Iohannis cere un an electoral ''altfel'', parlamentarii se întrec în legi cu iz electoral: ''Îi vezi la piaţă cum îşi caută mărunţişul pentru un kilogram de mere. De fructe exotice, n-au - săracii - bani"

Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut aleşilor, în discursul ţinut în faţa Parlamentului, să evite legile populiste sau cele cu iz electoral, însă aleşii au alte planuri având în vedere iniţiativele legislative depuse la Senat şi Camera Deputaţilor.

1066 afișări
Imaginea articolului Iohannis cere un an electoral ''altfel'', parlamentarii se întrec în legi cu iz electoral: ''Îi vezi la piaţă cum îşi caută mărunţişul pentru un kilogram de mere. De fructe exotice, n-au - săracii - bani"

Iohannis cere un an electoral ''altfel'', parlamentarii se întrec în legi cu iz electoral: ''Îi vezi la piaţă cum îşi caută mărunţişul pentru un kilogram de mere. De fructe exotice, n-au - săracii - bani" (Imagine: Codrin Prisecaru/ Mediafax Foto)

''În 2016 avem şi mai ales aveţi marea şansă de a face lucrurile altfel. Nimeni nu contestă dorinţa legitimă a partidelor de a câştiga voturi şi folosirea mijloacelor politice şi instituţionale de care dispun pentru a răspunde la aşteptări. Ceea ce vă propun însă, este un altfel de an electoral, care să nu fie nici populist, nici un an pierdut pentru marile teme de interes public, dar nici unul a măsurilor hazardate'', a cerut Klaus Iohannis în Parlament lunea trecută.

El a arătat că actuala clasă politică este în întârizere în a da răspunsuri la probleme majore - educaţia, sistemul de pensii, sănătatea, sistemul bugetar. "Ce facem cu marile sisteme publice: educaţie, sănătate, pensii? Ce soluţii găsim pentru sutele de mii de tineri fără diplomă de bacalaureat, care se integrează greu sau deloc pe piaţa muncii? Ce se întâmplă dacă vom constata într-un viitor nu foarte îndepărtat că sistemul de pensii nu mai este sustenabil? Ce facem cu salarizarea bugetarilor? Cum gestionăm problema demografică şi cum evităm un viitor în care România ar deveni lipsită de atractivitate ca forţă de muncă şi ca piaţă de desfacere şi va fi slăbită în cadrul UE din cauza scăderii demografice?", a punctat preşedintele.

Parlamentarii au început însă anul electoral 2016 cu alte intenţii.

Astfel, peste 50 de senatori PSD, PC şi UNPR şi-au pus semnătura pe un proiect legislativ de modificare a Codului fiscal care elimină impozitarea pensiilor şi măreşte deducerea personală acordată pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv. Totodată, PSD, PC şi ALDE propun ca, în cazul pensiilor, contribuţia la asigurările sociale de sănătate să fie suportată de către stat, modificând şi baza lunară de calcul.

Pentru a se asigura că măsurile propuse se vor pune în practică, proiectul mai stipulează imposibilitatea de modifica prin ordonanţă prevederile Codului Fiscal.

Expunerea de motive a acestui proiect începe cu o "odă" adresată bătrânilor şi cu acuze la adresa guvernanţilor cum că ar suferi de ''gerontofobie''.

''Bătrânii noştri au mâncat salam cu soia, au primit pâine, zahăr, ulei şi făină cu porţia, au stat în frig punându-şi o haină în plus pe ei, în multe localităţi distribuţia energiei electrice fiind doar de patru ore dintr-o zi, an la rând, şi au achitat întreaga datorie la FMI de peste 10 miliarde de dolari. Bătrânii noştri nu ne-au lăsat datorii. Din contră. (...) Bătrânii noştri au strâns, din munca lor, în visteria ţării, miliarde de dolari. Bătrânii noştri şi-au rupt bucătura de la gură ca să ne crească şi să nu simţim lipsurile, şi-au cârpit hainele, au făcut economii ca să ne ţină la şcoală sau ca să ne ajute să ne cumpărăm un acoperiş deasupra capului. Bătrânii noştri ne cresc şi acum copiii şi nepoţii. Cu dragoste. Şi nu se plâng. Strâng din puţinul lor o sută de lei s-o dea copilului când pleacă la facultate...'', scrie Cristiana Anghel.

''Îi vezi la piaţă cum îşi caută mărunţişul pentru un kilogram de mere. De fructe exotice, n-au - săracii - bani. Te doare sufletul când îi vezi cum oftează în faţa unei vitrine cu prăjituri şi cum trec mai departe înghiţindu-şi lacrimile umilinţei. În magazine se uită de zece ori la un preţ, compară şi apoi cumpără cel mai ieftin produs. Uneori nici pe acesta nu şi-l pot permite. Pentru că le mai trebuie bani şi pentru medicamente. Şi acestea sunt scumpe. Şi multe. (...) După pensionare, oricât de tragic sună, moartea devine singura aşteptare. Pentru ea, bătrânii noştri se pregătesc aşa cum odinioară se găteau pentru o sărbătoare sau o vacanţă. Este drept? Este corect? Este uman?! Este creştineşte?! Este constituţional? Nicidecum. S-au furat miliarde de euro. Ţara a fost scoasă la mezat. Nu avem bani pentru pensiile bătrânilor noştri?! O minciună sfruntată!", concluzionează textul expunerii de motive.

Deputatul PSD Ninel Peia a depus, la Camera Deputaţilor, un proiect de lege care prevede acordarea unei indemnizaţii viagere pentru femeile care au trei sau mai mulţi copii, acestea fiind cuprinse între 30 şi 50% din salariul mediu net pe economie, ceea ce ar însemna între 630 şi 1000 lei.

Conform proiectului de lege, femeile care au născut trei copii vor primi 30% din salariul mediu net pe economie. Femeile care au crescut patru copii vor primi 40% din salariul mediu net pe economie, iar cele care au cinci sau mai mulţi copii vor primi o indemnizaţie viageră de 50% din salariul mediu net pe economie, plus titlul şi medalia de ''Mamă Eroină''.

Tot în ajutorul părinţilor vine şi un proiect de lege iniţiat de senatorul PNL, Dragoş Luchian. Conform proiectului de lege, copiii de până la 3 ani ar putea fi excluşi din numărul persoanelor care plătesc cheltuielile cu apa, căldura sau gazul în cadrul asociaţiilor de proprietari. Totodată, liberalul propune extinderea termenului de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, de la maximum 20 de zile calendaristice la maximum 30.

''În condiţiile în care animalele mici de companie (pisici, căţei, etc) nu sunt incluse în rândul consumului pe locuinţă sau apartament/persoană consider absurd să contorizăm cvasi-cheltuielile «provocate» de bebeluşi pentru buna desfăşurare a asociaţiei proprietarilor de locuinţe'', îşi argumentează poziţia senatorul PNL.

Un proiect de lege susţinut de 91 de parlamentari de la toate grupurile politice prevede înfiinţarea a 544 de creşe noi în toată România, indiferent de nevoile specifice fiecărei localităţi. "Creşele din Programul Naţional <<Creşe pentru copiii României>> se înfiinţează prin Hotărâre a Guvernului României, în fiecare localitate urbană, inclusiv în sectoarele Municipiului Bucureşti, ce depăşeşte 10.000 de locuitori, fără a se ţine cont de cele existente", prevede proiectul de lege, susţinut de 91 de parlamentari. Cei mai mulţi semnatari sunt de la PSD şi UNPR, dar lor li s-au alăturat şi 4 liberali, ca şi reprezentanţi ai PC, UDMR şi PSRO.

Aleşii vor ca Guvernul asigure fondurile pentru construirea, organizarea şi funcţionarea creşelor de la bugetul de stat, prin Inspectoratele şcolare judeţene. Proiectul va începe în 2017 şi se va termina 2021, prevede propunerea legislativă, aflată în procedură de urgenţă.

Proiectul de lege prevede necesarul de creşe pentru 191 de localităţi, inclusiv sectoare ale Municipiului Bucureşti, calculat în funcţie de numărul de locuitori.

În prag de alegeri, parlamentarii se gândesc la soluţii de a oferi "pomeni electorale" cu banii altora.

Spre exemplu, senatorul UNPR, Constantin Popa, a anunţat că va depune un proiect de lege prin care toţi angajatorii vor fi obligaţi să ofere tuturor angajaţilor o masă caldă, la masa de prânz. "La opt milioane cât ia un om cu salariul minim, imaginaţi-vă cât ar însemna o masă caldă", a declarat el.

În viziunea senatorului, companiile private sau instituţiile statului fie îşi vor face bucătărie proprie, fie vor încheia contract cu firme specializate, iar valoarea meselor oferite angajaţilor ar fi scăzută din profitul companiei sau instituţiei respective.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici