Iohannis, înaintea plecării la Consiliul European: România susţine crearea Uniunii energetice

Preşedintele Iohannis a declarat, joi, la Aeroportul Otopeni, înainte de plecarea la Consiliul European de primăvară de la Bruxelles, că România susţine crearea Uniunii energetice, care va aduce avantaje importante pentru toate statele membre ale UE.

687 afișări
Imaginea articolului Iohannis, înaintea plecării la Consiliul European: România susţine crearea Uniunii energetice

Iohannis, înaintea plecării la Consiliul European: România susţine crearea Uniunii energetice (Imagine: Mediafax Foto / Codrin Prisecaru)

Iohannis a arătat că România susţine crearea unei Uniuni a energiei, bazată pe cele cinci dimensiuni propuse de Comisia Europeană: securitate energetică, piaţă internă a energiei, eficienţa energetică, protecţia mediului precum şi cercetarea, inovarea şi competitivitatea în domeniu.

El a mai spus că, în evaluarea României, crearea Uniunii energiei va duce avantaje importante pentru statele membre.

”Priorităţile care trebuie avute în vedere sunt crearea pieţei interne în domeniul energiei, valorificarea mai eficientă a resurselor energetice indigene, diversificarea surselor şi rutelor de energie, dezvoltarea infrastructurii care să permită o mai bună conectare între statele membre ale UE”, a spus şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că, în cadrul discuţiilor legate de semestrul european, la Bruxelles va avea loc un schimb de opinii cu privire la situaţia şi perspectivele economice ale Uniunii Europene, urmând a se conveni asupra ”liniilor directoare integrate, pentru politicile ecomice şi pentru ocuparea forţei de muncă, finalizându-se, astfel, primul semestru european, 2015.

”Va fi analizat stadiul actual al negocierilor privind încheierea Parteneriatului transatlantic între UE şi SUA. România susţine finalizarea cu succes a negocierilor, cât mai curând posibil”, a arătat şeful statului.

Relaţiile externe vor fi un alt subiect pe agenda Consiliului European de primăvară, Klaus Iohannis afirmând că vor fi dezbateri, în perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, din luna mai a acestui an.

”În opinia noastră, viitorul Summit trebuie să fie un moment important pentru consolidarea relaţiei UE cu statele partenere, în special cu cele care au avansat în procesul de apropiere de Uniunea Europeană, Ucraina, Republica Moldova şi Georgia”, a precizat preşedintele României.

Iohannis a mai arătat că se va discuta şi situaţia din Ucraina, cu accent pe modul în care Acordul Minsk 2 este implementat, urmând a fi analizată şi relaţia Uniunii Europene cu Federaţia Rusă.

Preşedintele Klaus Iohannis se va afla, joi şi vineri, la Bruxelles, pentru a participa la lucrările Consiliului European de Primăvară şi la Summit-ul PPE. Şeful statului merge la Bruxelles cu soţia sa, Carmen Iohannis.

Din delegaţia oficială fac parte consilierii prezidenţiali Leonard Orban, Lazăr Comănescu şi Cosmin Marinescu.

Potrivit programului, şeful statului urmează să participe, joi, de la ora 14.15 (ora României), la Academia Regală a Belgiei, la Summit-ul Partidului Popular European, iar de la ora 17.00 (ora României), la sediul Consiliului European, la reuniunea Consiliului European cu preşedintele Parlamentului European.

La ora 17.45 urmează să înceapă prima sesiune de lucru a Consiliului European, iar de la ora 20.00 este prevăzut dineul de lucru separat al şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.

Vineri, preşedintele Iohannis va participa, de la ora 11.00 (ora României), la a doua sesiune de lucru a Consiliului European.

Preşedintele urmează să susţină apoi o declaraţie de presă, în jurul orei 13.45 (ora României).

Pe agenda Consiliului European de Primăvară figurează discuţii privind Uniunea Energetică, cu accent pe întărirea securităţii energetice, aprofundarea Pieţei Interne a energiei şi continuarea eforturilor în privinţa energiilor regenerabile şi a eficienţei energetice.

Şefii de stat şi de guvern vor aborda situaţia economică şi Semestrul European 2015 şi vor face recomandări statelor membre în vederea pregătirii reformelor naţionale şi programelor de convergenţă.

Totodată, pe agendă se află şi stadiul negocierilor privind Parteneriatul transatlantic pentru comerţ şi investiţii (TTIP), dar şi pregătirea summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, din perioada 21-22 mai.

În ceea ce priveşte relaţiile externe, pe agenda Consiliului European se află relaţiile cu Rusia, situaţia din Ucraina, în special implementarea Acordului de la Minsk, şi situaţia dificilă din Libia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici