberto Fernández intensificarea cooperării pe teme importante, precum protecţia mediului, schimbări climatice, cercetare şi inovare. A fost semnat şi un memorandum privind gestionarea situaţiilor de urgenţă.

240 afișări
Imaginea articolului Iohannis anunţă cooperare cu Argentina pe protecţia mediului şi gestionarea situaţiilor de urgenţă

Iohannis anunţă cooperare cu Argentina pe protecţia mediului şi gestionarea situaţiilor de urgenţă

Klaus Iohannis a spus că vizita sa în Argentina marchează şi simbolismul puternic al relaţiei istorice dintre cele două ţări: s-au aniversat luni 92 de ani de la stabilirea reprezentării diplomatice permanente între România şi Argentina, care s-a întâmplat pe 24 aprilie 1931.

Am convenit cu preşedintele Fernández dinamizarea dialogului politico-diplomatic, precum şi intensificarea contactelor între ministerele noastre de linie şi agenţiile guvernamentale specializate. Agenda noastră bilaterală trebuie să se orienteze spre proiecte comune şi cooperare de durată între autorităţi. Eu sunt convins că dialogul nostru de astăzi va da un impuls mult aşteptat şi schimburilor comerciale. Potenţialul economic al cooperării noastre este foarte consistent, de aceea ne-am propus să valorificăm noi oportunităţi de colaborare în domeniile de interes comun, prin dezvoltarea relaţiilor comerciale şi promovarea pragmatică a investiţiilor reciproce. Am agreat, totodată, să intensificăm cooperarea pe teme foarte importante atât pentru România, cât şi pentru Argentina: protecţia mediului, schimbări climatice, educaţie, cercetare şi inovare, dar şi digitalizare, agricultură, energie verde, energie nucleară, cultură şi turism. Mă bucură faptul că, în cadrul acestei vizite, a fost semnat şi un Memorandum de colaborare între cele două instituţii responsabile de gestionarea situaţiilor de urgenţă”, spune Klaus Iohannis.

Tot în acest context, a fost semnat un Memorandum de înţelegere în domeniul cercetării şi al cooperării în sectorul agricol şi al protecţiei mediului.

Iohannis a discutat cu preşedintele Fernandez şi despre rolul important pe care îl au România şi Argentina în calitate de contribuitori importanţi la securitatea alimentară globală.

Ameninţările la adresa securităţii alimentare au sporit pe fondul consecinţelor globale negative ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în imediata vecinătate a României. I-am prezentat domnului preşedinte demersurile României pentru a facilita exporturile alimentare esenţiale dinspre Ucraina spre restul lumii, în special spre statele în curs de dezvoltare. România va continua să-şi îndeplinească rolul cu maximă responsabilitate. În cadrul discuţiilor de astăzi am avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la evoluţiile înregistrate într-o serie de dosare regionale prioritare, cu accent pe perspectiva de soluţionare a acestora. Am avut şi un schimb aprofundat de opinii cu Preşedintele Fernandez cu privire la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, care afectează profund securitatea în regiunea noastră, a Mării Negre, dar şi a Europei, cu unde de şoc la nivel euroatlantic şi global”, a mai spus preşedintele României.

Potrivit lui Iohannis, România şi Argentina participă, prin contribuţiile lor în cadrul instituţiilor internaţionale, la eforturile de soluţionare a situaţiilor de criză la nivel global prin dialog, diplomaţie, prin apărarea principiilor şi a valorilor universale conform Cartei ONU, a democraţiei şi a statului de drept.

Argentina joacă un rol activ în menţinerea securităţii şi a stabilităţii la nivel regional şi global, rol pe care îl apreciem. Atât Argentina, cât şi România au cunoscut perioade dificile în istoria contemporană. Avem, cu atât mai mult, o misiune comună de îndeplinit, în apărarea drepturilor omului şi a statului de drept în toate forurile multilaterale relevante. Am evidenţiat, în cadrul discuţiilor noastre, importanţa Summitului dintre Uniunea Europeană şi Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene, care va avea loc la Bruxelles în luna iulie. Dorim să contribuim, amândoi, prin implicarea noastră constructivă, la succesul acestuia, în beneficiul cetăţenilor de pe ambele continente şi să stimulăm dialogul politic şi cooperarea economică între Uniunea Europeană şi partenerii noştri latino americani. Îi mulţumesc preşedintelui Fernández pentru discuţiile foarte bune, pentru primirea călduroasă şi sunt convins că relaţiile româno-argentiniene se vor aprofunda şi consolida”, a mai spus Klaus Iohannis, în Argentina.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a început, marţea trecută, vizite oficiale în Brazilia, în Republica Chile şi în Argentina. Turneul se va încheia miercuri, 26 aprilie.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici