Iohannis, cu trei zile înainte de referendum: PSD încearcă să boicoteze votul/ Şeful statului a acuzat CNA că a refuzat să acorde timpi de antenă pentru publicitate: Auziţi ce obrăznicie din partea CNA

Iohannis a acuzat, miercuri, PSD că încercă să boicoteze referendumul atât convingându-i pe oameni să nu voteze la referendum, cât şi instituţional prin CNA.

Imaginea articolului Iohannis, cu trei zile înainte de referendum: PSD încearcă să boicoteze votul/ Şeful statului a acuzat CNA că a refuzat să acorde timpi de antenă pentru publicitate: Auziţi ce obrăznicie din partea CNA

Iohannis, cu trei zile înainte de referendum: PSD încearcă să boicoteze votul/ Şeful statului a acuzat CNA că a refuzat să acorde timpi de antenă pentru publicitate: Auziţi ce obrăznicie din partea CNA

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că CNA a refuzat să acorde timpi de antenă pentru publicitatea referendumului şi nici nu a vrut să ia în discuţie subiectul, spunând că PSD boicotează şi în acest fel desfăşurarea referendumului.

"Pe 26 mai se votează la referendum şi PSD îi este frică de acest vot la referendum. Ce face PSD, ce ştie ... încearcă să boicoteze acest vot. Vedem cu toţii cum activişti, oameni din conducerea PSD umblă peste tot în ţară, judeţe, primării, să explice cum că acest referendum nu ar fi important, ba chiar se vede că umblă pe la judeţe ca pesediştii să îi convingă pe oameni nici să nu voteze. Este jalnică această încercare. Ba mai mult, încearcă instituţional să bloceze, a dat ordin Dragnea la CNA să ignore referendumul. Acesta e un scrutin care se ţine cu europarlamenetarele, dar e altceva", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele spune că decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului este fără precedent după Revoluţie.

"CNA a refuzat să acorde timpi de antenă pentru publicitatea refendumului şi nu au vrut să ia în discuţie chestiunea şi când am trimis un clip de publicitate electorală în care eu le sugerez oamenilor să meargă la referendum, fără să spun cum să voteze, au zis că e publicitate electorală şi să mă descurc cu partidele.

Auziţi ce obrăznicie din partea CNA. Este jalnic. Românii nu trebuie să se teamă. Dacă vor să ştie de ce vor fi feriţi dacă votează să se uite ce s-a întâmplat în campanie în ţară. La Topoloveni, simpli demonstranţi au fost arestaţi pe loc şi duşi la Poliţie. Târgovişte- oraş frumos- a fost închis oraşul fiindcă pesediştii au vrut în linişte să îşi facă campanie. Dreptul la vot e câştigat de români în 89", a mai spus Iohannis.

Răspunsul lui Radu Herjeu (CNA): Preşedintele ţării minte. Mă gândesc dacă n-ar trebui să răspund cu o plângere

Radu Herjeu, membru CNA, îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis de minciună, somându-l pe şeful statului să prezinte dovada existenţei ordinului lui Liviu Dragnea şi a ajungerii lui la membrii CNA şi anunţând că se gândeşte chiar să depună o plângere penală în acest sens.

"Preşedintele ţării minte şi asta nu are nicio scuză, chiar dacă, presupun, a fost minţit la rândul său de consilierii şi politrucii din jur. O să încep cu cea mai gravă acuzaţie, la care mă gândesc foarte serios dacă nu cumva ar trebui să răspund cu o plângere în justiţie. Îl somez pe preşedintele ţării să prezinte dovada existenţei ordinului lui Dragnea şi a ajungerii lui la membrii CNA vizaţi de comentariile sale, implicit la mine. Eu înţeleg că preşedintele nu are habar de legea audiovizualului. Şi e normal. Domnia sa încă mai are probleme cu nuanţele Constituţiei. Dar consilierii se puteau documenta şi puteau afla că, în cazul unui referendum, CNA NU acordă timpi de antenă. Cu atât mai puţin pentru publicitate electorală. Timpii de antenă se acordă DOAR în cazul emisiunilor de promovare electorală, care NU se pot desfăşura pe tema referendumului, ci doar în cazul unor alegeri parlamentare, locale sau prezidenţiale", a scris, pe Facebook, Radu Herjeu.

Membrul CNA precizează că toate televiziunile au avut deplina libertate de a organiza dezbateri electorale pe tema referendumului şi multe dintre ele au şi făcut-o.

"Aşa cum au avut deplina libertate de a difuza spoturi electorale de îndemnat lumea să voteze da/nu sau să boicoteze referendumul. A mai minţit domnul preşedinte şi când a spus că spotul făcut de Administraţie nu face decât să cheme lumea la vot. Oricine are curiozitatea să-l vadă va constata singur că e un îndemn de a ”spune DA pentru Europa etc etc etc”, ”spune DA pentru a nu mai fi hoţi în conducerea statului etc etc etc”. De aceea s-a apreciat în CNA că este un spot care promovează o poziţie partizană, ceea ce este perfect legal şi normal, dar acest lucru nu poate fi considerat de interes public, atât timp cât lipsesc şi celelalte poziţii partizane, favorabile boicotului sau votului negativ", potrivit sursei citate.

Radu Herjeu precizează că o altă minciună se referă la afirmaţiile preşedintelui potrivit cărora membrii CNA ”au refuzat” sau ”nu vor să discute” subiectul. "(Asta - n.r.) înseamnă, cel puţin în cazul unei instituţii precum CNA, să se respingă prin vot o propunere din partea unui membru al Consiliului sau o solicitare a unui terţ. Nici una, nici alta nu au existat până ieri, aşa că nimeni nu ”a refuzat” să dea o decizie. Abia ieri, Consiliul a respins solicitarea Preşedinţiei, pentru că emiterea unei decizii acum ar fi fost inutilă, ţinând cont că, pentru a intra în vigoare, trebuie să stea în dezbatere publică cel puţin 10 zile! Într-un comunicat pe care CNA l-a remis şi Administraţiei Prezidenţiale, s-a explicat pe larg care au fost temeiurile juridice şi circumstanţele obiective care au dus la situaţia nouă de a nu avea o decizie CNA pe tema referendumului. Situaţie care nu a împiedicat cu absolut nimic desfăşurarea normală a unei campanii pentru referendum, în funcţie de politicile editoriale ale radiodifuzorilor", mai scrie membrul CNA.

Radu Herjeu precizează, în finalul postării, că nu este prima dată când preşedintele îşi abandonează total coordonatele funcţiei şi atacă CNA-ul.

"Urmat sau precedat de tot felul de alţi politicieni obscuri. Înţeleg politicianismul şi, oricât de anormale ar fi, pot face faţă unor presiuni de genul acesta. Dar nu pot să tac atunci când cineva, oricine ar fi, cu atât mai mult cel mai înalt demnitar al statului, zvârle cu noroi şi minciuni în activitatea mea, ca membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului! PS. CNA are păcatele şi culpele lui, chiar nu e nevoie să se şi mintă legat de activitatea sa!", conchide membrul CNA.

Reacţia lui Radu Herjeu vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că CNA a refuzat să acorde timpi de antenă pentru publicitatea referendumului şi nici nu a vrut să ia în discuţie subiectul, spunând că PSD boicotează şi în acest fel desfăşurarea referendumului.

"Pe 26 mai se votează la referendum şi PSD îi este frică de acest vot la referendum. Ce face PSD, ce ştie ... încearcă să boicoteze acest vot. Vedem cu toţii cum activişti, oameni din conducerea PSD umblă peste tot în ţară, judeţe, primării, să explice cum că acest referendum nu ar fi important, ba chiar se vede că umblă pe la judeţe ca pesediştii să îi convingă pe oameni nici să nu voteze. Este jalnică această încercare. Ba mai mult, încearcă instituţional să bloceze, a dat ordin Dragnea la CNA să ignore referendumul. Acesta e un scrutin care se ţine cu europarlamenetarele, dar e altceva", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a spus că decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului este fără precedent după Revoluţie.

Iohannis, atac la Dragnea: Atât ne mai lipseşte ca un infractor să fie candidat la Preşedinţie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în contextul anunţului care urmează să fie făcut de PSD şi ALDE privind candidatul la prezidenţiale, că tot ce lipseşte este ca un "infractor condamnat pentru fraudarea referendumului să fie candidat la Preşedinţie".

”Nu cred că se va anunţa mare brânză, decât că au pierdut alegerile. (...) Cel mai confortabil mă simt împreună cu românii într-o cursă prezidenţială. Atâta ne mai lipseşte, ca un infractor condamnat pentru fraude la referendum să fie candidat la Preşedinţie”, a declarat Klaus Iohannis.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, în Dolj, că anunţul său privind alegerile prezidenţiale a fost interpretat, el neafirmând decât că va prezenta punctul său de vedere în acest sens. ”Nu vă aşteptaţi la ceva spectaculos duminică seara”, a adăugat el.

”Am văzut după declaraţia mea, după interviul meu de ieri (marţi - n.r.) foarte multe comentarii. Sunt proaste comentariile. Eu nu am spus nimic altceva decât ce spun de luni de zile, anume că vom discuta, că vom prezenta punctul nostru de vedere privind candudatura la prezidenţiale după alegerile europarlamentare”, a declarat Liviu Dragnea.

El a mai afirmat că susţine în continuare ca alianţa PSD-ALDE să aibă un candidat comun.

”Cred că vom ajunge la acest rezultat. Aşa că nu vă aşteptaţi la ceva spectaculos duminică seara”, a conchis liderul social-democraţilor.

Liviu Dragnea a spus marţi, întrebat dacă s-a hotărât să candideze la prezidenţialele din toamnă, că PSD se va pronunţa pe acest subiect duminică seară, după alegerile europarlamentare.


 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că intră în campania pentru referendumul pe justiţie şi a participat alături de PNL la mitingurile electorale.

Şeful statului a solicitat vineri Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) să emită decizia privind normele de promovare a campaniei pentru referendum şi să adopte recomandarea de difuzare a unui spot audio-video realizat de Preşedinţie pentru promovarea acestuia.

Românii îşi vor alege pe 26 mai reprezentanţii în Parlamentul European şi în aceeaşi zi are loc şi referendumul pe teme legate de justiţie, convocat de preşedintele Klaus Iohannis. Cetăţenii vor vota în aceleaşi secţii de votare, cu aceleaşi ştampile, pe trei buletine de vot.

Întrebările la referendumul din 2019 sunt:

„1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici