Iohannis: Cer premierului să mandateze echipa de campanie să poarte negocieri pentru dezbatere reală

Klaus Iohannis îi cere lui Victor Ponta să-şi mandateze echipa de campanie să poarte negocieri cu membrii staff-ului său "pentru a stabili cât mai rapid condiţiile de desfăşurare a unei dezbateri reale", apreciind că "singura variantă corectă" este o dezbatere organizată pe un teren neutru.

1554 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Cer premierului să mandateze echipa de campanie să poarte negocieri pentru dezbatere reală

Iohannis: Cer premierului să mandateze echipa de campanie să poarte negocieri pentru dezbatere reală (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Constat că domnul Victor Ponta îşi menţine aceeaşi atitudine arogantă cu care ne-a obişnuit şi în ceea ce priveşte organizarea unei dezbateri electorale atât de necesare şi aşteptate de către toţi românii interesaţi să afle proiectele celor doi candidaţi rămaşi în cursa pentru Palatul Cotroceni. Domnul Ponta şi-ar dori ca dezbaterile să aibă loc într-un format stabilit de către echipa sa, cu moderatorii şi temele sale preferate. Acest lucru este inadmisibil într-o democraţie consolidată. Nu poate decide un singur candidat detaliile şi condiţiile în care ar urma să se desfăşoare o astfel de dezbatere electorală. Temele se stabilesc în mod firesc prin negociere de către echipele de campanie ale ambilor candidaţi intraţi în turul doi şi nu se transmit prin fax de către un candidat care a stabilit deja ordinea şi conţinutul întrebărilor. Eu şi echipa mea nu avem cum să girăm un astfel de comportament nedemocratic şi prin urmare nu putem accepta un simulacru de dezbatere, care nu este echitabilă pentru toate părţile implicate", susţine Iohannis, într-un comunicat transmis marţi.

Liderul PNL menţionează că îi solicită în mod public candidatului Victor Ponta "să renunţe de urgenţă la asemenea tertipuri şi să aibă curajul să îşi asume o confruntare de idei corectă", în care niciunul dintre candidaţi nu porneşte cu "un avantaj ilegitim".

"Îi cer premierului să mandateze echipa sa de campanie să poarte negocieri cu membrii staff-ului meu pentru a stabili cât mai rapid condiţiile de desfăşurare a unei dezbateri reale, din care electoratul să poată înţelege care este viziunea fiecărui candidat pentru viitorul României. Timpul foarte scurt rămas din această campanie nu mai permite tergiversări. Singura variantă corectă este să avem o dezbatere organizată pe un teren neutru, în care temele să fie stabilite de către jurnalişti, iar nu de către candidatul Victor Ponta, o confruntare la care să aibă acces toată presa şi toate televiziunile din România, inclusiv televiziunea publică", mai spune Iohannis.

PSD a transmis, luni, un comunicat de presă în care se arată că Victor Ponta reia invitaţia adresată lui Klaus Iohannis pentru participarea la patru dezbateri televizate.

"În vederea asigurării unei dezbateri transparente, civilizate şi deschise, cu privire la rolul şi programul viitorului preşedinte al României, domnul Victor Ponta reia invitaţia deja adresată domnului Klaus Iohannis de a accepta participarea la patru astfel de emisiuni, la principalele televiziuni de ştiri. Este vorba despre dezbateri organizate astfel: - Luni, 10 octombrie, la România TV – dezbatere pe teme de politică economică şi socială. Ora de începere: 20:00, durata 90 de minute; - Marţi, 11 octombrie, la Realitatea TV – dezbatere pe teme de politică externă şi siguranţă naţională. Ora de începere: 20:00, durata 90 de minute; - Miercuri, 12 octombrie, la B1TV – dezbatere pe tema dezvoltării instituţiilor politice şi a statului de drept. Ora de începere: 20:00, durata 90 de minute; - Joi, 13 octombrie, la Antena 3 – dezbatere pe tema viziunii prezidenţiale de dezvoltare a României. Ora de începere: 20:00, durata 90 de minute", se menţionează în comunicat, arătându-se totodată că "televiziunile au fost deja contactate şi, până la acest moment, au confirmat toate interesul şi acceptul de a organiza aceste dezbateri, la aceste date şi cu această tematică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici