Iohannis: Guvernul să găsească soluţii pentru noi secţii de vot în dispora, după decizia BEC

Candidatul ACL la prezidenţiale, Klaus Iohannis a cerut, miercuri, Guvernului şi Ministerului de Externe "să se apuce urgent de treabă şi să găsească urgent" o soluţie pentru a înfiinţa secţii de votare, el precizând că în urma deciziei BEC de marţi, s-au creat premisele înfiinţării unor noi secţii.

684 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Guvernul să găsească soluţii pentru noi secţii de vot  în dispora, după decizia BEC

Klaus Iohannis (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

În legătură cu votul din primul tur de scrutin din diaspora, Klaus Iohannis a declarat: "Guvernul Ponta ne-a făcut de râs în lume, prin organizarea defectuasă din secţiile de votare. Românii au fost umiliţi".

El a precizat că, la sesizarea ACL de a înmulţi numărul secţiilor de votare şi de a crea oportunitatea de votare, iniţial li s-a transmis că acest lucru nu este posibil. "Iată că Biroul Electoral Central a interpretat, ieri, articolul 54, alineatul 1, din legea 370/2004, privind alegerea preşedintelui României, şi a arătat că acest lucru este valabil doar în interiorul ţării. Aici nu se poate schimba numărul secţiilor de votare. Concluzie, unde nu există liste permanente, toţi votează pe liste suplimentare, s-au creat premisele înfiinţării unor noi secţii", a explicat candidatul ACL la prezidenţiale.

Klaus Iohannis a cerut Guvernului şi Ministerului de Externe "să se apuce urgent de treabă şi să găsească urgent o soluţie pentru a înfiinţa secţii de votare, în aşa fel încât acolo unde românii din diaspora vor să îşi exercite dreptul la vot, să găsească o posibilitate practică pentru a o face".

În plus, candidatul ACL a prezentat mai multe sesizări ale românilor din diaspora, care ş-au declarat "consternaţi" de modul în care au fost trataţi la primul tur al alegerilor, el adăugând că sunt "mii de astfel de sesizări care s-au trimis pe adresa BEC-ului".

"Dacă există la domnul Ponta, în Guvernul României, o urmă de demnitate şi de respect faţă de românii din diaspora, le solicit să rezolve problema", a mai spus Iohannis.

Despre soluţiile pentru rezolvarea problemei votului în diaspora, Iohannis a afirmat că sunt foarte simple. "Aşa cum s-a putut da, peste noapte, Ordonanţa prin care s-a legalizat migraţia primarilor, sunt convins că la Guvern există resurse pentru a da, peste noapte, un act normativ prin care se înfiinţează noi secţii de votare. Acest Guvern Ponta este foarte inventiv, să facă bine şi să lucreze cu această inventivitate şi pentru români, nu numai pentru interesul propriu", a mai declarat Iohannis.

Klaus Iohannis a mai afirmat că în cadrul şedinţei ACL s-a discutat despre posibilitatea de a pune la dispoziţia secţiilor de votare mai mulţi oameni, membri ai ACL, astfel încât "peste tot să existe şi titularul şi persoana de rezervă, în cazul în care celelalte partide nu îşi trimit reprezentanţi".

În plus, el a mai anunţat că ACL va pune pe internet, la dispoziţia tuturor românilor, formulare pentru declaraţia pe proprie răspundere. "Vom avea la secţiile de votare din diaspora voluntari, care să explice oamenilor ce să facă. Aceste lucruri le facem noi, pentru că Guvernul este incapabil. În mod normal, aceasta ar fi treaba Guvernului", a mai spus Iohannis.

Birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate trebuie să fie completate în 5 zile dacă nu au numărul maxim de membri, iar alegătorii vor putea veni la turul 2 cu declaraţia pe proprie răspundere printată şi completată, urmând să o semneze şi dateze în secţie, a decis, marţi, BEC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici