Iohannis, la inaugurarea sediului Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă: Provocările şi ameninţările se diversifică şi este necesar ca vigilenţa noastră să crească

  • Klaus Iohannis atrage atenţia că provocările şi ameninţările, inclusiv din registrul neconvenţional, la adresa statelor şi societăţilor din comunitatea europeană şi euroatlantică se diversifică.
  • Şeful statului spune că acestea devin din ce în ce mai greu de combătut, de aceea este necesar ca vigilenţa noastră să crească.
231 afișări
Imaginea articolului Iohannis, la inaugurarea sediului Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă: Provocările şi ameninţările se diversifică şi este necesar ca vigilenţa noastră să crească

Iohannis, la inaugurarea sediului Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă.: Provocările şi ameninţările se diversifică şi este necesar ca vigilenţa noastră să crească

„Este un pas important în operaţionalizarea Centrului şi contez, şi pe mai departe, pe aceeaşi energie şi eficienţă în demersurile de construcţie instituţională şi conceptuală legate de Centru. Am încredere că acest proiect, care se bucură deja de aprecierea şi interesul Alianţei Nord-Atlantice, al Uniunii Europene şi al partenerilor noştri la nivel internaţional, va aduce valoare adăugată în contextul geopolitic actual. Zilnic observăm că provocările şi ameninţările, inclusiv din registrul neconvenţional, la adresa statelor şi societăţilor care fac parte din comunitatea europeană şi euroatlantică de valori se diversifică şi devin din ce în ce mai greu de combătut.Este, aşadar, necesar ca vigilenţa noastră, pe toate palierele, să crească. Şi avem nevoie, prin urmare, de conceptele şi instrumentele de acţiune adecvate pentru a răspunde pe măsură. Rezilienţa este un astfel de concept esenţial, iar Centrul inaugurat astăzi este, fără îndoială, un astfel de instrument absolut necesar”, spune Klaus Iohannis la inaugurarea sediului Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă.

El precizează că înfiinţarea acestui centru este o iniţiativă a României implementată cu energie şi eficienţă.

„Din ce în ce mai des, situaţii noi şi extrem de complexe ne demonstrează că efortul de consolidare a rezilienţei faţă de provocări şi ameninţări eterogene, sofisticate şi numeroase trebuie să implice niveluri multiple ale administraţiei şi societăţii. Trebuie remarcat că democraţiile sunt vizate în special de astfel de ameninţări, dar trebuie în acelaşi timp spus şi că, pe termen lung, democraţiile sunt şi cel mai bine echipate pentru a le răspunde. Rezilienţa societală, pe care tocmai am evocat-o, este doar o parte a problematicii mai complexe a rezilienţei şi un indicator în sine al complexităţii activităţii pe care Centrul inaugurat astăzi va trebui să o desfăşoare. Contextul pandemic a evidenţiat şi mai pregnant realitatea că rezilienţa trebuie să fie un obiectiv central al demersurilor noastre, la nivel naţional, dar şi în cadrul organizaţiilor internaţionale din care facem parte. Fără doar şi poate, orice eveniment disruptiv accelerează anumite tendinţe, dar un context inedit şi defavorabil reclamă raţiune şi fapte. Aşa a început acţiunea României de creare a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă. Acesta răspunde contextului actual, dar şi unui set întreg de provocări şi ameninţări care se manifestau deja la nivel internaţional – de la provocările generate de tehnologiile emergente şi disruptive şi provocările la adresa sistemelor de comunicaţii sau a infrastructurii de transporturi, la necesitatea unui răspuns eficient la crize şi urgenţe complexe şi asigurarea post-criză a continuităţii guvernării şi a serviciilor esenţiale”, relatează şeful statului.

Preşedintele Iohannis precizează că înfiinţarea acestui Centru reprezintă încă un exemplu al angajamentului ferm al României pentru securitatea europeană şi euro-atlantică şi al capacităţii ţării noastre de a promova iniţiative care aduc valoare adăugată în acest scop.

„Prin decizia de a internaţionaliza acest Centru, vom promova obiectivele României, ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene în domeniul rezilienţei. Dorim ca această instituţie să devină un pol de excelenţă şi furnizor de expertiză pentru NATO şi Uniunea Europeană, respectiv pentru statele membre şi partenere ale celor două organizaţii. În acest context, apreciez foarte mult prezenţa la acest eveniment a domnului Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, şi a domnului Maros Šefčovič, vicepreşedinte al Comisiei Europene. Sper ca participarea dumneavoastră la acest eveniment să marcheze simbolic şi o viitoare colaborare strânsă a României, NATO şi Uniunii Europene în dezvoltarea Centrului. România demonstrează din nou că îşi îndeplineşte angajamentele şi că nu mai este doar un beneficiar, ci şi un furnizor de securitate. Am acţionat mereu pentru asigurarea securităţii europene şi euroatlantice. Vom continua la fel de angajant şi constructiv şi pe viitor. Doresc să le urez succes tuturor celor care îşi vor desfăşura activitatea în cadrul Centrului şi care vor contribui la formarea răspunsului nostru eficient la provocările şi ameninţările mai mult sau mai puţin convenţionale la adresa securităţii noastre”, conchide Iohannis.

La eveniment participă premierul Florin Cîţu, secretarul general adjunct al NATO, MIrcea Geoană, Maros Šefčovič, vicepreşedinte al Comisiei Europene, precum şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici